Τρίτη 10 Ιούνη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 79
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Αφιέρωμα στον «ερωτικό» Χατζιδάκι

Ο Μ. Χατζιδάκις με τον Ν. Γκάτσο
Ο Μ. Χατζιδάκις με τον Ν. Γκάτσο
«Ο "Μεγάλος Ερωτικός" έγινε από ένα αίσθημα ενοχής κι όχι από ερωτικούς λόγους», έγραφε ο Μάνος Χατζιδάκις. «Μόνον οι ανόητοι φαντάζονται ότι όταν είσαι ερωτευμένος γράφεις ένα έργο σαν τον "Μεγάλο Ερωτικό". Τον "Μεγάλο Ερωτικό" τον γράφεις όταν έχεις ξεκαθαρίσει τα θέματα και είσαι ελεύθερος να σκέπτεσαι. Είχα ένα αίσθημα ενοχής απέναντι σε μια θαυμάσια γυναίκα, τη Μυρτιώτισσα... Μια δεδομένη στιγμή, άρρωστη στο νοσοκομείο, μου στέλνει το "Σ' αγαπώ", το περίφημο ποίημά της για να κάνω μουσική, μαζί με ένα πολύ συγκινητικό γράμμα. Τότε, είπα, θα πάω αμέσως να τη δω, αλλά δεν πήγα, και με την επιπολαιότητα που χαρακτηρίζει τους νέους, το ξέχασα. Βρέθηκα στην Αμερική, όπου διαβάζοντας ότι πέθανε η Μυρτιώτισσα, μου ήρθε στο νου η παράλειψή μου, βρήκα το γράμμα της και το ποίημα και αισθάνθηκα όλες τις τύψεις ενός ανθρώπου που σαν νέος, κάνει τέτοιου είδους αστοχίες κι επιπολαιότητες. Θέλησα να γράψω μουσική εκ των υστέρων γι' αυτό το ποίημα της Μυρτιώτισσας το τόσο γνωστό στις παλαιότερες γενιές. Για να το συμπεριλάβω όμως κάπου έπρεπε να κάνω έναν ολόκληρο Ερωτικό. Κι έτσι αποφάσισα να επιλέξω ποιήματα απ' τη Σαπφώ μέχρι τις μέρες μας, για να συμπεριληφθεί και το "Σ' αγαπώ" της Μυρτιώτισσας...».

Αυτό το έργο - σταθμός στη σύγχρονη μουσική δημιουργία, που βασισμένο στην ποίηση των Μυρτιώτισσας, Ελύτη, Γκάτσου, Καβάφη, Σολωμού, Σαπφούς, Σαραντάρη, Πρεβελάκη, Χορτάτζη, Σολομώντος κ.ά, αποτελεί «λειτουργία αθάνατη, ερωτική και ελληνική», θα ακουστεί στο αφιέρωμα, που διοργανώνει για τον συνθέτη το Φεστιβάλ Αθηνών (26/6), στο Ηρώδειο.

Μερικά από τα θρυλικά τραγούδια του «Μεγάλου Ερωτικού», που πρωτοτραγούδησαν η Φλέρυ Νταντωνάκη και ο Δημήτρης Ψαριανός, θα ερμηνεύσουν η Ελλη Πασπαλά και ο Μανώλης Λιδάκης. Η συναυλία θα ανοίξει με το ανέκδοτο έργο του Μ. Χατζιδάκι «Αμοργός», που βασίζεται στο ομώνυμο ποίημα του αξέχαστου Νίκου Γκάτσου. Το έργο απασχόλησε τον συνθέτη επί μία εικοσαετία, χωρίς τελικά να ολοκληρωθεί. Τα μελοποιημένα μέρη παρουσιάζονται σε πρώτη εκτέλεση, σε ενορχήστρωση του Νίκου Κυπουργού, σύμφωνα με τις καταγεγραμμένες οδηγίες του συνθέτη. Ερμηνευτές θα είναι η Μαρία Φαραντούρη και ο Τάσσης Χριστογιαννόπουλος και αφηγητής ο Βασίλης Παπαβασιλείου. Συμμετέχουν το «Μουσικό Σύνολο Μάνος Χατζιδάκις», με διεύθυνση του Λουκά Καρυτινού και η Χορωδία του Φεστιβάλ Αθηνών (διευθύνει ο Αντώνης Κοντογεωργίου).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ