Κυριακή 22 Ιούνη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΛΑιΚΗ ΑΝΤΙΣΥΝΟΔΟΣ
Μια λαοθάλασσα πλημμύρισε τη Θεσσαλονίκη

Με μια συγκλονιστική πορεία κορυφώθηκαν οι εκδηλώσεις της Λαϊκής Αντισυνόδου

Μια γροθιά, φτιαγμένη από δεκάδες χιλιάδες χέρια. Μια γροθιά αντίστασης και ανυποχώρητου αγώνα. Ηταν συγκλονιστική η πορεία, που έστειλε μήνυμα ελπίδας και προοπτικής από τη Θεσσαλονίκη σε όλη τη χώρα. Μιάμιση και πλέον ώρα περνούσαν τα μπλοκ των επιτροπών της «Δράσης», του ΠΑΜΕ, των συνδικάτων και άλλων κοινωνικών οργανώσεων, των Επιτροπών Ειρήνης και της ΚΝΕ, μπροστά από το αμερικανικό προξενείο.

Ηταν μια μέρα γιορτής η χτεσινή. Ξεκίνησε με τη μηχανοκίνητη πορεία του ΠΑΜΕ. Οι κάτοικοι της Θεσσαλονίκης είδαν να περνά από δίπλα τους μία πομπή αυτοκινήτων ντυμένα σαν άρματα μάχης με αναρτημένα πάνω τους ανθρώπινα μέλη και με τρεις νέους μεταμφιεσμένους σε Μπους - Μπλερ - Σημίτη να κατευθύνονται προς το αμερικανικό προξενείο, καταγγέλλοντας τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και τις επεμβάσεις. Παράλληλα, στην εξέδρα που είχε στηθεί στην Αριστοτέλους είχαν αρχίσει να ανεβαίνουν τα πρώτα συγκροτήματα που αποτελούσαν το μουσικό πρόγραμμα της ημέρας.

Κάθε γωνιά στους κεντρικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης φιλοξενούσε μηνύματα αγώνα, τα συνθήματα, τις αφίσες της «Δράσης». Στη διάρκεια της ημέρας ένα ανθρώπινο ποτάμι που συνεχώς μεγάλωνε ξεχύθηκε στους δρόμους και την παραλία της Θεσσαλονίκης για να δηλώσει θαρρετά και απερίφραστα ότι τα όνειρα και οι ανάγκες του δε χωρούν στο μίζερο μέλλον που τους ετοιμάζουν το κεφάλαιο και οι υπηρέτες του.

Αλληλεγγύη στην πάλη των λαών


Το μεσημέρι ξεκίνησε η κεντρική εκδήλωση στην πλατεία Αριστοτέλους με πολιτικές ομιλίες και χαιρετισμούς από εκπροσώπους των δεκάδων ξένων αντιπροσωπειών που έφτασαν στη Θεσσαλονίκη για να συμμετάσχουν στη Λαϊκή Αντισύνοδο. Κεντρικός ομιλητής ο Κ. Καζάκος, που κάλεσε «να δημιουργήσουμε το μεγάλο παλλαϊκό μέτωπο αγώνα και πάλης, γιατί είναι ο μόνος δρόμος που μπορεί να οδηγήσει στη νίκη του λαού και των κινημάτων του. Εμπρός να τιμήσουμε τις θυσίες των αγωνιστών του λαϊκού κινήματος και να φανούμε αντάξιοί τους», τόνισε μεταξύ άλλων. Είχε προηγηθεί ο αγωνιστικός χαιρετισμός του εκπροσώπου του ΚΚ Κούβας, Ο. Μαρτίνεζ, στον οποίο απάντησαν οι προσυγκεντρωμένοι με παρατεταμένα χειροκροτήματα και συνθήματα αλληλεγγύης στο Νησί της Επανάστασης. Στο βήμα τον διαδέχτηκαν οι εκπρόσωποι του ΚΚ Βοημίας - Μοραβίας και του ΚΚ Τουρκίας, ενώ οι ηθοποιοί Ελ. Γερασιμίδου και Ανδρ. Βαρούχας διάβασαν αποσπάσματα ποιημάτων.

Στο μεταξύ χιλιάδες κατέφταναν με τα πούλμαν της «Δράσης» και του ΠΑΜΕ από διάφορες γωνιές της χώρας, γεμίζοντας την παραλία με χρώματα. Με κυρίαρχο το κόκκινο. Σε λίγο θα ξεκινούσε η μεγάλη πορεία.

Μαζί, νέοι με κέφι και ζωντάνια, εργάτες με κράνη εργασίας και με τα ροζιασμένα χέρια να κρατούν γερά τις σημαίες του ΠΑΜΕ, αγωνιστές από διάφορες χώρες, συνταξιούχοι, μετανάστες, άνθρωποι όλων των ηλικιών. Μπροστά νέοι και εργάτες με τις σημαίες του ΠΑΜΕ να ανεμίζουν. Στην κορυφή της πορείας τα βλέμματα έκλεβε το γιγάντιο πανό του ΠΑΜΕ που έγραφε απλά «αγώνας», δίνοντας το στίγμα του μετώπου που αποτελεί σήμερα τον ελπιδοφόρο ταξικό πυλώνα των εργαζομένων. Στα συνθήματα εναλλάσσονταν η διάθεση για αγώνα ανατροπής των αντιλαϊκών πολιτικών, η καταδίκη των ιμπεριαλιστικών μηχανισμών ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ, η αλληλεγγύη στους λαούς που αγωνίζονται. Η αλληλεγγύη στην Κούβα είχε τη δική της θέση στα πανό, στα συνθήματα ακόμα και στις μπλούζες των διαδηλωτών που συνέδεσαν έτσι τον αντιιμπεριαλιστικό αγώνα για την υπεράσπιση της Κούβας από τις νέες απειλές με τον αγώνα ενάντια στα μονοπώλια, για την υπεράσπιση των κατακτήσεων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συγκέντρωση σήμερα στις 6.30 μ.μ. στη γαλλική πρεσβεία στην Αθήνα (2023-03-23 00:00:00.0)
Με την Κούβα που αντιστέκεται (2008-11-07 00:00:00.0)
Για Κύπρο χωρίς «εγγυητές» και «προστάτες» (2008-07-25 00:00:00.0)
Ζήτω η ηρωική Ιντιφάντα (2001-09-01 00:00:00.0)
«Δεν υπογράψαμε τέτοια ειρήνη» (2000-10-07 00:00:00.0)
Αγώνας μέχρι την παντοτινή νίκη (1997-10-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ