Τρίτη 16 Απρίλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΙΚΗ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ ΣΤΗ ΧΑΓΗ
Εως το 2003 «θα πρέπει» να έχει ολοκληρωθεί η δίκη...

ΧΑΓΗ.--

Η δίκη έναντι του πρώην προέδρου της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το αργότερο μέχρι τις 10 Απρίλη του 2003 ανακοίνωσε χτες ο προεδρεύων του σώματος δικαστών που επιμελείται τη δίκη του πρώην προέδρου, Βρετανός δικαστής Ρίτσαρντ Μέι. O Μέι απάντησε σε σχετική ερώτηση του αναπληρωτή επικεφαλής των εισαγγελέων του δικαστηρίου της Χάγης, Τζέφρι Νάις, διευκρινίζοντας πως πρόκειται για την καταληκτική ημερομηνία ολοκλήρωσης της δίκης Μιλόσεβιτς και «όχι για κάποιο είδος ευγενικής πρόσκλησης ή παράκλησης»...

Ο ίδιος ο Μιλόσεβιτς, σχολιάζοντας τη συγκεκριμένη εξέλιξη, δήλωσε πως το σχετικό αίτημα της Εισαγγελίας του δικαστηρίου ήταν «παράλογο» και ότι αν μη τι άλλο «αποδεικνύει την αληθινή φύση της παραπομπής σε δίκη», που δεν είναι παρά η εξυπηρέτηση πολιτικών σκοπιμοτήτων «ελλείψει οιωνδήποτε συγκεκριμένων και αδιάσειστων πειστικών στοιχείων από την πλευρά της ενάγουσας αρχής».

Χτες, η δίκη συνεχίστηκε με την αντεξέταση του μάρτυρα κατηγορίας, Κάρολ Ντρεβιενκίεβιτς, που κατέθεσε με την ιδιότητα του ε.α. στρατηγού και πρώην αναπληρωτή επικεφαλής της Ομάδας Επιβεβαιωτών του ΟΑΣΕ στο Κοσσυφοπέδιο. Ο Μιλόσεβιτς επιχείρησε να αποδείξει πως η πραγματική αποστολή των επιβεβαιωτών του ΟΑΣΕ ήταν η παροχή βοήθειας στους αυτονομιστές του ΟΥΤΣΕΚΑ και η συλλογή ευαίσθητων πληροφοριών που θα χρησίμευαν κατά τις επακόλουθες ΝΑΤΟικές επιδρομές... Ο μάρτυρας από την πλευρά του αρνήθηκε ότι αυτός ήταν ο ρόλος της ομάδας επιβεβαιωτών του ΟΑΣΕ λέγοντας πως πήγαν εκεί τάχα για να αποτρέψουν «την περαιτέρω επιδείνωση μίας ήδη κακής κατάστασης».

Διαψεύδουν τα περί παράδοσης Σαΐνοβιτς- Οζντανιτς

Ο Σέρβος υπουργός Δικαιοσύνης Βλάνταν Μπάτις δήλωσε ότι ο Νικόλα Σαΐνοβιτς, πρώην αντιπρόεδρος της σερβικής κυβέρνησης που κατηγορείται για εγκλήματα πολέμου από το δικαστήριο της Χάγης, εξέφρασε «με σαφήνεια την επιθυμία του να παραδοθεί εθελοντικά στο δικαστήριο της Χάγης». Ενας ακόμη κατηγορούμενος, πρώην διοικητής του γιουγκοσλαβικού στρατού, ο στρατηγός Ντράγκολιουμπ Οζντανιτς φέρεται να δήλωσε σε εφημερίδα του Βελιγραδίου πως θα παραδοθεί στη Χάγη «με ειρηνικό και αξιοπρεπή τρόπο» επειδή τιμά τους νόμους του κράτους. Ως γνωστόν, την περασμένη βδομάδα η γιουγκοσλαβική Βουλή υιοθέτησε νόμο για τη συνεργασία με το δικαστήριο της Χάγης.

Εντούτοις, στέλεχος του Σοσιαλιστικού Κόμματος Σερβίας διέψευσε πως οι δύο πρώην αξιωματούχοι επιθυμούν να παραδοθούν, λέγοντας πως «πρόκειται για χαλκεύματα και μεθοδεύσεις που δημιουργεί η σερβική κυβέρνηση του πρωθυπουργού Τζίντζιτς».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ