Τρίτη 10 Ιούνη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 78
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Σε πολυπληθές ακροατήριο

Μπροστά σε ασυνήθιστα πολυπληθές ακροατήριο, ο καθηγητής του ΑΠΘ και βουλευτής του ΚΚΕ, Γ. Χουρμουζιάδης και η ηθοποιός του ΚΘΒΕ Ρ. Παντελίδου, παρουσίασαν τα ιστορικά δοκίμια του Γιώργου Τεμεκενίδη «Η Επανάσταση των Ζηλωτών στη Θεσσαλονίκη (1342-1349)» και «Πράξη Υποτέλειας, η πιο μελανή σελίδα του '21». Η παρουσίαση έγινε έξω από το βιβλιοπωλείο «ΑΒΑΚΙΟ», στον πεζόδρομο της Καλαμαριάς.

Ο Γ. Χουρμουζιάδης υπογράμμισε την ιδιαίτερη ιστορική σημασία των δύο αυτών γεγονότων στους αγώνες του λαού μας για την εθνική ανεξαρτησία και ταξική του χειραφέτηση. Σχετικά με την «Πράξη Υποτέλειας», είπε, ότι απ' την αρχή της Επανάστασης, ο Αγγλος αρμοστής Ανταμς, μέσω επιτροπής που συγκρότησε, προσπάθησε να πείσει τους οπλαρχηγούς του '21 και ιδιαίτερα τον Κολοκοτρώνη, να υπογράψουν ένα κείμενο, με το οποίο θα έδιναν εκουσίως στην Αγγλία το δικαίωμα ν' αναλάβει την «προστασία» της χώρας μας, όχι μόνο κατά την περίοδο του απελευθερωτικού αγώνα αλλά και μετά την ανεξαρτησία. «Η πράξη αυτή οδήγησε τη μετάβαση της "κηδεμονίας" της χώρας μας από τους Αγγλους στους Αμερικανούς το 1947», δήλωσε ο Γ. Χουρμουζιάδης.

Ο συγγραφέας των δοκιμίων Γ. Τεμεκενίδης επισήμανε, κυρίως, το γεγονός ότι τα δυο αυτά ιστορικά γεγονότα, δηλαδή η Επανάσταση των Ζηλωτών και η Πράξη Υποτέλειας, ή λείπουν τελείως από τα σχολικά βιβλία ή αναφέρονται, αλλά με εντελώς ανώδυνο τρόπο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ