Τετάρτη 20 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Σε βαρύ κλίμα και με έντονες αντιδράσεις άρχισε ο νέος γύρος συνομιλιών

Απέρριψε το Συμβούλιο Ασφαλείας το αίτημα για ανάπτυξη στρατιωτικής δύναμης του ΟΗΕ στα αυτόνομα παλαιστινιακά εδάφη

Αρνείται το Ισραήλ να συνεργαστεί με την τριμελή επιτροπή διερεύνησης των βιαιοτήτων της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ

Από την κηδεία του Σαμπαουί, στελέχους της Φατάχ

Associated Press

Από την κηδεία του Σαμπαουί, στελέχους της Φατάχ
ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΧΕΒΡΩΝΑ - ΓΑΖΑ.-

Αρχισαν, χτες, στην Ουάσινγκτον οι συνομιλίες της ισραηλινής και παλαιστινιακής αντιπροσωπείας με Αμερικανούς διαμεσολαβητές σε μια ύστατη προσπάθεια να επιτευχθεί έστω ένα ελάχιστο πλαίσιο συνεννόησης που να μπορεί να καταλήξει σε αναθέρμανση της «ειρηνευτικής διαδικασίας», κατάληξη επιθυμητή τόσο από την απερχόμενη αμερικανική ηγεσία, αλλά και τον υπηρεσιακό Ισραηλινό πρωθυπουργό Εχούντ Μπαράκ, ενόψει της πρωθυπουργικής εκλογικής αναμέτρησης. Σαφώς λιγότερο αισιόδοξη εμφανίζεται η παλαιστινιακή πλευρά, που δεν έκρυβε την απογοήτευσή της και για την απόρριψη από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ του αιτήματος για αποστολή στρατιωτικών παρατηρητών στα αυτόνομα παλαιστινιακά εδάφη. Την ίδια στιγμή, το πολιτικό τοπίο στο Ισραήλ ξεκαθάριζε μετά από την απόφαση του πρώην πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου να αποσύρει την υποψηφιότητά του από την επικείμενη εκλογική αναμέτρηση.

Με τον Αμερικανό διαμεσολαβητή Ντένις Ρος και τον αναπληρωτή του Ααρόν Μίλερ είχαν, χτες, σειρά συναντήσεων τόσο η ισραηλινή όσο και η παλαιστινιακή αντιπροσωπεία σε στρατιωτική βάση στην Ουάσινγκτον. Ο επικεφαλής της παλαιστινιακής αντιπροσωπείας, διαπραγματευτής Σαέμπ Ερακάτ, πάντως, δεν έκρυβε την απαισιοδοξία του, τονίζοντας ότι «για να είναι ειλικρινής δεν έχει ιδιαίτερα μεγάλες προσδοκίες από αυτόν το νέο γύρο συνομιλιών». Από την πλευρά του, ο Παλαιστίνιος υπουργός Πληροφοριών, Γιάσερ Αμπέντ Ράμπο, που συμμετέχει στην αντιπροσωπεία, επαναλάμβανε ότι «μοναδική καθαρή λύση είναι η άμεση εφαρμογή όλων των αποφάσεων του ΟΗΕ που θα οδηγήσει σε απομάκρυνση όλων των ισραηλινών στρατευμάτων από τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, που θα δώσει την Ανατολική Ιερουσαλήμ στους Παλαιστινίους, που θα ανοίξει το δρόμο της επιστροφής στα εκατομμύρια των προσφύγων».

Πιο αισιόδοξος εμφανίστηκε ο εκτελών χρέη υπουργού Εξωτερικών του Ισραήλ, Σλόμο Μπεν Αμί, ο οποίος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να επιτευχθεί κάποια πρόοδος στις συνομιλίες μέχρι την Παρασκευή το μεσημέρι, που έχει προγραμματιστεί η λήξη τους. Ο Μπεν Αμί επανέλαβε ότι το Ισραήλ προτίθεται να αναγνωρίσει «κάποιου είδους θρησκευτική κυριαρχία» στην περιοχή των Τεμένων, αλλά χαρακτήρισε «υποτιμητικό για έναν θρησκευτικό τόπο να γίνεται αντικείμενο πολιτικής διαμάχης»! Σύμφωνα με εκπροσώπους του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, διόλου απίθανο δεν είναι να συμμετάσχει στις συνομιλίες, σε περίπτωση προόδου, και ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπιλ Κλίντον.

Παρ' όλα αυτά, βαρύ ήταν το κλίμα υπό το οποίο άρχισαν οι συνομιλίες, χτες, καθώς μόλις είχε γνωστοποιηθεί η απόρριψη από το Συμβούλιο Ασφαλείας του παλαιστινιακού αιτήματος για ανάπτυξη στρατιωτικών παρατηρητών στα Αυτόνομα εδάφη. Η πρόταση συγκέντρωσε 8 από τις 15 ψήφους, καθώς οι ΗΠΑ, Ρωσία, Βρετανία, Γαλλία, Αργεντινή, Ολλανδία και Καναδάς, εκτίμησαν ότι αν υιοθετούσαν την πρόταση θα «υπέσκαπταν τις νέες ισραηλινο-παλαιστινιακές συνομιλίες». Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι δεν έκρυβαν την απογοήτευσή τους, τονίζοντας ότι θα επαναφέρουν την πρόταση, ενώ Ισραηλινοί διπλωμάτες μιλούσαν για «τη μεγαλύτερη διπλωματική νίκη του Ισραήλ τα τελευταία χρόνια».

Με αντικρουόμενα συναισθήματα έγινε δεκτή, από τις δύο πλευρές, και η ανακοίνωση της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ ότι ολοκληρώθηκε η σύσταση της 3μελούς επιτροπής που πρόκειται να διερευνήσει τις καταγγελίες της Παλαιστινιακής Αρχής για «χρήση ακραίας βίας» από τον ισραηλινό στρατό, απόφαση που υιοθέτησε η αρμόδια επιτροπή του ΟΗΕ, χρησιμοποιώντας και χαρακτηρισμούς, όπως «εγκλήματα πολέμου». Με την επιτροπή, που αποτελείται από τον Αμερικανό καθηγητή Διεθνούς Δικαίου Ρίτσαρντ Φολκ, τον Νοτιοαφρικανό συνάδελφό του Τζον Ντούγκαρντ και τον πρώην πρωθυπουργό του Μπαγκλαντές, Καμάλ Χουσεΐν, κατέστησε σαφές ότι δεν πρόκειται να συνεργαστεί η ισραηλινή κυβέρνηση.

Μάλλον αρνητικό ήταν το κλίμα που επικρατούσε, χτες, και στις αυτόνομες παλαιστινιακές περιοχές με αφορμή την έναρξη του νέου γύρου των ισραηλινο-παλαιστινιακών συνομιλιών. Χιλιάδες Παλαιστίνιοι ανταποκρίθηκαν στο κοινό κάλεσμα όλων των πολιτικών οργανώσεων, συμπεριλαμβανομένης της Φατάχ που πρόσκειται στον Γιάσερ Αραφάτ, και συμμετείχαν τόσο στη 12ωρη απεργία, όσο και στις μεγάλες διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν σε όλες τις παλαιστινιακές πόλεις ζητώντας την παύση του διαλόγου και την άμεση εφαρμογή των αποφάσεων του ΟΗΕ. Συγκρούσεις σημειώθηκαν στη Χεβρώνα, όπου τραυματίστηκαν 9 διαδηλωτές, ενώ επεισόδια, μικρότερης εμβέλειας, σημειώθηκαν στη Νάμπλους, στην Τουλκαρέμ και στη Γάζα, κατά τη διάρκεια της κηδείας θυμάτων από τις μάχες προηγούμενων ημερών.

Ξεκαθαρίζει το τοπίο

Την απόφασή του να μη συμμετάσχει στην πρόωρη πρωθυπουργική εκλογική αναμέτρηση ανακοίνωσε, χτες, ο πρώην πρωθυπουργός και πρώην ηγέτης του Λικούντ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Η ανακοίνωσή του έγινε μετά από τη γνωστοποίηση της αρνητικής απόφασης που έλαβε η Κνεσέτ, με 68 ψήφους υπέρ και 48 κατά, να μην προχωρήσει σε αυτοδιάλυση και κατά συνέπεια σε ταυτόχρονες πρόωρες εκλογές. Ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου εξέφρασε την πικρία του «για τη δειλία της Κνεσέτ να αυτοδιαλυθεί», έτσι ώστε αν εκλεγεί πρωθυπουργός να έχει ευχέρεια κινήσεων και τόνισε ότι «θα είναι έτοιμος να θέσει υποψηφιότητα αμέσως μόλις ληφθεί μια απόφαση για πρόωρες βουλευτικές εκλογές». Μετά από αυτήν την εξέλιξη ανοίγει ο δρόμος για την υποψηφιότητα του νυν ηγέτη του Λικούντ, Αριέλ Σαρόν, ο οποίος, επίσης, φέρεται να προηγείται(σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις) του υπηρεσιακού πρωθυπουργού Εχούντ Μπαράκ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πιέσεις για διάλυση της Υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους (2018-01-09 00:00:00.0)
Συνέχιση διαπραγματεύσεων υπό πίεση (2014-04-08 00:00:00.0)
«Γκρίνια» από Ουάσιγκτον για τις εποικιστικές επεκτάσεις (2010-11-11 00:00:00.0)
Αντίστροφη μέτρηση για το «παζάρι» των άμεσων συνομιλιών (2010-10-08 00:00:00.0)
Νέα συνάντηση Αραφάτ - Μπάρακ (1999-07-25 00:00:00.0)
Αιματοχυσία στην επέτειο της "καταστροφής" (1998-05-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ