Κυριακή 22 Ιούνη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Σε τι συνίσταται το πολιτικό πρόβλημα της χώρας

Είναι γεγονός ότι καθημερινά μπροστά στις λαϊκές δυνάμεις, από τις ίδιες τις εξελίξεις, τίθεται ολοένα και περισσότερο το θέμα αναζήτησης εναλλακτικής πολιτικής διεξόδου. Τα δυο κόμματα της πλουτοκρατίας, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, επιδιώκουν να εγκλωβίσουν τη λαϊκή αγανάκτηση και δυσαρέσκεια, στο δίλημμα ποιο από τα δύο μπορεί να διαχειριστεί καλύτερα το σύστημα. Αυτό θέτουν στο επίκεντρο της μεταξύ τους αντιπαράθεσης, την οποία μεταφέρουν και στο λαό ως κριτήριο ψήφου. Ο εγκλωβισμός του λαού σ'αυτό θα είναι σε βάρος του. Από την άλλη, ο ΣΥΝ επιδιώκει να παγιδεύσει το λαό στην ουτοπική πολιτική συνύπαρξης κερδών και βελτίωσης της θέσης των λαϊκών στρωμάτων, δηλαδή άλλη μορφή διαχείρησης. Η συνειδητοποίηση του πραγματικού πολιτικού προβλήματος από το λαό μπορεί να δώσει ώθηση στους αγώνες για τα πραγματικά του συμφέροντα και αυτό να βρει έκφραση στην εκλογική αναμέτρηση, με τον απεγκλωβισμό δυνάμεων από τα δύο κόμματα της πλουτοκρατίας, την καταδίκη του οπορτουνισμού και την αποφασιστική ενίσχυση του ΚΚΕ. Σε τι συνίσταται το πραγματικό πολιτικό πρόβλημα και ποια η διέξοδος, η οποία πρέπει να βγει ενισχυμένη ως πολιτική και από την εκλογική αναμέτρηση; Σχετικά μ' αυτό, αναδημοσιεύουμε το αντίστοιχο κεφάλαιο από την απόφαση της ΚΕ του Κόμματος («Ρ», 19/1/2003) «Η πολιτική συσπείρωσης και συνεργασίας του ΚΚΕ». Μια παραπέρα επεξεργασία της πολιτικής του ΚΚΕ που προβάλλει άξονες και στόχους πάλης, που ανταποκρίνονται στα κοινά συμφέροντα της εργατικής τάξης, των ΕΒΕ, της αγροτιάς, των γυναικών, της νεολαίας. Και που απαοτελούν το πλαίσιο της κοινωνικπολιτικής πάλης αλλά και της εκλογικής αναμέτρησης για τα λαϊκά στρώματα.

Τα σημερινά οξυμένα προβλήματα της ανεργίας, της φτώχειας, της ανασφάλειας, της μορφωτικής και πνευματικής υποβάθμισης, των σοβαρών ελλείψεων στον τομέα της κοινωνικής προστασίας, του περιβάλλοντος, της κοινωνικής εγκληματικότητας, της διάδοσης των ναρκωτικών, τα προβλήματα δημοκρατίας δεν αντιμετωπίζονται ουσιαστικά, αν δεν οξυνθεί η ταξική πάλη. Αν δεν περάσει στην αντεπίθεση και σε ανώτερο επίπεδο ανάπτυξης το λαϊκό κίνημα και, τελικά, αν δε δρομολογηθούν αλλαγές και εκ βάθρων ανατροπές στη γενική γραμμή πλεύσης, στην κυρίαρχη στρατηγική, στο σημερινό συσχετισμό δύναμης στο επίπεδο της εξουσίας.

Το πολιτικό πρόβλημα της χώρας δε βρίσκεται μόνο στο γεγονός ότι κυριαρχούν τα δύο κόμματα εξουσίας, το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ, στην κυριαρχία του δικομματισμού ως μορφής του πολιτικού συστήματος. Βρίσκεται στο γεγονός ότι τα δύο αυτά κόμματα αντιπροσωπεύουν και εκφράζουν τα ταξικά συμφέροντα της πλουτοκρατίας. Οτι ενδιαφέρονται να στηρίξουν το καπιταλιστικό σύστημα και τις αναδιαρθρώσεις του. Αρα, να διατηρήσουν και να επαυξήσουν όλες τις μορφές και μεθόδους, που ανεβάζουν την ταξική εκμετάλλευση και καταπίεση. Στηρίζουν την πολιτική της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, όλες τις επιλογές τους, που πλήττουν τον ελληνικό λαό και τη δυνατότητα της χώρας να αναπτυχθεί σε φιλολαϊκή κατεύθυνση, σε αντίθεση με τα συμφέροντα των μονοπωλίων και των ιμπεριαλιστικών ενώσεων. Με τη συνολική τους παρέμβαση, βάζουν εμπόδια και φραγμούς στην ενότητα και την κοινή δράση της εργατικής τάξης με τα άλλα λαϊκά στρώματα. Υπονομεύουν και φθείρουν την αξία του οργανωμένου αγώνα. Δεν υπάρχει προοπτική για το λαό, αν δεν αλλάξει δραστικά σε βάρος τους ο συσχετισμός δύναμης στο μαζικό κίνημα και στο πολιτικό επίπεδο. Αν δεν αποδυναμωθεί η πολιτική και ιδεολογική τους επιρροή μέσα στο λαό, ιδιαίτερα στην εργατική τάξη και τα άλλα φτωχά λαϊκά στρώματα.

Η κυρίαρχη πολιτική έχει πρώτο και βασικό στόχο να προωθεί το σχεδιασμό των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, στα πλαίσια των οποίων σημειώνεται νέο επίπεδο συγκεντροποίησης και μεγέθυνσης των μονοπωλίων. Αναπόσπαστο συστατικό της πολιτικής αυτής είναι η προσαρμογή και ευθυγράμμιση με τη στρατιωτική, οικονομική πολιτική των ιμπεριαλιστικών διακρατικών και περιφερειακών ενώσεων. Η συμμετοχή σε κάθε μορφή πολιτικής και στρατιωτικής, οικονομικής επέμβασης και διείσδυσης, που οργανώνουν με διάφορα προσχήματα οι ηγετικές κυρίως ιμπεριαλιστικές δυνάμεις και οι περιφερειακοί σύμμαχοί τους σε βάρος λαών και χωρών, στη γύρω περιοχή και ευρύτερα. Εργαλείο της κυρίαρχης πολιτικής είναι η διαμόρφωση στις σύγχρονες συνθήκες ενός πιο ισχυρού κρατικού, αλλά και παρακρατικού, παραστρατιωτικού μηχανισμού καταστολής των συνδικαλιστικών και πολιτικών ελευθεριών. Η ευρύτατη συνεργασία και συμμετοχή στους διεθνείς μηχανισμούς βίας και καταστολής.

Οι μόνοι κερδισμένοι είναι η οικονομική ολιγαρχία και ένα διαμορφωμένο κοινωνικό στρώμα, που απαρτίζεται από ένα ανώτερο τμήμα της εργατικής τάξης, ένα τμήμα των μεσαίων στρωμάτων και από ένα τμήμα της ηγεσίας συνδικαλιστικών κινημάτων, που έχει διαφθαρεί με τη συμμετοχή της στην προσπάθεια της εξουσίας να εξαγοράσει και να χειραγωγήσει το λαό.

Μπροστά μας έρχονται νέα, πιο σκληρά μέτρα, ενώ θα πολλαπλασιαστούν οι εστίες του πολέμου. Οι καπιταλιστικοί οργανισμοί, οι ηγετικές δυνάμεις του ιμπεριαλισμού και τα επιτελεία τους εκφράζουν φόβους ότι η διεθνής ύφεση θα πάρει βάθος και θα γενικευτεί σε τέτοιες διαστάσεις, ώστε να μην μπορεί η φιλομονοπωλιακή πολιτική να διαχειριστεί με αποτελεσματικότητα γι' αυτήν τις συνέπειές της. Επομένως, φοβούνται και το ξέσπασμα πολιτικής κρίσης σε διάφορες χώρες του ιμπεριαλισμού, αλλά και πιο μεγάλη όξυνση των μεταξύ τους αντιθέσεων. Η απάντηση που ετοιμάζουν θα είναι πιο δραματική για τους λαούς.

Οι αντιθέσεις στην Ελλάδα παίρνουν μεγαλύτερη ένταση και βάθος, λόγω της εξαρτημένης και υποδεέστερης θέσης της στο περιφερειακό και διεθνές σύστημα του ιμπεριαλισμού. Η θέση της Ελλάδας στη Βαλκανική και η γειτνίασή της με τη Μέση Ανατολή τη φέρνουν σε άμεση σχέση με τις ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις, που σήμερα γίνονται οξύτερες εντός της ΕΕ και ανάμεσα στην ΕΕ και την πολιτική των ΗΠΑ. Ιδιαίτερα, με το δόγμα Μπους για το «προληπτικό χτύπημα» και «την κοινή δράση» όλων των ιμπεριαλιστικών κέντρων κατά της λεγόμενης τρομοκρατίας.

Η συμμετοχή της χώρας στις στρατιωτικές επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ, ο ανταγωνισμός ανάμεσα στην άρχουσα τάξης της Ελλάδας και της Τουρκίας, η αμφισβήτηση από την Τουρκία, αλλά και την ΕΕ, των κυριαρχικών δικαιωμάτων και των συνόρων της χώρας στο Αιγαίο, στα πλαίσια της ρύθμισης για τον Ευρωστρατό, έχουν μετατρέψει την Ελλάδα, τόσο σε θύτη, όσο και θύμα των ιμπεριαλιστικών επιδιώξεων.

Η διεύρυνση της ΕΕ με 10 νέες χώρες επιδιώκεται, προκειμένου το ευρωπαϊκό κεφάλαιο και σημαντικό τμήμα του πολιτικού κατεστημένου να ενισχύσει τη θέση του στις αγορές της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης. Η ένταξη νέων κρατών οξύνει τα προβλήματα «συνοχής» στην ΕΕ και τις αντιθέσεις. Υπάρχει έδαφος για όξυνση της οικονομικής κρίσης και μεγαλύτερης εμπλοκής της χώρας στις πολεμικές επιχειρήσεις που γίνονται και θα ακολουθήσουν. Ολες οι συμφωνίες που έχουν υπογραφεί στα πλαίσια της ΕΕ και του ΝΑΤΟ θίγουν τα συμφέροντα του ελληνικού λαού, οξύνουν τα κοινωνικά του προβλήματα, αμφισβητούν και υποσκάπτουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας.

Η ελληνική κυβέρνηση, όπως και οι άλλες νεοφιλελεύθερες και σοσιαλδημοκρατικές κυβερνήσεις της ΕΕ αναζητούν τρόπους, που θα τους επιτρέψουν να εγκλωβίσουν τη λαϊκή δυσαρέσκεια σε ανώδυνες για το σύστημα απαιτήσεις. Αναζητούν τρόπους να καλλιεργήσουν αυταπάτες ότι υπάρχει φιλολαϊκή πολιτική στα πλαίσια των 4 ελευθεριών: Κίνησης κεφαλαίων, εμπορευμάτων, υπηρεσιών και ανθρώπινου δυναμικού, ώστε το λαϊκό κίνημα να περιορίσει τις διεκδικήσεις και τα οράματά του στην ανύπαρκτη προοπτική του «ανθρώπινου καπιταλισμού».

Επομένως, το λαϊκό κίνημα πρέπει να θωρακίζεται για να αντιμετωπίζει τις στρατηγικές επιλογές του συστήματος, που θα προωθηθούν με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα, αλλά και τους επικίνδυνους και παραπλανητικούς ελιγμούς του, γύρω από τις θεωρίες ανεύρεσης ενός άλλου μείγματος της ίδιας οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής.

Στις σημερινές συνθήκες, γίνεται πιο φανερό ότι η άρχουσα τάξη της χώρας και τα κόμματα που τη στηρίζουν αναζητούν τρόπους να διαμορφώσουν αναχώματα ή να μετατρέψουν σε δεξιά και αριστερά αναχώματα κάθε προσπάθεια που περικλείει δυναμική αντίστασης στην κυρίαρχη πολιτική.

Ο Συνασπισμός, με βάση τις προγραμματικές του θέσεις και κυρίως την πρακτική του, στηρίζει παλιές σοσιαλδημοκρατικές απόψεις, που συγκαλύπτουν τις αιτίες των προβλημάτων. Στηρίζει την πολιτική των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων με τις θέσεις του για «προοδευτικό εκσυγχρονισμό». Προβάλλει τις ιδέες του κοσμοπολιτισμού του κεφαλαίου και έτσι δίνει, αντικειμενικά, χέρι βοήθειας στην ιμπεριαλιστική διείσδυση, στην ιμπεριαλιστική πολιτική της ΕΕ. Σε κρίσιμες στιγμές που κορυφώνονται οι λαϊκοί αγώνες, δίνει χέρι βοήθειας στην πολιτική του λεγόμενου κοινωνικού διαλόγου και της συναίνεσης, σε κρίσιμες, επίσης, στιγμές, όπου ο ιμπεριαλισμός επιδιώκει να επιβάλει την ιμπεριαλιστική ειρήνη, συντάσσεται με τα σχέδια αυτά, όπως έγινε με την απόφαση του G-8 για τη Γιουγκοσλαβία, το Κυπριακό και άλλα.

Δύο δρόμοι ανοίγονται μπροστά στο λαό: Ο δρόμος, με τη μια ή την άλλη μορφή, της προσαρμογής και ενσωμάτωσης, δηλαδή ο δρόμος της πιο ληστρικής εκμετάλλευσης των εργαζομένων και ο δρόμος της αντίστασης και της ρήξης μ' αυτήν την πολιτική, που είναι και δρόμος συνεργασίας σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο με όλες τις αντιστεκόμενες λαϊκές δυνάμεις και κινήματα, με στόχο τη διαμόρφωση μιας λαϊκής πλειοψηφίας, ικανής να επιβάλλει βαθιές αλλαγές, ικανής να υπερασπίζεται τις κατακτήσεις της.

Σ' αυτήν τη βάση προβάλλει η ανάγκη να συγκροτηθεί συμμαχία των ριζοσπαστικών κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων, ώστε να δυναμώσει η αντίσταση και αντεπίθεση. Να δοθεί η δυνατότητα στο λαό να πάρει στα δικά του χέρια την τύχη του, την πορεία της χώρας, το αύριο των παιδιών του. Η συμμαχία παλεύει για τα λαϊκά προβλήματα. Δίνει τη μάχη για βαθιά κοινωνική αλλαγή στην Ελλάδα, που αποτελεί και την κορυφαία συνεισφορά στο διεθνές κίνημα. Αξιοποιεί θετικές εξελίξεις και κατακτήσεις των κινημάτων σε άλλες χώρες και περιοχές. Συνεργάζεται και συντονίζεται σε διεθνές επίπεδο με τα λαϊκά κινήματα, με τις δραστηριότητες του αντιιμπεριαλιστικού, αντικαπιταλιστικού κινήματος.

Ο λαός πρέπει να ακολουθήσει αυτόν το δρόμο, αν θέλει να πετύχει λύσεις στα κοινωνικά και πολιτικά του δικαιώματα, στις αυξανόμενες ανάγκες της εποχής μας. Σ' αυτόν το δρόμο, μπορεί να αξιοποιήσει τις δυνατότητες που δίνει η σύγχρονη επιστήμη και τεχνική. Να ζήσει καλύτερα, να γνωρίσει την κοινωνική ευημερία και την ειρήνη, τη γνώση και τον πολιτισμό. Με την επιλογή αυτού του δρόμου, με τη συγκέντρωση των μέγιστων δυνατών δυνάμεων, είναι δυνατό να αποκτήσουν αποτελεσματικότητα, νόημα και προοπτική οι καθημερινοί λαϊκοί αγώνες.

Ο δρόμος αυτός δεν είναι στρωμένος με ρόδα. Ο αγώνας θα είναι σκληρός. Ο αντίπαλος, ο εγχώριος και ο ξένος, θα αντιδρά σε κάθε άνοδο του κινήματος, σε κάθε αμφισβήτησή του.

Οι εργαζόμενοι καλούνται να καταθέσουν θυσίες στον αγώνα αυτό, θυσίες, όμως, που θα καρποφορήσουν στην πορεία. Χαμένοι είναι οι αγώνες που δε γίνονται.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ισχυρό πλήγμα στο αστικό πολιτικό σύστημα (2012-03-17 00:00:00.0)
Αντιδραστική ρότα (2012-02-01 00:00:00.0)
Για τις εκδηλώσεις λαϊκής αγανάκτησης (2011-06-08 00:00:00.0)
Ο λαός στηρίζει το ΚΚΕ (2010-07-07 00:00:00.0)
Η συμμαχία δεν είναι καραμέλα να την πιπιλάμε... (2003-08-24 00:00:00.0)
Το στίγμα των εκλογών (2000-01-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ