Σάββατο 7 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
Ιμπεριαλιστικές πιέσεις και εκβιασμοί

Από τη συνάντηση του Ι. Ιβανόφ με τον Μ. Κοστούνιτσα

Associated Press

Από τη συνάντηση του Ι. Ιβανόφ με τον Μ. Κοστούνιτσα
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ, ΒΕΡΟΛΙΝΟ, ΠΑΡΙΣΙ, ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ, και ΠΕΚΙΝΟ.-

Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις «ενθουσιασμού» από πλευράς Δυτικών ηγετών και πολιτικών υποτελών τους για τις τρέχουσες εξελίξεις στη Γιουγκοσλαβία, αν και δε λείπουν φωνές, όπως αυτές της επίσημης εκπροσώπησης του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες και της γερμανικής διπλωματίας, που «διατηρούν επιφυλάξεις», όσον αφορά το κατά πόσον έχει παγιωθεί ένα «νέο» (διάβαζε: ευνοϊκό προς την πολιτική τους) καθεστώς. Μάλιστα, η γερμανική διπλωματία, διά στόματος του ΥπΕξ Φίσερ, έκανε λόγο για κίνδυνο «εμφυλίου», που, κατ' αυτόν, μπορεί να προκληθεί, αν ο Μιλόσεβιτς δεν παραδεχτεί την «ήττα» του... Αυτή η «εκτίμηση» αποτελεί, προφανώς, άλλη μια μορφή πίεσης προς τις δυνάμεις που τάσσονται στο πλευρό του, και ειδικά το στρατό, ώστε να μην προβάλλουν αντίσταση στη «μετάβαση» της εξουσίας στον Βόγισλαβ Κοστούνιτσα. Παράλληλα, επαναλήφθηκαν οι υποσχέσεις πλουσιοπάροχης βοήθειας, «αν ο Κοστούνιτσα διασφαλίσει σαφώς» την ανάδειξή του στην προεδρία, όπως έλεγαν, σαν από την ίδια ...κασέτα, η ΥπΕξ των ΗΠΑ Ολμπράιτ, ο ΥπΕξ της ασκούσας την προεδρία της ΕΕ Γαλλίας Βεντρίν, καθώς και πολυάριθμοι ακόμη πολιτικοί και διπλωμάτες.

Το ΝΑΤΟ και οι Γερμανοί

Εκπρόσωπος του 19μελούς Οργανισμού του Βορειοατλαντικού Συμφώνου, του ΝΑΤΟ, σχολιάζοντας επίσημα για πρώτη φορά χθες τις εξελίξεις στη Γιουγκοσλαβία, είπε ότι «ως συμμαχία δημοκρατιών, πάντα δράσαμε στην περιοχή υποστηρίζοντας τη δημοκρατία και τη διασφάλιση της περιφερειακής σταθερότητας» (!). Πέρα από την παραχάραξη της Ιστορίας, ο εκπρόσωπος, κ. Μαρκ Λέιτι, είχε και ένα επί της ουσίας πολιτικό σχόλιο: «Είναι ακόμη οι πρώτες μέρες» μιας «αλλαγής», είπε, «και δε θέλουμε να κάνουμε άλλα σχόλια». Η αποφυγή εκ μέρους του να σχολιάσει το αν η νίκη των δυνάμεων της αντιπολίτευσης θεωρείται «οριστική» από το ΝΑΤΟ μπορεί να ερμηνευτεί είτε ως συνέχιση της πίεσης προς το γιουγκοσλαβικό λαό, είτε ως πραγματική αβεβαιότητα... Πάντως, κατά τη συζήτηση, την επόμενη Τρίτη, των υπουργών Αμυνας των χωρών - μελών της «συμμαχίας», θα συζητηθεί κυρίως, όπως αναφέρει το Associated Press επικαλούμενο τον ίδιο εκπρόσωπο, «το τι σημαίνει για την περιφερειακή ασφάλεια η τωρινή κατάσταση στη Γιουγκοσλαβία».

Και ιδέες οπαδών ποδοσφαίρου στους πανηγυρισμούς...

Associated Press

Και ιδέες οπαδών ποδοσφαίρου στους πανηγυρισμούς...
Στη Γερμανία τώρα, ο ΥπΕξ Γιόσκα Φίσερ έκανε λόγο για «κίνδυνο εμφυλίου» στη Γιουγκοσλαβία, αν δεν επικρατήσει ξεκάθαρα ο Κοστούνιτσα του Μιλόσεβιτς: «Υπάρχει κίνδυνος υποτροπής και εκτροπής σε αιματοχυσία... ο στρατός πρέπει να αντιληφθεί ότι ο Κοστούνιτσα κέρδισε τις εκλογές... ελπίζω ότι η σαφής τοποθέτηση της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των Ηνωμένων Πολιτειών θα παίξει ρόλο και για τη στάση της Ρωσίας...». Ανταποκριτές ειδησεογραφικών πρακτορείων λένε ότι η αντικατάσταση των τόνων της «αισιοδοξίας» από την εκτίμηση αυτή, σε συνδυασμό με το ότι ο καγκελάριος Σρέντερ «ακύρωσε όλα τα ραντεβού του (...) προκειμένου να βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με την Ουάσιγκτον, το Παρίσι και τη Μόσχα», κατέδειξε με σαφήνεια ένα κλίμα «ανησυχίας» για τις εξελίξεις στο Βελιγράδι, που όμως δεν ήταν σαφές, αν ήταν «τεχνητή», για να ασκηθεί δηλαδή πίεση, ή πραγματική...

Πιο σίγουρος για την εξέλιξη των πραγμάτων, εμφανίστηκε ο Γερμανός Πρόεδρος Γιοχάνες Ράου: «Η σειρά μιας εποχής που άρχισε με την αντίσταση της "Αλληλεγγύης" και συνεχίστηκε με την πτώση του Τείχους του Βερολίνου τελικά ξεκίνησε και στη Σερβία», είπε, προσθέτοντας πως «έχουμε λόγους να πιστεύουμε πως και αυτή η επανάσταση θα είναι ειρηνική». (Σα να μη θυμάται καλά ο κ. Ράου πώς έγιναν τα πράγματα, αλλά ας το αφήσουμε, δεν είναι του παρόντος...).

Αλλες αντιδράσεις

Ο Ιμπέρ Βεντρίν, ΥπΕξ της Γαλλίας (χώρας που ασκεί την προεδρία της ΕΕ για το τρέχον 6μηνο), επανέλαβε την υπόσχεση πρόωρης άρσης των κυρώσεων κατά της Γιουγκοσλαβίας, αν επικρατήσει ο Κοστούνιτσα. Αντίστοιχες δηλώσεις έχουν πραγματοποιηθεί από ...σωρεία Ευρωπαίων πολιτικών, και επαναλήφθηκαν χθες και από άλλους, π.χ. τον Ιταλό πρωθυπουργό Τζουλιάνο Αμάτο, που «βλέπει» άρση των κυρώσεων από τη Δευτέρα.

Μάλιστα, ο Γάλλος πρόεδρος Ζακ Σιράκ είχε χθες τηλεφωνική συνομιλία με τον Κοστούνιτσα και «τον προσκάλεσε» να παρακολουθήσει την άτυπη σύνοδο της Ευρωπαϊκής Ενωσης που θα γίνει αυτό το μήνα στο Μπιαρίτς. Ο Κοστούνιτσα «διαβεβαίωσε ότι θα πάει στο γαλλικό αυτό θέρετρο στις 13 και 14 Οκτωβρίου, εάν οι συνθήκες στην πατρίδα του το επιτρέψουν», αναφέρει ανακοίνωση του γραφείου του Κοστούνιτσα.

Στη Ρωσία, η σημερινή ηγεσία της οποίας αλλάζει εμφανώς στάση, ο Γκενάντι Ζουγκάνοφ, πρόεδρος του ΚΚΡΟ, σχολίασε ότι «δεν έχουμε καμιά δημοκρατία» με τις εξελίξεις στη Γιουγκοσλαβία.

Η Κίνα, η οποία είχε τηρήσει αλληλέγγυα στάση με τη Γιουγκοσλαβία στον περυσινό πόλεμο (και γι' αυτό βομβαρδίστηκε η πρεσβεία της, εξάλλου...) εμφανίστηκε να «σέβεται την επιλογή του γιουγκοσλαβικού λαού», ωστόσο τήρησε σαφείς αποστάσεις από τις δυτικές προσπάθειες παρέμβασης: «Η Κίνα πιστεύει πως ο γιουγκοσλαβικός λαός είναι εντελώς ικανός να επιλύσει τα τρέχοντα προβλήματά του, χωρίς οποιαδήποτε εξωτερική ανάμειξη»...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στην «ουρά» των ΗΠΑ (2002-04-16 00:00:00.0)
Η επέμβαση έπρεπε να είχε γίνει το '91 - '92 (2001-02-17 00:00:00.0)
Επικίνδυνες παρεμβάσεις (2001-01-17 00:00:00.0)
«Νέες» διαπιστώσεις Κοστούνιτσα για το έργο της «ΚΦΟΡ»... (2000-12-20 00:00:00.0)
Ωμή ανάμειξη στη Γιουγκοσλαβία ενόψει εκλογών! (2000-07-26 00:00:00.0)
"Διπλωματία" στα ΝΑΤΟικά όρια (1999-05-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ