Παρασκευή 17 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Παρέλυσαν τα σχολεία, γέμισαν οι δρόμοι
  • Εκπαιδευτικοί, γονείς, μαθητές κατέκλυσαν, χτες, τους δρόμους των γαλλικών πόλεων ζητώντας άμεσες προσλήψεις στα σχολεία
  • Εκτακτο τηλεοπτικό μήνυμα του Ζοσπέν μπροστά στο μαζικότερο κύμα συλλαλλητηρίων στο χώρο της παιδείας, τα τελευταία χρόνια

Στιγμηότυπο απο τις εντυπωσιακ΄πες κινητοποιήσεις στην Γαλλία

Associated Press

Στιγμηότυπο απο τις εντυπωσιακ΄πες κινητοποιήσεις στην Γαλλία
ΠΑΡΙΣΙ.-

Ξεχείλισε η οργή στο χώρο της γαλλικής εκπαίδευσης, όπου χτες δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια παρέμειναν κλειστά. Δάσκαλοι και καθηγητές, έχοντας, για πρώτη φορά, στο πλευρό τους γονείς και μαθητές, διαδήλωσαν σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας, συμμετέχοντας στη μεγαλύτερη, όπως εκτιμάται, εκπαιδευτική κινητοποίηση των τελευταίων πέντε χρόνων.

Με μια εντυπωσιακή, σε όγκο και παλμό, πορεία από τους κήπους του Λουξεμβούργου στην αριστερή όχθη του Σηκουάνα προς το υπουργείο Παιδείας, στο Παρίσι, ολοκληρώθηκε, νωρίς χτες το απόγευμα, η ημέρα πανεθνικών κινητοποιήσεων των δασκάλων και των καθηγητών. Χιλιάδες ήταν οι διαδηλωτές που συμμετείχαν και στις πορείες που πραγματοποιήθηκαν, χθες το πρωί, στη Ρέννη, στο Κλερμό Φεράν, στη Μασσαλία, στο Στρασβούργο και στη Χάβρη. Στη Χάβρη οι διαδηλωτές μπλόκαραν, από το μεσημέρι, τους βασικούς αυτοκινητόδρομους της πόλης με αποτέλεσμα η κυκλοφορία να διακοπεί σχεδόν ολοκληρωτικά μέχρι αργά το βράδυ. Σε αρκετές από τις διαδηλώσεις συμμετείχαν και δημόσιοι υπάλληλοι, οι οποίοι είχαν ως βασικό αίτημα την άμεση πρόσληψη προσωπικού στις δημόσιες υπηρεσίες.

Συνδιοργανωτές αλλά και συμμετέχοντες σε όλα τα συλλαλητήρια, εκτός από τα συνδικάτα των εκπαιδευτικών, ήταν όλες οι ενώσεις γονέων, αλλά και οι μαθητικές ομοσπονδίες. Εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές ζητούν από τη γαλλική κυβέρνηση να άρει άμεσα το μέτρο «παγώματος» των προσλήψεων στα δημόσια σχολεία, υποστηρίζοντας ότι οι ελλείψεις σε διδακτικό προσωπικό είναι τόσο μεγάλες που δεν μπορεί, πλέον, να υλοποιηθεί το επίσημο μαθησιακό πρόγραμμα. Ανάμεσα στα αιτήματα των διαδηλωτών ήταν και η άμεση παραίτηση του υπουργού Παιδείας Κλοντ Αλέγκρ.

Την ολοένα εντεινόμενη λαϊκή δυσαρέσκεια θα προσπαθήσει, όπως φαίνεται, να αποκλιμακώσει ο Γάλλος πρωθυπουργός Λιονέλ Ζοσπέν, του οποίου η δημοτικότητα, όπως και της κυβέρνησής του, βρίσκεται σε σταθερή πτωτική πορεία. Ο Ζοσπέν επρόκειτο, εκτάκτως, να εμφανιστεί αργά χτες βράδυ στην τηλεόραση, προκειμένου να απευθύνει μήνυμα στο γαλλικό λαό και να «εξηγήσει» τις αιτίες και τους παράγοντες που διαμορφώνουν τη στάση της κυβέρνησής του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ