Τρίτη 16 Απρίλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
Πραξικόπημα made in USA

ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ.--

Ολες οι πληροφορίες που έρχονταν από τη Βενεζουέλα, έκαναν λόγο για «μία επικίνδυνη σκιά, μία οσμή πραξικοπήματος» που πλανιόταν πάνω από τη Βενεζουέλα» Η «Washington Post», σχεδόν θριαμβολογώντας, στο άρθρο της στις 13 Απρίλη, λίγες ώρες πριν την εκδήλωση της λαϊκής αντίδρασης αλλά και τμήματος του στρατού, που ανέτρεψε τελικά το πραξικόπημα, έγραφε: «Μέλη της αντιπολίτευσης έκαναν συνεχείς επισκέψεις στην αμερικανική πρεσβεία στο Καράκας... οι επισκέπτες ήταν εν ενεργεία και εν αποστρατεία στρατιωτικοί, ιδιοκτήτες ΜΜΕ και πολιτικοί της αντιπολίτευσης».

Αξιωματικοί που συμμετείχαν στο πραξικόπημα εναντίον του προέδρου της Βενεζουέλας Ούγο Τσάβες είχαν έρθει σε επαφή με την αμερικανική πρεσβεία στο Καράκας εδώ και περισσότερο από δύο μήνες για να γνωστοποιήσουν το σχέδιό τους, αναφέρεται και σε δημοσίευμα του περιοδικού «Newsweek». Πρόκειται για άλλη μία «έγκυρη» αμερικανική πηγή και όχι για κάποια ανεξάρτητα εναλλακτικά μέσα.

Στο τέλος Φλεβάρη αξιωματικοί αντίθετοι προς τον πρόεδρο Τσάβες πληροφόρησαν την αμερικανική πρεσβεία ότι σχεδιάζουν πραξικόπημα, αναφέρεται στο δημοσίευμα, το οποίο επικαλείται πηγές της κυβέρνησης Μπους. Ωστόσο οι συνομιλητές τους της αμερικανικής πρεσβείας, τους δήλωσαν ότι «αυτό δεν είναι αποδεκτό και ότι δεν είναι αυτός ο ενδεδειγμένος τρόπος για να ενεργήσουν», δήλωσε στο αμερικανικό περιοδικό αμερικανική κυβερνητική πηγή που δεν κατονομάζεται.

Η «Washington Post» μάλιστα συμπληρώνει ότι οι πολιτικοί της αντιπολίτευσης ήρθαν στην Ουάσιγκτον, με έξοδα αμερικανικά. Τουλάχιστον μία αντιπροσωπεία είχε χορηγό το Διεθνές Ρεπουμπλικανικό Ινστιτούτο, τμήμα του Εθνικού Ιδρύματος της Δημοκρατίας (National Endowment for Democracy), ίδρυμα που εδώ και χρόνια αποτελεί τη βιτρίνα των μυστικών επιχειρήσεων της CIA, ειδικά στη Λατινική Αμερική.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ