Πέμπτη 20 Μάη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
"Διπλωματία" στα ΝΑΤΟικά όρια

ΒΟΝΝΗ - ΡΩΜΗ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΠΑΡΙΣΙ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Τα ειδησεογραφικά πρακτορεία χαρακτήριζαν ως "ενημερωτικού χαρακτήρα" τη χτεσινοαπογευματινή επίσκεψη του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Στρόουμπ Τάλμποτ, στο κτίριο συνάντησης διπλωματών της "Ομάδας των Οκτώ" στη Βόννη... Ομως, απ' ό,τι φαίνεται, η παρουσία του Τάλμποτ στον τόπο συνάντησης των διπλωματών της "Ομάδας των Οκτώ" είχε σκοπό την "υπενθύμιση" αν όχι"υπόδειξη" του πώς εννοεί η Ουάσιγκτον την περαιτέρω "επεξεργασία" των γενικών αρχών που είχαν καταλήξει στις αρχές του μήνα στο Πέτερσμπεργκ οι υπουργοί Εξωτερικών της ίδιας ομάδας...

"Οσο περισσότερο υπογραμμιστούν τα θέματα στα οποία συμφωνούμε, τόσο περισσότερο πιθανό είναι το πρόσωπο που απουσιάζει από αυτές τις συναντήσεις, δηλαδή ο κ. Μιλόσεβιτς, να πάρει το σωστό μήνυμα", δήλωσε ο Τάλμποτ, ο οποίος μ' αυτές τις φράσεις - χωρίς να το θέλει; - παραδέχτηκε έμμεσατο "κοινό μυστικό": πως δηλαδή υπάρχουν σοβαρές διαφωνίες πλέον όχι μόνον μεταξύ των μελών της "Ομάδας των Επτά" πλουσιότερων χωρών της υφηλίου και της Ρωσίας αλλά και μεταξύ των Ευρωπαίων εταίρων της "Λέσχης" των πλουσιότερων της γης...

Και ο Τάλμποτ συνέχισε, τονίζοντας πως το "κυρίαρχο ζήτημα είναι εάν ο Μιλόσεβιτς είναι έτοιμος να συμφωνήσει με τους πέντε όρους που περιέχονται στην ανακοίνωση της Ομάδας των Οκτώ". Τι σημαίνει αυτό; Πως ουσιαστικά η χτεσινή συνάντηση των διπλωματικών αξιωματούχων σε κτίριο με θέα τον ποταμό Ρήνο στη Βόννη, δε θα κατέληγε σε κάποιο ουσιαστικό αποτέλεσμα... αλλά θα ήταν μάλλον μία "επανάληψη" του κειμένου των γενικών αρχών που είχε εκδοθεί στη συνάντηση της "Ομάδας των Οκτώ" στο Πέτερσμπεργκ της Γερμανίας. Εξυπακούεται πως ο Τάλμποτ απέφυγε να κάνει άλλες και πιο συγκεκριμένες αναφορές σε σχέση με τις εξελισσόμενες διπλωματικές διαβουλεύσεις σε Βόννη ή Ελσίνκι.

Ωστόσο, ανώνυμος Ιταλός διπλωμάτης που μετείχε στη χτεσινή συνάντηση της Βόννης, είπε πως αν υπάρχει μία πιθανότητα ώθησης στο τραπέζι των συγκεκριμένων διαβουλεύσεων, αυτή δεν είναι άλλη από το σχέδιο να επιτραπεί στον Μιλόσεβιτς να διατηρήσει κάποιες στρατιωτικές δυνάμεις στο Κοσσυφοπέδιο!

Ο Ρώσος εκπρόσωπος Μπόρις Μαγιόρσκι, χαρακτήρισε τις συνομιλίες στη Βόννη ως "δύσκολες και ενίοτε πολύ δυσάρεστες", τονίζοντας: "Οσο συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί, το αποτέλεσμα της δουλιάς μας δεν μπορεί να είναι μία μεταξύ μας συμφωνία". Ο Μαγιόρσκι, μάλιστα, πρόσθεσε πως χτες στο τραπέζι των διαβουλεύσεων μεταξύ των εκπροσώπων των μελών της "Ομάδας των Οκτώ" συζητούνταν και ένα σχέδιο απόφασης προς το ΣΑ του ΟΗΕ αλλά και κάποια παρεπόμενα ζητήματα, όπως ένα "πρακτικό χρονοδιάγραμμα".

Την ίδια ώρα, Ευρωπαίος διπλωμάτης, ομοτράπεζος της ίδιας συνάντησης, προδίκαζε την αποτυχία της χτεσινής διάσκεψης, δηλώνοντας σε δημοσιογράφο: "Υποθέτουμε ότι θα χρειαστεί τουλάχιστον μια ακόμη συνάντηση των πολιτικών διευθυντών για να υπάρξει συμφωνία πάνω στα σημεία - "κλειδιά" για ένα σχέδιο απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών"!

Οπως είναι γνωστό, για να πάρει το οποιοδήποτε σχέδιο προς το Συμβούλιο Ασφαλείας, την υπόσταση της απόφασης, θα πρέπει να πληρεί τουλάχιστον μία προϋπόθεση. Αυτό που από κοινού ζητούν Κίνα και Ρωσία, δηλαδή η άμεση παύση των ΝΑΤΟικών επιδρομών στη Γιουγκοσλαβία. Και όσον αφορά αυτό το ζέον ζήτημα, ουδεμία ουσιαστική εξέλιξη δεν παρατηρήθηκε χτες στο μέρος συνάντησης της "Ομάδας των Οκτώ" στη Βόννη, όπερ διαφάνηκε κυρίως από όσες δηλώσεις Γερμανών, Γάλλων, Ιταλών και ΝΑΤΟικών αξιωματούχων έγιναν έξω από το κτίριο της συνάντησης αυτής.

Ιδιαίτερα ενδεικτική ήταν η αναφορά του Σλοβάκου υπουργού Εξωτερικών, Εντουαρντ Κούκαν - ο οποίος έχει διοριστεί ως απεσταλμένος του ΓΓ του ΟΗΕ στο Γιουγκοσλαβικό - στο αίτημα της Κίνας για άμεση παύση των βομβαρδισμών προ της οιασδήποτε συζήτησης οιουδήποτε σχεδίου στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ: "Νομίζω πως πρέπει να αφιερωθεί πολύς χρόνος προς αυτή την κατεύθυνση. Η Κίνα έχει αμετάκλητη στάση σ' αυτό το ζήτημα"...

Δηλώσεις Σρέντερ στο ΝΑΤΟ

Είμαι ενάντια σε οποιαδήποτε αλλαγή της στρατηγικής του ΝΑΤΟ επειδή πιστεύω πως οι επιδρομές έχουν αρχίζει να έχουν αποτέλεσμα"! Μ' αυτή τη δήλωση ο Γερμανός καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ όχι μόνον χαρακτήριζε ως αποκλειστικώς "βρετανικό ζήτημα" το αίτημα του Λονδίνου για έναρξη χερσαίων επεμβάσεων στο Κόσσοβο αλλά και έμμεσα εξέφραζε την υποστήριξή του στη συνέχιση των τρεχουσών διπλωματικών διαβουλεύσεων...

Ο Σρέντερ, που έκανε αυτές και άλλες δηλώσεις στη διάρκεια επίσκεψής του στο στρατηγείο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, εξήγησε πώς εννοεί τη στρατηγική του Βορειοατλαντικού Συμφώνου στη Γιουγκοσλαβία: "Εγώ πάντα αντιλαμβανόμουν τη ΝΑΤΟϊκή στρατηγική ως διττή: Το ένα σκέλος είναι η στρατιωτική εκστρατεία... για τη διάσωση των ανθρώπων του Κοσσόβου και το σταμάτημα της προσφυγιάς τους, το δεύτερο η αναζήτηση μίας πολιτικής λύσης"...

Οταν ρωτήθηκε πώς η Δύση θα μπορούσε να διαπραγματευτεί με τον Μιλόσεβιτς, ο Σρέντερ απάντησε πως "η λύση στο θέμα του Κοσσυφοπεδίου και ο επαναπατρισμός των προσφύγων είναι τόσο μεγάλης σημασίας που θα πρέπει να δοκιμάσουμε όλα τα πολιτικά μέσα... γι' αυτό δικαιολογούνται ακόμη και οι συνομιλίες με το Βελιγράδι"!

Ωστόσο, ιδιαίτερη βαρύτητα σε σχέση με τις αληθινές προθέσεις της Βόννης, είχε η πρότερη, χτεσινή, δήλωση του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών, Γιόσκα Φίσερ,ο οποίος δήλωσε πως το ΝΑΤΟ δε θα σταματήσει τους βομβαρδισμούς στη Γιουγκοσλαβία μέχρι η κυβέρνηση του Βελιγραδίου να συμφωνήσει στα ΝΑΤΟικά αιτήματα και αποδείξει ότι αποσύρει τα στρατεύματά της από το Κοσσυφοπέδιο!

Η παραπάνω δήλωση Φίσερ έγινε μετά τη συνάντησή του με τον πρώην πρωθυπουργό της Σουηδίας και ειδικό απεσταλμένο των Ηνωμένων Εθνών στη Γιουγκοσλαβία, Καρλ Μπιλντ. Η πιο ενδιαφέρουσα δήλωση Μπιλντ, ήταν αυτή που άφηνε υπονοούμενα για τη μετατροπή του Κοσσόβου σε διεθνές προτεκτοράτο: "Συζητήσαμε για βραχυπρόθεσμες ειρηνευτικές κινήσεις καθώς και για μια μακροπρόθεσμη στρατηγική για ειρήνη στα Βαλκάνια... Πρέπει να τονιστεί πως μία διεθνής στρατιωτική παρουσία για τη διαφύλαξη της ειρήνης, θα χρειάζεται για πολλά χρόνια στα Βαλκάνια...

Δηλώσεις Ντ' Αλέμα και Ιμπέρ Βεντρίν

"Η θέση της Ιταλίας είναι ένα βήμα μπροστά σε σχέση με τις θέσεις των Συμμάχων μας που θεωρούν πως μια παύση των βομβαρδισμών πρέπει να υπάρξει μόνον όταν το Βελιγράδι θα έχει δεχτεί τις προϋποθέσεις που έχουν τεθεί και θα έχει αρχίσει να αποσύρει τα στρατεύματα" παρατήρησε χτες μιλώντας στο ιταλικό Κοινοβούλιο ο πρωθυπουργός της χώρας, Μάσιμο Ντ' Αλέμα.

Η ομιλία Ντ' Αλέμα,που ουσιαστικά είχε ως σκοπό να αποτρέψει την έκδοση ψηφίσματος - έκκλησης του ιταλικού Κοινοβουλίου για άμεσο τερματισμό των ΝΑΤΟικών επιδρομών (!), εστιάστηκε στην "καταβολή προσπαθειών για διακοπή των ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών" και "στην ανάγκη ανάμειξης της Κίνας στο σημαντικό διπλωματικό ρόλο που παίζει η Ρωσία".

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Ιμπέρ Βεντρίν,στη διάρκεια ομιλίας του στη Βουλή προσπάθησε να δημιουργήσει κάποιο κλίμα "αισιοδοξίας" εστιάζοντας την προσοχή του σε επιλεκτικά σημεία των προχτεσινών δηλώσεων του εκπροσώπου του γιουγκοσλαβικού υπουργείου Εξωτερικών, Νεμπόιτσα Βούγιοβιτς. "Η Γιουγκοσλαβία τελικώς εξέπεμψε ένα ενδιαφέρον σήμα", είπε ο Βεντρίν αναφερόμενος "στις προοπτικές για την αποστολή μίας διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης στο Κόσσοβο"... Ο ίδιος υπουργός είχε μάλιστα εκφράσει την πεποίθηση πως ο γιουγκοσλάβος Πρόεδρος Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς είναι έτοιμος να συζητήσει το σχέδιο για την αποστολή δυνάμεων στο Κόσσοβο.

Αντιδράσεις Λευκού Οίκου και ΝΑΤΟ

Ο Γιουγκοσλάβος Πρόεδρος Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς "επιδιώκει να συνάψει μια συμφωνία" που θα επιτρέψει να τεθεί τέρμα στους βομβαρδισμούς της χώρας του, υποστήριξε σε χτεσινές δηλώσεις του ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζο Λόκχαρντ, επαναλαμβάνοντας - τι άλλο; - τους πέντε όρους του ΝΑΤΟ για τον τερματισμό των επιδρομών.

"ΟΜιλόσεβιτς έχει ορισμένα προβλήματα και υπάρχουν μερικές πληροφορίες από το Βελιγράδι, σύμφωνα με τις οποίες επιδιώκει να επιτύχει μια συμφωνία", είπε συγκεκριμένα ο Τζο Λόκχαρντ.

Ωρες νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου, Κένεθ Μπέικον, είχε ανακοινώσει τον διπλασιασμό της δύναμης των στρατιωτών στο Κόσσοβο από 28.000 σε 50.000 στρατιώτες. Η αμερικανική συμμετοχή σ' αυτή τη δύναμη, σύμφωνα με τον Μπέικον, θα καλύψειτουλάχιστον το 15%...

Στο μεταξύ, ο ΝΑΤΟϊκός εκπρόσωπος, Τζέιμι Σι, δήλωσε το απόγευμα στις Βρυξέλλες πως "δεν υπάρχει καμία πρόθεση από πλευράς ΝΑΤΟ για συμβιβασμό ή διαπραγμάτευση με τον Πρόεδρο Μιλόσεβιτς"! Ο ίδιος πρόσθεσε ότι τα μέλη του ΝΑΤΟ θα επιδιώξουν μία "εξαιρετικά πλήρη και λεπτομερειακή απόφαση" από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, η οποία δε θα επιτρέπει στον Γιουγκοσλάβο Πρόεδρο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς να χρησιμοποιήσει καμία δίοδο διαφυγής. Κατέληξε επαναλαμβάνοντας: "Δεν μπορεί να μένει κανείς αμέτοχος περιμένοντας ή να καταρρεύσει το ΝΑΤΟ ή να διαιρεθεί η διεθνής κοινότητα. Δεν πρόκειται να διαπραγματευτούμε τους πέντε όρους που έχουμε θέσει, δε μας συμφέρει να κάνουμε κάτι τέτοιο"!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ