Τετάρτη 20 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
Υποκρισία από ΕΕ και ελληνική κυβέρνηση

  Συνέντευξη Τύπου από τα μέλη της ελληνικής αντιπροσωπείας που βρέθηκαν την προηγούμενη βδομάδα στην Κωνσταντινούπολη

Υπό το βάρος των αιματηρών - αλλά καθόλου απρόβλεπτων -γεγονότων στην Τουρκία δόθηκε χτες το μεσημέρι, στα γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, συνέντευξη Τύπου από τα μέλη της ελληνικής αντιπροσωπείας, που βρέθηκαν στην Κωνσταντινούπολη την προηγούμενη βδομάδα για να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στους πολιτικούς κρατούμενους και τις οικογένειές τους, οι οποίοι συμπληρώνουν σήμερα 62 μέρες απεργίας πείνας, ζητώντας την κατάργηση των λεγόμενων λευκών κελιών.

Ολα τα μέλη της αντιπροσωπείας - μηδενός εξαιρουμένου - έβαλλαν κατά της «δημοκρατικής» Ευρώπης, που όχι μόνο ανοίγει τις πόρτες της σ' ένα φασιστικό καθεστώς όπως αυτό της Τουρκίας, αλλά κυρίως σιωπά «θάβοντας», την κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που εκεί συντελείται.

Ιδιαίτερα... τολμηρή στο λόγο της ήταν χτες η Φ. Πετραλιά, που εκπροσώπησε την Ενωση Συντακτών (ΕΣΗΕΑ) στη συγκεκριμένη αποστολή. Γιατί η Φ. Πετραλιά δεν περιορίστηκε μόνο στην Ευρώπη που σιωπά, αλλά και στην Ελλάδα που εθελοτυφλεί και κωφεύει. «Είναι παράξενη η σιωπή που υπάρχει στη χώρα μας όλο αυτό το διάστημα. Τι έγιναν οι παλιοί "αντιστασιακοί" Ελληνες, που μέσω Τουρκίας εκείνες τις επικίνδυνες εποχές περνούσαν στην Ευρώπη; Πού είναι η φωνή όλων των μη κυβερνητικών οργανώσεων; Και, κυρίως, πού είναι η φωνή των διανοούμενων της χώρας μας, όλων αυτών που μέσα απ' την αντίστασή τους έκαναν καριέρα; Δε βλέπουν, δεν ακούν τίποτα; Θέλουμε μια απάντηση σ' αυτό και τους καλούμε να τολμήσουν και να συστρατευτούν σ' αυτόν τον αγώνα», ήταν τα χαρακτηριστικά της λόγια.

Ο αντιπρόεδρος της ΕΕΔΥΕ, Νίκος Φωτιάδης, ξεκίνησε την ομιλία του με τον στίχο του ποιητή: «Στην Τουρκία σήμερα το χτύπημα της πόρτας, δε σημαίνει φίλος σου». Αναφέρθηκε στα Δικαστήρια Κρατικής Ασφάλειας, τονίζοντας πως δεν είναι δυνατόν μια χώρα που χρησιμοποιεί αυτούς τους τρόπους για να τσακίσει την ελευθερία, τη δημοκρατία και την κοινωνική δικαιοσύνη να χωρά στη «δημοκρατική» Ευρώπη. Δεν παρέλειψε ωστόσο να υπενθυμίσει πως και στην Ελλάδα υπάρχει τρομονόμος που έχει συμφωνηθεί με τις ΗΠΑ «και που ακόμα δεν τον γνωρίζει η ίδια η ελληνική Βουλή». «Η αντίσταση πρέπει να γιγαντωθεί και στη χώρα μας, για να μη φτάσουμε στο σημείο σε λίγο καιρό να παραφράζουμε τον ποιητή και να λέμε "στην Ελλάδα σήμερα το χτύπημα της πόρτας δε σημαίνει φίλος σου"», είπε χαρακτηριστικά.

Ο αντιπρόεδρος του ΔΣΑ, Δημήτρης Παξινός, αναφέρθηκε κυρίως στον αντιτρομοκρατικό νόμο της γειτονικής χώρας, αλλά και στον ηρωισμό που επιδεικνύουν όλο αυτό το διάστημα οι δικηγόροι της Τουρκίας, που έχουν στο πέτο τους το σύνθημα «δε θα επιτρέψουμε οι πελάτες μας να πάνε στα "λευκά κελιά"». «Είναι πραγματικά συγκλονιστικό αυτό που ζήσαμε, αυτά που είδαμε. Πήγαμε εμείς να τους δώσουμε κουράγιο, κι αντί γι' αυτό μας το έδωσαν αυτοί. Οι μανάδες, οι συγγενείς των απεργών πείνας ήταν συγκλονιστικοί», τόνισε ο αντιπρόεδρος του ΔΣΑ.

Ο γιατρός της αποστολής και μέλος του ΔΣ της ΕΙΝΑΠ, Στάθης Τσούκαλος, επισήμανε πως «η Τουρκία δε δικαιούται να διαβεί την πόρτα της ΕΕ με την κατάσταση που υπάρχει εκεί σήμερα». Ανέφερε πως στόχος του καθεστώτος είναι να κλείσει όσο γίνεται πιο ερμητικά τα στόματα που εκφράζουν αντίθετη άποψη, ενώ δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει το ρόλο του Ιατρικού Συλλόγου Κωνσταντινούπολης, που αρνείται - πέραν της επιστημονικής συμβολής του - να ασκήσει πολιτική πίεση στην κυβέρνηση.

Ο Αλέκος Στάμου, γραμματέας της Ομοσπονδίας Αυτοδιαχειριζόμενων Ταμείων Υγείας, χαρακτήρισε τη σιωπή της Ευρώπης «σιωπή των αμνών», ενώ ξεκαθάρισε πως οφείλουμε να μην ισοπεδώνουμε τα πράγματα όταν αναφερόμαστε στη γειτονική χώρα. «Είναι μια χώρα που έχει χιλιάδες προοδευτικούς ανθρώπους, ανθρώπους που αυτή τη στιγμή δίνουν τη ζωή τους όχι μόνο για το δικό τους καλό, αλλά για το καλό ολόκληρης της ανθρωπότητας. Υπάρχουν εκεί άνθρωποι που αγωνίζονται, με τίμημα τη ζωή τους, για βασικές πανανθρώπινες αξίες. Και πραγματικά όσο αξίζει ένα βλέμμα τους, δεν αξίζουν 50.000 λέξεις», είπε χτες ο Αλ. Στάμου.

Στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου μίλησαν ακόμα απ' τον ΔΣΑ ο Χρ. Καψάλης, απ' τη νεολαία ΠΑΣΟΚ ο Αριστομένης Συγκελάκης και ο Αντώνης Κάρας, επίσης απ' το ΠΑΣΟΚ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ