Πέμπτη 20 Μάη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΧΕΡΣΑΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
Ταλαντεύσεις για την τακτική

ΠΑΡΙΣΙ - ΒΟΝΝΗ.-

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ στην επίσκεψή του στην Αλβανία υποσχόταν ότι το ΝΑΤΟ θα επιβληθεί στην κρίση του Κοσσυφοπεδίου "οτιδήποτε και αν χρειαστεί να γίνει". Αλλά αυτό το οτιδήποτε δεν μπορεί να συμπεριλαμβάνει χερσαίες επιχειρήσεις, δήλωναν την ίδια στιγμή από κοινού ο Γερμανός καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ και ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάσιμο Ντ' Αλέμα.

Οπως αναφέρουν πολιτικοί αναλυτές, ενώ το ΝΑΤΟ δεν είναι σε θέση να ισχυριστεί νίκη στην αεροπορική και πυραυλική του καμπάνια κατά της Γιουγκοσλαβίας, η Συμμαχία είναι ακόμα λιγότερο συνεκτική όσον αφορά τα επόμενα βήματά της - παρότι προς το παρόν έχει "προσαρμοστεί" σε κλιμάκωση των βομβαρδισμών και σε "ανανέωση" των διπλωματικών προσπαθειών. Οι ενδείξεις τονίζουν ότι η βρετανική επιθετικότητα έχει πολύ λίγους οπαδούς στους κόλπους της συμμαχίας, χωρίς την ακραιφνή υποστήριξη της Ουάσιγκτον, και γι' αυτό οποιεσδήποτε απειλές φαντάζουν λιγότερο απειλητικές και δυνητικά σημαντικές. Οι διαφοροποιήσεις εξάλλου που εμφανίζουν οι διάφοροι ηγέτες βρίσκονται σε άμεση συνάρτηση με πολλά δεδομένα. Ενα εξ αυτών είναι και οι εσωτερικές πραγματικότητες των χωρών τους, ο συσχετισμός δυνάμεων στις ίδιες τις χώρες τους.

Δεύτερες σκέψεις

Χαρακτηριστικό είναι ότι την ίδια στιγμή που οι σφυγμομετρήσεις της κοινής γνώμης εμφανίζουν τους Γερμανούς να αντιτίθενται σθεναρά στην προοπτική των χερσαίων επιχειρήσεων, ο Σρέντερ μετά τη δήλωσή του "περί αδιανόητου" σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό κανάλι ZDF, που μεταδόθηκε χτες, τόνισε ότι δεν πρόκειται να επιτευχθεί πλειοψηφία στο γερμανικό Κοινοβούλιο για την ανάπτυξη χερσαίων δυνάμεων στη Γιουγκοσλαβία, πιστεύοντας επίσης ότι τελικά δε θα πραγματοποιηθεί μια τέτοια κίνηση. "Αποψή μου είναι ότι δε θα αναπτύξουμε χερσαίες δυνάμεις στη Γιουγκοσλαβία", δήλωσε ο Γερμανός καγκελάριος και διευκρίνισε ότι όσον αφορά την ανάπτυξη χερσαίων στρατευμάτων, η στρατηγική του ΝΑΤΟ αναπτύχθηκε από κοινού και ότι οποιεσδήποτε αλλαγές σε αυτή θα πρέπει να συμφωνηθούν από τους εταίρους της Συμμαχίας. "Η ανάπτυξη μιας κοινής στρατηγικής είναι πάνω απ' όλα μια κοινή εξέλιξη και μπορεί να αλλαχτεί μόνον από κοινού" πρόσθεσε ο Γερμανός καγκελάριος και εναπέθεσε τις ελπίδες στις διπλωματικές προσπάθειες.

Παράλληλα, ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας, Πιερ Μοσκοβιτσί εξέφρασε χτες την εκτίμηση ότι η Βρετανία έχει οπισθοχωρήσει λίγο στο θέμα των χερσαίων επιχειρήσεων στο Κοσσυφοπέδιο και επαναβεβαίωσε την αντίθεση της χώρας του στην αποστολή χερσαίων δυνάμεων στη Γιουγκοσλαβία. "Εχουν κάνει λίγο πίσω τώρα", δήλωσε ο Μοσκοβιτσί σε συνέντευξή του στο κανάλι "France 2" και διευκρινίζοντας για τη γαλλική στάση ότι "όπως και να έχει το θέμα, εμείς δεν ευνοούμε μία επέμβαση χερσαίων δυνάμεων". Οι δηλώσεις αυτές του Μοσκοβιτσί διαφοροποιούνται από τις προχτεσινές δηλώσεις του Γάλλου υπουργού Εξωτερικών Ιμπέρ Βεντρίν που άφησε να διαφανεί ότι είναι ανοιχτό ένα τέτοιο ενδεχόμενο, αρκούμενος στη δήλωση ότι η σημερινή πολιτική του ΝΑΤΟ συνίσταται στις αεροπορικές επιδρομές σε συνδυασμό με τις διπλωματικές προσπάθειες για τον τερματισμό της γιουγκοσλαβικής κρίσης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ