Σάββατο 7 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΑΠΩΝΙΑ
Τρομακτικός βρυχηθμός του Εγκέλαδου

ΤΟΚΙΟ.-

Το τρομακτικό ξύπνημα του Εγκέλαδου στη Δυτική Ιαπωνία, το ίδιο ισχυρό με εκείνο που χτύπησε την πόλη Κόμπε το 1995, προκάλεσε εκτεταμένες υλικές ζημιές σε κτίρια και το συγκοινωνιακό δίκτυο, χωρίς ευτυχώς να προκαλέσει ανθρώπινα θύματα.

Μέχρι στιγμής, 39 άνθρωποι έχει αναφερθεί ότι τραυματίστηκαν, εκ των οποίων οι δύο κρίνονται ότι είναι σε σοβαρή κατάσταση, από τον πολύ ισχυρό σεισμό - 7,3 της κλίμακας Ρίχτερ, σύμφωνα με το Ιαπωνικό Σεισμολογικό Ινστιτούτο. Ο σεισμός χτύπησε τις παράλιες περιοχές της Ιαπωνίας, 505 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Τόκιο. Η περιοχή αυτή είναι αρκετά αραιοκατοικημένη, γεγονός που συντέλεσε ώστε να μην υπάρξουν θύματα, καθώς ο εξίσου πολύ ισχυρός σεισμός που έσεισε την πόλη Κόμπε στις 17 Γενάρη 1995 είχε προκαλέσει το θάνατο 6.425 ανθρώπων, ενώ περισσότερα από 250.000 σπίτια είχαν καταστραφεί εντελώς.

Στο χτεσινό σεισμό, όπως αναφέρουν οι ιαπωνικές αρχές, κατέρρευσαν περισσότερα από 20 σπίτια, ενώ εκατοντάδες έχουν υποστεί πολύ σοβαρές υλικές ζημίες. Μεγάλη καταστροφή όμως υπέστη το οδικό και συγκοινωνιακό δίκτυο. Επίσης έχουν καταγραφεί εκτεταμένες καταστροφές στο σιδηροδρομικό δίκτυο, εξαιτίας της υποχώρησης και της κατολίσθησης ολόκληρων τμημάτων λόφων, καθώς και δεκάδες γέφυρες έχουν καταστραφεί μερικώς ή ολικώς. Παράλληλα, χιλιάδες σπίτια παραμένουν χωρίς ηλεκτροδότηση και τηλεπικοινωνία.

Οι αρχές προειδοποίησαν ότι εντός μιας ή δυο ημερών αναμένονται ισχυρές μετασεισμικές δονήσεις, το μέγεθος των οποίων ίσως ξεπεράσει τα 6 Ρίχτερ, αλλά τόνισαν ότι δεν αναμένουν παλιρροϊκό κύμα από τη θάλασσα της Ιαπωνίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ