Τρίτη 16 Απρίλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Ο λαός της Βενεζουέλας αντιστέκεται, αποκτά πείρα

Μιλώντας την Κυριακή το πρωί στα Τρίκαλα κι αναφερόμενη στα γεγονότα και τις εξελίξεις στη Βενεζουέλα, η Αλέκα Παπαρήγα, τόνισε, ανάμεσα στα άλλα:

«Η Βενεζουέλα είναι μια χώρα της Λατινικής Αμερικής, όπου οι Αμερικανοί δεν κάνουν έμμεσες παρεμβάσεις, μέσω πρωθυπουργού και υπουργού Εξωτερικών, αλλά είναι αυτοί που αποφασίζουν ποιος θα είναι πρόεδρος, ποιος θα είναι πρωθυπουργός. Είναι εκείνοι που χρηματοδοτούν συνδικάτα, παρακρατικές και παραστρατιωτικές οργανώσεις και δολοφονούν τους λαούς, σε όλη τη Λατινική Αμερική.

Στη Βενεζουέλα σχηματίστηκε ένα Λαϊκό Μέτωπο, περίπου σαν αυτό που προτείνουμε εμείς, το Αντιιμπεριαλιστικό Αντιμονοπωλιακό Δημοκρατικό Μέτωπο, τηρουμένων των αναλογιών. Δημιουργήθηκε ένα Μέτωπο κι όπως ήταν δυσαρεστημένος ο κόσμος, μέσα από μια εκλογική μάχη πήρε πάνω από 50% πλειοψηφία, εξέλεξε πρόεδρο. Το '98 αυτό το Μέτωπο διαμορφώνει λαϊκή εθνοσυνέλευση, την παλιά βουλή, τη χρησιμοποιεί σαν συμβουλευτικό όργανο - ήταν μια βουλή εντελώς ξεπεσμένη - φτιάχνει καινούριο Σύνταγμα, δίνει γη στους αγρότες, ασκεί παρέμβαση στην κρατική εταιρία πετρελαίου. Είναι η τέταρτη χώρα σε εξαγωγές πετρελαίου. Προσπαθεί - γιατί δεν είναι εύκολο μια νέα εξουσία όταν έχεις όλους τους άλλους εναντίον σου - να λύσει όλα τα προβλήματα.

Βεβαίως, οι εργοστασιάρχες και οι λοιποί, αυτοί που χάσανε τα προνόμια - λες και είχανε από το μπαμπά τους το πετρέλαιο, που είναι μέσα στη γη και ανήκει στο λαό - οργάνωσαν αντίδραση, τη χρηματοδότησαν οι Αμερικανοί.

Επτά εκλογικές αναμετρήσεις γίνανε και στην τελευταία το Μέτωπο πήρε 73%. Να πώς σέβονται τις εκλογικές πλειοψηφίες οι ιμπεριαλιστές και οι καπιταλιστές. Κι είδαμε ότι είχαν αρχίσει την αποδιοργάνωση, χρησιμοποιώντας τμήματα στα ανώτερα κλιμάκια του στρατού. Μάθαμε για την ανατροπή του εκλεγμένου προέδρου Τσάβες και την επικράτηση στρατιωτικού νόμου.

Κοιτάξτε, εμείς ήμασταν προετοιμασμένοι και για τέτοιες εξελίξεις γιατί δε θα σε αφήσουνε εύκολα να περπατήσεις. Ομως αρχίσαμε και παίρναμε τηλέφωνα στη Βενεζουέλα, γιατί έχουμε επαφή και με το Κομμουνιστικό Κόμμα που είναι μέσα στο Μέτωπο και με συνδικάτα. Ξέρετε πού ήταν οι εργαζόμενοι της Βενεζουέλας; Δεν κρύφτηκαν στα σπίτια τους, κάνανε περιφρούρηση σε εργατικές ενώσεις και συνδικάτα. Μας είπαν υπάρχουν εστίες αντίστασης, αντιστέκεται ο κόσμος. Οι ειδήσεις, τώρα, λένε ότι ανατράπηκε το πραξικόπημα και με ελικόπτερο ο εκλεγμένος πρόεδρος επέστρεψε στο Προεδρικό Μέγαρο.

Βεβαίως, δε θα την αφήσουν εύκολα τη Βενεζουέλα, αλλά εδώ υπάρχει ένας λαός που παλεύει, που αποκτά πείρα. Θα δίνεις μάχες, δύο θα δίνεις μία θα κερδίζεις, μπορεί και να χάνεις, θα ξαναβγείς μπροστά. Αυτός είναι ο δρόμος. Και τη Βενεζουέλα "την είχαν στο μάτι", γιατί θυμίζει το «όραμα της Κούβας» στη Λατινική Αμερική. Γιατί η Βενεζουέλα είχε συμφωνία με την Κούβα και την εφοδίαζε με πετρέλαιο, που κάλυπτε το 50% των αναγκών της κι αυτό δεν το συγχωρούν οι Αμερικανοί.

Αύριο μπορεί να μας πουν στείλτε ένα μέρος του ελληνικού στρατού, μαζί με άλλους, εκεί να τους χτυπήσουνε. Στρατιώτες βρίσκονται στο Αφγανιστάν, Ελληνες και αξιωματικοί. Για ποιο σκοπό; Ξέρετε ότι οι Αμερικανοί στις μάχες που κάνουνε στο Αφγανιστάν βάζουνε μπροστά Καναδούς και Αυστραλούς και ανοίγουν το δρόμο για την αποναρκοθέτηση και τις μάχες για να μην έχουνε αυτοί θύματα και ξεσηκωθεί η αμερικανική κοινή γνώμη; Θα πολεμήσουμε για την πατρίδα μας, όχι εναντίον άλλων λαών που έχουν δικαίωμα να έχουν πατρίδα και να αποφασίζουν για την τύχη τους».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ