Πέμπτη 20 Μάη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Νέος πρωθυπουργός ο Σ. Στεπάσιν

ΜΟΣΧΑ (Ανταπόκριση Ν. ΓΚΑΡΙΦΟΥΛΙΝΑ, ΒΛ. ΜΑΣΙΝ). -

Νέος πρωθυπουργός της Ρωσίας είναι από χτες ο 47χρονος Σεργκέι Στεπάσιν,ο οποίος επί κυβέρνησης Γιεβγκένι Πριμακόφ διετέλεσε πρώτος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εσωτερικών. Η Κρατική Δούμα με 293 ψήφους υπέρ, 55 κατά και 14 αποχές, επικύρωσε χτες το μεσημέρι την υποψηφιότητά του με την πρώτη ψηφοφορία. Είναι ο τέταρτος πρωθυπουργός από το Μάρτη του 1998 και έχει το ρεκόρ να εγκριθεί με την πρώτη ψηφοφορία. Την υποψηφιότητα του Στεπάσιν παρουσίασε ο εκπρόσωπος του Προέδρου Μπορίς Γιέλτσιν στη Δούμα, Αλεξάντρ Κοτενκόφ. Η συζήτηση άρχισε με την ομιλία του Στεπάσιν, ο οποίος παρουσίασε τις βασικές παραμέτρους του κυβερνητικού του προγράμματος. "Κύρια απαίτηση απέναντί μου και απέναντι στα μέλη της κυβέρνησής μου δεν είναι απλώς να διατηρήσουμε το επιτευγμένο επίπεδο σταθερότητας. Αποστολή μας είναι να δημιουργήσουμε ένα θεμελιακά διαφορετικό οικονομικό πλαίσιο, να πάρουμε τις μοναδικά σωστές αποφάσεις, οι οποίες θα εξασφαλίσουν καλύτερες συνθήκες ζωής στους ανθρώπους και θα αναβιώσουν το μεγαλείο τέτοιας κραταιάς χώρας, όπως η Ρωσία", σημείωσε ο Στεπάσιν. Σύμφωνα με τα λόγια του, η κυβέρνηση Πριμακόφ "δεν άφησε τη χώρα να κατρακυλήσει στον γκρεμό. Αλλα για την ώρα δεν κατορθώσαμε να αλλάξουμε ριζικά την κατάσταση ούτε στην οικονομία, ούτε στον κοινωνικό τομέα".

Ο Στεπάσιν παραδέχτηκε ότι οι "μεταρρυθμίσεις" έχουν πλήξει ανθρώπους και έχουν υπονομεύσει την πίστη στις αρχές και πρόσθεσε: "Οταν μπροστά στη χώρα μπαίνει το καθήκον να αναγεννηθεί και να εισέλθει αξιοπρεπώς στη νέα χιλιετία, δεν είναι πλέον αρκετή μόνο η συνέχιση της πολιτικής και οικονομικής σταθεροποίησης. Στην ίδια την τακτική εφαρμογής αυτής της πολιτικής ωρίμασαν οι αλλαγές. Δεν έχουμε πλέον χρόνο για ημίμετρα και συμβιβασμούς. Ο καιρός απαιτεί από μας τολμηρά και συγχρόνως προσεκτικά ρυθμισμένα βήματα. Οχι απλώς θα αναπτύσσουμε την αγορά και θα υποστηρίζουμε την ιδιοκτησία και την πρωτοβουλία. Για να υποστηρίξουμε αυτές τις αρχές, είμαστε έτοιμοι να λάβουμε τα πιο αποφασιστικά μέτρα κρατικής παρέμβασης και σκληρής δημοσιονομικής ρύθμισης".

Την ίδια ώρα, ο υποψήφιος πρωθυπουργός λες και καθησυχάζοντας και τους βουλευτές και την κοινωνία στο σύνολό της, υποσχέθηκε: "Δε σκοπεύω να καταφύγω σε έκτακτα μέτρα. Ορισμένοι έχουν ήδη προβάλει το διορισμό μου κάπως έτσι: Να, ήρθε τάχα ο στρατηγός, γερή πυγμή. Η Ρωσία βρίσκεται στο κατώφλι δικτατορίας. Και μάλιστα με συγκρίνουν με τον Πινοτσέτ. Οχι, δεν είμαι ο στρατηγός Πινοτσέτ. Το επώνυμό μου είναι Στεπάσιν. Είμαι πεπεισμένος: ο δρόμος των βίαιων και μη οικονομικών αποφάσεων είναι απαράδεκτος για τη χώρα". Σε ό,τι αφορά τη σύνθεση της μελλοντικής κυβέρνησης, τόνισε ότι "αυτή θα πρέπει να αποτελείται από τους καλύτερους ειδικούς, ανεξάρτητα από το σε ποιο κόμμα ανήκουν".

Από την άλλη μεριά, τίποτα το αναπάντεχο δεν ακούστηκε στις ομιλίες των επικεφαλής των Κοινοβουλευτικών και Βουλευτικών Ομάδων. Ο πρόεδρος της ΚΕ του ΚΚΡΟ Γκενάντι Ζιουγκάνοφ, πρότεινε προς τον υποψήφιο πρωθυπουργό: να διοργανώσει έντιμες βουλευτικές εκλογές στις 19 Δεκέμβρη 1999, να ολοκληρώσει την εξέταση των σκανδαλωδών ποινικών υποθέσεων, να ξοφλήσει τα χρέη και να αυξήσει τα εισοδήματα του πληθυσμού, ιδίως των φτωχών, να στηρίξει τα εργοστάσια να αυξήσουν την παραγωγή, να λύσει τη γιουγκοσλαβική κρίση και να αντικαταστήσει τον ειδικό εκπρόσωπο του Γιέλτσιν, να σταματήσει την πληροφορική ασυδοσία στην κρατική τηλεόραση και να μην δεχτεί στην κυβέρνηση απεχθή άτομα που ήταν υπουργοί στις κυβερνήσεις Τσερνομίρντιν και Κιριένκο. Στο ίδιο περίπου πνεύμα ήταν και οι ομιλίες των επικεφαλής των άλλων Κοινοβουλευτικών και Βουλευτικών Ομάδων: του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος Ρωσίας, του κόμματος "Σπίτι μας - η Ρωσία", του "Γιάμπλοκο", των"Περιοχών της Ρωσίας", του Αγροτικού Κόμματος και του "Ναροντοβλάστιε". Αλλες συζητήσεις δεν έγιναν, ούτε ερωτήσεις στον Στεπάσιν δεν υποβλήθηκαν. Εγινε η ψηφοφορία και η Δούμα ενέκρινε τον Στεπάσιν στη θέση του πρωθυπουργού.

Ωστόσο, πρέπει να σημειώσουμε ότι ηι αριστερή αντιπολίτευση, η θέση της οποίας ήταν αποφασιστική, έκρινε αναγκαίο να μην οξύνει την κατάσταση τούτη τη στιγμή. Ακόμα περισσότερο που ο Στεπάσιν είχε δηλώσει στις προκαταρκτικές διαβουλεύσεις ότι θα διατηρήσει τις βασικές κατευθύνσεις της κυβέρνησης Πριμακόφ. Στην ουσία οι αριστεροί βουλευτές (40,3% ΚΚΡΟ, 71,4% Αγροτικό Κόμμα και 57,4% "Ναροντοβλάστιε") δεν ψήφισαν υπέρ του Στεπάσιν, αλλά για τη διατήρηση της Δούμας. Μετά την ψηφοφορία, ο Ζιουγκάνοφ δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι "τελείωσε μια κυβερνητική κρίση και άρχισε άλλη", διότι "δεν υπάρχει ούτε ένα σαφές πρόγραμμα, ούτε η ομάδα, που να είναι ικανή να εφαρμόσει το πρόγραμμα, ούτε η πολιτική βούληση... Η κρίση θα βαθαίνει". Οι κομμουνιστές δε θα συμμετάσχουν στην κυβέρνηση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ