Παρασκευή 17 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΔ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ
Καταγγέλλει το παρακράτος ΟΗΕ και ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο

Τις κατάφωρες παραβιάσεις του ψηφίσματος 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας για την ΟΔ Γιουγκοσλαβίας, καταγγέλλει, με υπόμνημά της, η γιουγκοσλαβική κυβέρνηση, η οποία ζητεί γι' αυτό το λόγο την επιστροφή μονάδων του ομοσπονδιακού στρατού στο Κοσσυφοπέδιο (όπερ, άλλωστε, προβλέπεται από το σχετικό ψήφισμα).

Στο υπόμνημα στηλιτεύεται, μεταξύ άλλων, η οικοδόμηση στρατιωτικών βάσεων στο Κοσσυφοπέδιο από την «ΚΦΟΡ» δίχως την εξουσιοδότηση και συγκατάθεση του Βελιγραδίου, ενώ καταγγέλλονται ως «σαφή απειλή» κατά της εδαφικής κυριαρχίας της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας οι προγραμματισμένες για αυτό το μήνα στρατιωτικές ασκήσεις του ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο, γνωστές με την επωνυμία «Δυναμική Απάντηση 2000». Στο υπόμνημα καταγγέλλεται μία σειρά ενεργειών του ύπατου εκπροσώπου του ΟΗΕ στην επαρχία, Μπερνάρ Κουσνέρ, ενώ το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών εγκαλείται για «στάση παθητική» μπροστά στις κατάφωρες παραβιάσεις του ψηφίσματος 1244 που ενέκρινε το ίδιο τον περασμένο Ιούνη.

Σημειώνεται με έμφαση η δραματική αύξηση του αριθμού των θυμάτων της βίας στο Κοσσυφοπέδιο. Σύμφωνα με το υπόμνημα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, από τις 12 Ιούνη 1999 έως τις 27 του περασμένου μήνα, 910 άτομα έχασαν τη ζωή τους, εξαιτίας τρομοκρατικών επιθέσεων (εκ των οποίων οι 811 ήταν Σέρβοι και Μαυροβούνιοι, οι 71 Αλβανοί και οι 28 μέλη διαφόρων εθνικοτήτων), άλλα 821 άτομα απήχθησαν ή «εξαφανίστηκαν», εκ των οποίων πολλοί υποχρεώνονται να δουλεύουν σε «στρατόπεδα εργασίας» του «ΟΥΤΣΕΚΑ» στο χωριό Ματιτσάνε (15 χλμ. έξω από την Πρίστινα) και στο χωριό Ντουσάνοβο (κοντά στο Πρίζρεν!

Ζητείται, τέλος, από ΝΑΤΟ, ΟΗΕ και άλλους διεθνείς οργανισμούς να αναλάβουν πλήρως τις δεσμεύσεις που έχουν επωμιστεί με βάση το ψήφισμα 1244.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ