Σάββατο 7 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
«Δεν υπογράψαμε τέτοια ειρήνη»

Συγκέντρωση αλληλεγγύης στο λαό της Παλαιστίνης

«80 νεκροί στην Παλαιστίνη, εμείς δεν υπογράψαμε τέτοια ειρήνη». Με αυτό το σύνθημα, καταγγέλλοντας τη δολοφονική πολιτική των ιμπεριαλιστών, Παλαιστίνιοι και Ελληνες διαδηλωτές χτες το μεσημέρι, πραγματοποίησαν μαζική συγκέντρωση στην Καμάρα και πορεία προς το Αμερικάνικο Προξενείο της Θεσσαλονίκης σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη συνεχιζόμενη σφαγή του παλαιστινιακού λαού από τον ισραηλινό στρατό.

Στην κινητοποίηση που οργανώθηκε από την παλαιστινιακή παροικία της Θεσσαλονίκης και τη Γενική Ενωση Παλαιστινίων Φοιτητών, πήραν μέρος και εκατοντάδες Ελληνες φοιτητές μετά από αποφάσεις των φοιτητικών συλλόγων Παιδαγωγικού, Ψυχολογικού και Φιλοσοφίας - Παιδαγωγικής. Ακόμα παραβρέθηκαν, εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους στον παλαιστινιακό λαό, εκπρόσωποι και άλλων παροικιών της πόλης.

«Εμείς συνεχίζουμε την κινητοποίησή μας ενάντια στο φασισμό του ισραηλινού στρατού. Εδώ και μια βδομάδα ο παλαιστινιακός λαός έχει ξεσηκωθεί και με πέτρες υπερασπίζει τα εδάφη του και την ελευθερία», δήλωσε στο «Ρ» ο κ.Ατσόκι Σέμκι, πρόεδρος της παλαιστινιακής παροικίας. Και συνέχισε: «εμείς είμαστε με την ειρήνη, αλλά όχι την ειρήνη των όπλων που θέλουν να μας επιβάλλουν οι Ισραηλινοί».

«Το Ισραήλ κάνει αυτά που κάνει γιατί κανένας δεν το ελέγχει και έχει πλάτες τους Αμερικάνους», μας λέει ο Αμπούντα Χάλιντ, Παλαιστίνιος φοιτητής, ενώ ο Μοχάμεντ Οσμάν από την παροικία των Σουδανών τονίζει ότι «οι μικροί λαοί απέναντι σε τέτοια εγκλήματα έχουν μόνο όπλο την αλληλεγγύη».

Μετά τη συγκέντρωση ακολούθησε δυναμική πορεία στους δρόμους της πόλης με τα συνθήματα «80 οι νεκροί στην Παλαιστίνη - εμείς δεν υπογράψαμε τέτοια ειρήνη» και «αλληλεγγύη στην πάλη των λαών - κάτω η Νέα Τάξη των ιμπεριαλιστών», να δονούν την ατμόσφαιρα. Το μπλοκ των παλαιστινίων φοιτητών και το μπλοκ των φοιτητικών συλλόγων του ΑΠΘ ήταν εκείνα που με τη μαζικότητα και τη μαχητικότητά τους έδιναν τον τόνο στην κινητοποίηση.

Οταν η πορεία μπήκε στην οδό Τσιμισκή και άρχισε να πλησιάζει το αμερικανικό προξενείο το σύνθημα «φονιάδες των λαών Αμερικάνοι» ακούστηκε δυνατά, υπενθυμίζοντας ποιος πραγματικά βρίσκεται πίσω από τις σφαγές και τα εγκλήματα κατά των λαών, όπου Γης.

Μπροστά στο προξενείο οι Παλαιστίνιοι έκαψαν μια ισραηλινή και μια αμερικάνικη σημαία καθώς και ένα ομοίωμα του Σαρόν, του προέδρου του ισραηλινού κόμματος Λικούντ. Στο ίδιο σημείο, μπροστά στο σύμβολο της αμερικανικής επικυριαρχίας, που για μια ακόμα φορά ήταν ζωμένο από τις δυνάμεις καταστολής, και μέσα σε κλίμα συγκίνησης και αγωνιστικής ανάτασης, κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των νεκρών του παλαιστινιακού λαού.

Η πορεία διαλύθηκε λίγο πιο κάτω, στην οδό Αριστοτέλους, ενώ οι διαδηλωτές ανανέωσαν το ραντεβού τους για τη νέα μεγάλη αντιιμπεριαλιστική κινητοποίηση τη Δευτέρα 9 του Οκτώβρη στο Αγαλμα του Βενιζέλου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ