Τετάρτη 18 Ιούνη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΚΑΠΝΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ
Νέο «κάψιμο» στις τιμές

Με το «καλημέρα», 100 δραχμές κάτω η τιμή στα Βιρτζίνια

Από παλιότερη κινητοποίηση καπνοπαραγωγών στην Κομοτηνή
Από παλιότερη κινητοποίηση καπνοπαραγωγών στην Κομοτηνή
Από την υπογραφή των νέων συμβολαίων έδειξαν φέτος οι καπνέμποροι τις άγριες κερδοσκοπικές διαθέσεις τους σε βάρος των καπνοπαραγωγών. Κι όπως δείχνουν τα πράγματα, το μεγάλο «πάτημα» των τιμών θα γίνει φέτος στα «Βιρτζίνια» και μετά θα ακολουθήσουν οι υπόλοιπες ποικιλίες.

Για την περσινή παραγωγή στα «Βιρτζίνια», οι καπνέμποροι έδωσαν λίγο μεγαλύτερες τιμές σε σύγκριση με πρόπερσι και έτσι φέτος έσπευσαν να «διορθώσουν» τα πράγματα... Εχοντας ως μόνιμους συμμάχους το σχετικό κοινοτικό κανονισμό, που είναι κομμένος και ραμμένος στα μέτρα τους και την πολιτική της κυβέρνησης και του υπουργείου Γεωργίας, οι καπνέμποροι έδωσαν φέτος ακόμα μικρότερες τιμές στα συμβόλαια αγοράς των καπνών, με βάση την ποιοτική κατάταξη. Για παράδειγμα, στην περιοχή του Αγρινίου, οι εκβιασμοί των καπνεμπόρων, με την αρωγή των προθεσμιών του κοινοτικού κανονισμού και τις πλάτες των «ηγητόρων» του υπουργείου Γεωργίας, είχαν ως αποτέλεσμα να υπογραφούν τα συμβόλαια με τις ομάδες παραγωγών, με αισθητά μικρότερες τιμές ανά ποιοτική κατηγορία σε σύγκριση με πέρσι, τόσο στα «Βιρτζίνια», όσο και στα «Σ-79» και ό,τι απέμεινε από «Τσεμπέλια».

Πιο συγκεκριμένα για τα «Βιρτζίνια», πέρσι τα συμβόλαια που υπογράφηκαν ανέγραφαν τιμές 2,20 ευρώ το κιλό για την ποιότητα Α`, 1,17 ευρώ για την ποιότητα Β` και 0,44 ευρώ για την ποιότητα Γ`. Φέτος υπογράφηκαν τιμές 2 ευρώ για την ποιότητα Α`, 0,95 ευρώ για την ποιότητα Β` 0,39 ευρώ για την ποιότητα Γ`. Για όσους γνωρίζουν πώς διαμορφώνεται η τελική τιμή στα καπνά, αυτό σημαίνει πως από 1,05 ευρώ με 1,08 ευρώ το κιλό (γύρω στις 350 δραχμές το κιλό) που ήταν η τιμή για τα «Βιρτζίνια» που πουλήθηκαν την εμπορική περίοδο 2002-2003, η τιμή για φετινή παραγωγή που θα πουληθεί την εμπορική περίοδο 2003-2004, θα διαμορφωθεί γύρω στα 0,75 ευρώ (250 δραχμές), δηλαδή 30 λεπτά κάτω (100 δραχμές).

Η κατάσταση έχει προκαλέσει δικαιολογημένη αγανάκτηση στους καπνοπαραγωγούς της περιοχής του Αγρινίου, που βλέπουν συνεχώς να βγαίνουν αυτοί χαμένοι και οι καπνέμποροι πάντα κερδισμένοι. Κι όταν κάποια χρονιά τους δίνουν οι καπνέμποροι ένα ψίχουλο παραπάνω, την επομένη τους κλέβουν διπλά. Η κοροϊδία, στην προκειμένη περίπτωση, έγκειται στο πώς ορίζεται η ποιοτική σύνθεση των καπνών από τους καπνέμπορους σε πλήρη ασυδοσία! Για παράδειγμα, όπως αναφέρουν καπνοπαραγωγοί από τα χωριά του Αγρινίου, τα τελευταία χρόνια οι καπνέμποροι για να πετύχουν την τελική τιμή που ήθελαν όριζαν μια ποιοτική σύνθεση με ποσοστό γύρω στο 2% Α` ποιότητα, γύρω στο 80% Β` και γύρω στο 18% Γ`. Αν γίνει και φέτος το ίδιο, πράγμα για το οποίο οι καπνοπαραγωγοί είναι σίγουροι ότι θα συμβεί, τότε προκύπτει γιατί με τις μειωμένες τιμές ανά ποιοτική κατηγορία που έδωσαν φέτος οι καπνέμποροι θα πέσει η τιμή στα «Βιρτζίνια» 100 δραχμές το κιλό και ανάλογες μειώσεις θα υπάρχουν και στις υπόλοιπες ποικιλίες.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι πέρσι τέτοια εποχή το υπουργείο Γεωργίας διαλαλούσε πως επιτεύχθηκαν καλύτερες τιμές στις συμβάσεις που υπογράφηκαν, γνωρίζοντας ότι η τελική τιμή λέει την αλήθεια. Κι η αλήθεια για την εμπορική περίοδο που πέρασε ήταν ότι οι καπνέμποροι - καπνοβιομήχανοι με «την μπότα της ποιότητας» ποδοπάτησαν τους καπνοπαραγωγούς, στο όνομα της ελεύθερης αγοράς. Το μεγάλο «χτύπημα» για τη σοδειά του 2002 έγινε στον «Μπασμά», που οι καπνέμποροι τον αγόρασαν μισοτιμής, καθώς και στην ποικιλία «Κατερίνη». Εξίσου εξευτελιστικές τιμές δόθηκαν για την περσινή παραγωγή και για τις υπόλοιπες ποικιλίες σε όλες τις καπνοπαραγωγικές περιοχές, είτε οι τιμές ήταν κάτω, είτε στα ίδια, είτε ήταν λίγο πάνω μόνο στα «Βιρτζίνια»... Να, όμως, τι έγινε φέτος στα «Βιρτζίνια» και η κατάσταση αυτή προϊδεάζει πως οι καπνοπαραγωγοί θα περάσουν άλλη μια άσχημη χρονιά, αν δεν αντιδράσουν αγωνιστικά, ενάντια στις κοινές μεθοδεύεις φτώχειας και κοροϊδίας της ΕΕ, της κυβέρνησης και των βιομηχάνων - εμπόρων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κυβέρνηση και καπνέμποροι την οδηγούν στην εξαφάνιση (2006-02-16 00:00:00.0)
Ξεφτίλισαν το... τζάμπα (2004-05-29 00:00:00.0)
Το παράκαναν οι καπνέμποροι! (2004-02-13 00:00:00.0)
Ξανά στο έλεος των καπνεμπόρων (2003-04-10 00:00:00.0)
Εξευτελιστικές τιμές (1998-11-07 00:00:00.0)
Ετοιμάζονται να "ξεσαλώσουν" οι καπνέμποροι (1998-10-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ