Τετάρτη 20 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ
«Νέες» διαπιστώσεις Κοστούνιτσα για το έργο της «ΚΦΟΡ»...

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-

Με διαπιστώσεις και «διπλωματικού ύφους» παρατηρήσεις, ο Γιουγκοσλάβος Πρόεδρος, Βόγισλαβ Κοστούνιτσα, εξακολουθεί να πιέζει τις ΝΑΤΟικές δυνάμεις για τη λήψη νέων μέτρων στο Κοσσυφοπέδιο, επαναφέροντας, παράλληλα, το ζήτημα νομιμότητας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου του ΟΗΕ στη Χάγη...

«Οι δυνάμεις της ΚΦΟΡ δεν κατάφεραν να κλείσουν ερμητικά τα σύνορα ανάμεσα στο Κόσσοβο και την υπόλοιπη Σερβία. Αντίθετα, τα κατέστησαν "πορώδη" και γι' αυτό το λόγο η κατάσταση δεν μπορεί να διευθετηθεί με την παρουσία τους, οι λύσεις πρέπει να αναζητηθούν προς άλλη κατεύθυνση», δήλωσε, στη διάρκεια χτεσινής συνέντευξης Τύπου στο Βελιγράδι, ο Γιουγκοσλάβος Πρόεδρος, αναφερόμενος στην επικίνδυνα τεταμένη κατάσταση που επικρατεί, λόγω της δράσης των Αλβανών αυτονομιστών ανταρτών, εντός και εκτός της λεγόμενης αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης μεταξύ Κοσσυφοπεδίου - Νότιας Σερβίας.

Η παραπάνω διαπίστωση Κοστούνιτσα, που, ουσιαστικά, αποσκοπεί στη μεταρρύθμιση της στρατιωτικής συμφωνίας του Κουμάνοβο, που υπέγραψαν τον Ιούνιο του '99 οι στρατιωτικοί αξιωματούχοι της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας - ΝΑΤΟ, δεν είναι καινούρια. Εντούτοις, η επαναλαμβανόμενη διατύπωση τέτοιων θέσεων και αιτημάτων γίνεται, αφ' ενός, επειδή εντείνονται οι ανησυχίες και οι φωνές στελεχών της πολιτικής συμμαχίας πολιτικών παρατάξεων που ανέδειξε τον Κοστούνιτσα, για την κρίση που δημιουργεί η δράση των Αλβανών αυτονομιστών στη σερβική κοιλάδα του Πρέσεβο, αφ' ετέρου, επειδή απομένουν ελάχιστες μέρες μέχρι ...τη διεξαγωγή των σερβικών γενικών εκλογών του ερχόμενου Σαββάτου.

Ομως, χτες, ο Πρόεδρος Κοστούνιτσα δε θυμήθηκε μόνο να επισημάνει την προβληματική δράση της «ΚΦΟΡ» στο Κοσσυφοπέδιο, αλλά και την αξιοπιστία του Ειδικού Δικαστηρίου του ΟΗΕ για τη Γιουγκοσλαβία και της γενικής εισαγγελέα, Κάρλα ντελ Πόντε.

«Μια μεγάλη σκιά αμφιβολίας έπεσε στο Δικαστήριο της Χάγης, όταν η Κάρλα ντελ Πόντε αρνήθηκε να κάνει έρευνα για τα πιθανολογούμενα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, που διαπράχθηκαν κατά τους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ» στη Γιουγκοσλαβία το 1999... Η κ. Κάρλα ντελ Πόντε κηλίδωσε έτσι την αξιοπιστία του θεσμού...», είπε αργότερα χτες ο Γιουγκοσλάβος Πρόεδρος. Σύμφωνα με τον Κοστούνιτσα, η νέα ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν έχει ως προτεραιότητα το ξανάνοιγμα των γραφείων του Ειδικού Δικαστηρίου του ΟΗΕ στο Βελιγράδι, αλλά «την επίλυση εσωτερικών προβλημάτων», όπως οι εντάσεις ανάμεσα στις εθνότητες στο νότιο τμήμα της Σερβίας και οι σχέσεις ανάμεσα στη Σερβία και το Μαυροβούνιο.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Το ΝΑΤΟ απέτρεψε την έρευνα για το λαθρεμπόριο οργάνων... (2012-02-02 00:00:00.0)
Αντιθέσεις και προειδοποιήσεις (2007-06-05 00:00:00.0)
Νέες επικρίσεις της Ντελ Πόντε στο Βελιγράδι... (2005-12-15 00:00:00.0)
Και τα... κρατικά αρχεία θέλει η Κάρλα ντελ Πόντε! (2002-03-22 00:00:00.0)
«Ειρηνευτική συμφωνία» για το Κοσσυφοπέδιο ζήτησε ο Μπιλντ... (2001-01-23 00:00:00.0)
Εθελουσίως «παραδόθηκε» η Πλάβσιτς (2001-01-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ