Τρίτη 16 Απρίλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΕ
Στην «ουρά» των ΗΠΑ

ΒΡΞΕΛΛΕΣ (του ανταποκριτή μας ΒΗΣ. ΓΚΙΝΙΑ).--

Το Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) επιβεβαίωσε με τη σιωπή του χτες στο Λουξεμβούργο τον ευρωπαϊκό εξοβελισμό από τις δραματικές εξελίξεις στη Μ. Ανατολή, την αδυναμία αντίδρασης στις προκλήσεις Σαρόν, αλλά και την έλλειψη δυνατότητας υποστήριξης του Αραφάτ, στα πλαίσια της γενικότερης ευρωπαϊκής υποταγής στα αμερικανικά σχέδια στην περιοχή. Την ώρα που ο Σαρόν απέκλειε την ΕΕ από οποιαδήποτε συμμετοχή στη διπλωματική σκακιέρα για το Μεσανατολικό και οι ΗΠΑ απέκλειαν τον Αραφάτ από τη διπλωματική εκπροσώπηση του παλαιστινιακού λαού, οι ευρωπαϊκές καγκελαρίες περιορίστηκαν στην «έκφραση λύπης» και στην αποδοχή του περιορισμένου ρόλου τους στη διεθνή σκηνή.

Η Γερμανία, η Βρετανία και η Ολλανδία απέτρεψαν κάθε δυνατότητα επιβολής οικονομικών κυρώσεων προς το Ισραήλ, γεγονός που επιβεβαίωσε επίσημα με δηλώσεις της η Γερμανίδα επίτροπος στις Βρυξέλλες Μ. Σρέγιερ, αρμόδια για τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό. Ανάλογες δηλώσεις έκανε και ο Βέλγος ΥΠΕΞ Λ. Μισέλ, ενώ η χώρα του δέχεται διπλωματικές πιέσεις τόσο από το Ισραήλ όσο και από την αμερικανο-εβραϊκή κοινότητα που κατηγορεί Βέλγιο και Γαλλία για «αντι-σημιτική έξαρση».

Το Παρίσι αντέδρασε(...) προεκλογικά στον αποκλεισμό της ΕΕ από τον Σαρόν, χαρακτήρισε «θετική» (!!!) την πρόταση «περιφερειακής» συνδιάσκεψης χωρίς την ΕΕ και με δηλώσεις του ΥΠΕΞ Υ. Βεντρίν άφησε ανοιχτό το ζήτημα της «σύνθεσης», ενώ έκανε υποκριτικά λόγο για «επιβεβαίωση της πολιτικής διαδικασίας». Η Γερμανία, που προσπάθησε να κινηθεί τις τελευταίες ημέρες με το «ειρηνευτικό σχέδιο» επτά σημείων του Γ. Φίσερ απέτυχε να πείσει ακόμα και τους εταίρους της στην ΕΕ.

Η ευρωπαϊκή ανημποριά μεγεθύνεται και από το γεγονός ότι η ΕΕ στα δύο τελευταία ευρωπαϊκά συμβούλια του Λάακεν (Δεκέμβρης 2001) και της Βαρκελώνης (Μάρτης 2002) αποφάσισε ομόφωνα ότι οποιαδήποτε λύση του Μεσανατολικού απαιτεί «αποφασιστική και συντονισμένη δράση της ΕΕ με τα Ηνωμένα Εθνη, τις ΗΠΑ και τη Ρωσική Ομοσπονδία, καθώς και με τις άμεσα ενεχόμενες αραβικές χώρες». Τα ισραηλινά τανκς κατέλυσαν ντε φάκτο τις ευρωπαϊκές μεγαλοστομίες. Και το χτεσινό συμβούλιο σιώπησε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ