Πέμπτη 20 Μάη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΛΛΑΝΔΙΑ
Παραιτήθηκε η κυβέρνηση συνασπισμού του Βιμ Κοκ

ΧΑΓΗ.-

Την παραίτησή του υπέβαλλε το σύνολο του ολλανδικού υπουργικού συμβουλίου, μετά από ολονύχτια σύνοδο του κοινοβουλίου για τη μείωση του αριθμού των Ολλανδών πολιτών που μπορούν να απαιτήσουν τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος. Παρά τις μαραθώνιες διαβουλεύσεις που είχε χτες όλη την ημέρα, ο πρωθυπουργός Βιμ Κοκ με τους υπουργούς του, τελικά το απόγευμα υπέβαλε τις επιστολές παραίτησης των υπουργών του στη βασίλισσα Βεατρίκη.Εκπληξη προκάλεσε στην ολλανδική κοινή γνώμη η κατάρρευση της κυβέρνησης συνασπισμού του Βιμ Κοκ, καθώς τίποτε δεν προμήνυε μια τέτοια εξέλιξη κατά την έναρξη της συνεδρίασης για τα δημοψηφίσματα την Τρίτη το πρωί. Αφορμή της εκδήλωσης της κρίσης ήταν το "βέτο" που άσκησε ο βουλευτής, του συμμετέχοντος στην κυβέρνηση, δεξιού Φιλελεύθερου Κόμματος Χανς Βίγκελ, ο οποίος καταψήφισε, στην Κάτω Βουλή, το εισηγούμενο νομοσχέδιο. Ο Βίγκελ αιτιολόγησε τη στάση του, υπογραμμίζοντας ότι αν εφαρμοστεί αυτό το νομοσχέδιο θα είναι αδύνατο για την οποιαδήποτε κυβέρνηση να ασκήσει πολιτική, καθώς θα είναι, πλέον, πολύ εύκολο να συγκεντρώσει κανείς τον απαιτούμενο αριθμό υπογραφών, για να γίνει δημοψήφισμα και να μπλοκαριστεί η οποιαδήποτε κυβερνητική απόφαση. Ανάλογες απειλές είχαν εκφράσει όλοι οι βουλευτές του Φιλελεύθερου Κόμματος, οι οποίοι, όμως, στο τέλος υπερψήφισαν το νομοσχέδιο.

Μετά την επεισοδιακή εξέλιξη της συνεδρίασης στην Κάτω Βουλή, το θέμα τέθηκε και στην 75μελή Ανω Βουλή, όπου κατά τη διάρκεια ψηφοφορίας, το νομοσχέδιο υπερψήφισαν 49 βουλευτές, ένας λιγότερος από την απαιτούμενη πλειοψηφία των 2/3. Ακολούθησε επεισοδιακή ολονύκτια συνεδρίαση κατά την οποία οι 3 κυβερνητικοί εταίροι ήρθαν σε απευθείας σύγκρουση. Οι Δημοκρατικοί "66", που εδώ και καιρό πίεζαν για το νομοσχέδιο, απείλησαν να αποχωρήσουν από την κυβέρνηση, οι Εργατικοί του Βιμ Κοκ και Φιλελεύθεροι προσφέρθηκαν να επαναληφθεί η ψηφοφορία, κάτι που δεν εισακούστηκε. Από νωρίς το πρωί, το Υπουργικό Συμβούλιο είχε διαρκή συνεδρίαση, προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο. Αν και οι περισσότερες φήμες ήθελαν μόνο τους Δημοκρατικούς να αποχωρούν από την κυβέρνηση, γεγονός που θα άφηνε ακέφαλα 3 υπουργεία, αλλά δε θα οδηγούσε σε κατάρρευση, καθώς οι άλλοι δύο εταίροι έχουν την, ισχνή έστω, πλειοψηφία να κυβερνήσουν τη χώρα, τελικά οι υπουργοί και των τριών εταίρων παραιτήθηκαν.

Δεν έγινε γνωστό, αν θα σχηματιστεί νέο υπουργικό συμβούλιο ή αν θα προκηρυχτούν εκλογές. Πάντως, οι χτεσινές εξελίξεις είναι πρωτοφανείς για την Ολλανδία, η οποία, τα τελευταία 80 χρόνια έχει κυβερνήσεις συνασπισμού, και έχει να δει κατάρρευση κυβέρνησης για μία και μόνη ψήφο στην Ανω Βουλή από το 1907.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ