Σάββατο 7 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Αλλη μια μέρα χωρίς κατάπαυση του πυρός

Κλιμακώνονται οι αλληλοκατηγορίες, ενώ συνεχίζονται, με μειωμένη ένταση, οι συγκρούσεις

Σε υψίστη ετοιμότητα ο ισραηλινός στρατός με ασφυκτικό αποκλεισμό όλων των αυτονόμων περιοχών

Πολλές ήταν οι διαδηλώσεις των Παλαιστινίων

Associated Press

Πολλές ήταν οι διαδηλώσεις των Παλαιστινίων
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΝΑΜΠΛΟΥΣ - ΝΕΤΖΑΡΙΜ.-

Η εκρηκτική ηρεμία, που χαρακτήρισε όλο το χθεσινό πρωινό την Ιερουσαλήμ και τα αυτόνομα παλαιστινιακά εδάφη, τελικά ξέσπασε. Η πολυσυζητημένη, εκατέρωθεν, προσπάθεια κατευνασμού των πνευμάτων και αποφυγής των επεισοδίων φαίνεται ότι δεν απέδωσε, για άλλη μια μέρα. Εκτός και αν θεωρείται αποτελεσματικό το γεγονός ότι, χθες, στις συγκρούσεις που σημειώθηκαν σε διάφορες περιοχές έχασαν τη ζωή τους 5 Παλαιστίνιοι, τραυματίστηκαν δεκάδες, ενώ ο ισραηλινός στρατός έχει επιβάλει πλήρη αποκλεισμό σε όλα τα αυτόνομα εδάφη και βρίσκεται σε επιφυλακή, ενισχύοντας τις θέσεις του στην ανατολική Ιερουσαλήμ. Οι εκτιμήσεις για κλιμάκωση πληθαίνουν.

Λίγες ώρες συνεργάστηκαν άψογα Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι ασφαλείας, τουλάχιστον, στην ανατολική Ιερουσαλήμ. Αναμένοντας το πλήθος των προσκυνητών στο τέμενος Αλ Ακσά, για τις καθιερωμένες προσευχές της Παρασκευής, ο ισραηλινός στρατός είχε αναπτύξει περισσότερους από 1.000 άντρες, σε μια «διακριτική» απόσταση. Οπως αναμενόταν, αρκετοί από τους χιλιάδες προσκυνητές, αμέσως μετά το πέρας της προσευχής, άρχισαν να λιθοβολούν τις ισραηλινές δυνάμεις, παρά τις προσπάθειες, που επιβεβαιώνει ο Γιαΐρ Γιτζάκι, διοικητής της ισραηλινής αστυνομίας στην Ιερή Πόλη, ότι κατέβαλαν Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι.

Η κατάσταση κλιμακώθηκε μετά την πυρπόληση ενός αστυνομικού τμήματος κοντά στην Πύλη των Λεόντων, που είχε ως αποτέλεσμα να τραυματιστούν 24 Ισραηλινοί αστυνομικοί. Λίγα λεπτά αργότερα, ο ισραηλινός στρατός εισέβαλε στην πλατεία του Τεμένους. Κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων, τραυματίστηκαν, σύμφωνα με το BBC, 27 Παλαιστίνιοι, ενώ έγινε απροσδιόριστος αριθμός συλλήψεων.

Αληθινά πυρά χρησιμοποίησε ο ισραηλινός στρατός σε τρία άλλα σημεία συγκρούσεων, χθες, στην περίμετρο του εβραϊκού οικισμού Ελόν Μόρεν, κοντά στη Ναμπλούς, στο φυλάκιο Νετζαρίμ, στη Λωρίδα της Γάζα, και στην Τουλκαρέμ της Δυτικής Οχθης, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 5 Παλαιστίνιοι και να τραυματιστούν δεκάδες. Συγκρούσεις σημειώθηκαν και στη Χεβρώνα, όπου τραυματίστηκαν 20 διαδηλωτές. Πληροφορίες του BBC και του ΑΡ αναφέρουν ότι, συμπεριλαμβανομένων των χθεσινών απωλειών, ο συνολικός αριθμός των νεκρών από τις 9 ημέρες συγκρούσεων έχει φθάσει τους 74, ενώ οι τραυματίες ξεπέρασαν τους 1.900.

Διπλωματική και στρατιωτική κλιμάκωση

Την ίδια στιγμή, τόσο στη Ναμπλούς, όσο και στην πόλη της Γάζας, δεκάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι ανταποκρίνονταν στο κάλεσμα του συνόλου των παλαιστινιακών οργανώσεων («Χαμάς», «Τζιχάντ», αλλά και «Φατάχ») να συμμετάσχουν σε διαδηλώσεις για την «ημέρα οργής», ημέρα τιμής στους νεκρούς των τελευταίων ημερών. Αυστηρότατος αποκλεισμός επιβλήθηκε και στο σύνολο των αυτόνομων περιοχών, μέχρι τα ξημερώματα της Τρίτης, με αφορμή, σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές ασφαλείας, τη μεγαλύτερη γιορτή του εβραϊκού ημερολογίου, το Γιομ Κιπούρ, τη Δευτέρα.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Εχούντ Μπάρακ, με χθεσινή επιστολή του προς πολλούς αρχηγούς κρατών, υπεραμύνεται της άρνησής του για σύσταση διεθνούς επιτροπής διερεύνησης των αιτίων του τωρινού αιματοκυλίσματος, υποστηρίζοντας ότι «μια τέτοια τακτική οδηγεί στην αποποίηση των ευθυνών των ενόχων». Από την πλευρά του, ο Γιάσερ Αραφάτ, ο οποίος βρέθηκε, χθες, στην Τύνιδα, μιλώντας σε πλήθος συγκεντρωμένων, επανέλαβε ότι «ο παλαιστινιακός λαός θα επιμείνει στον αγώνα του για ανεξαρτησία και ελευθερία, χωρίς να εγκαταλείψει το μείζον αίτημά του για την ανατολική Ιερουσαλήμ». Επόμενος σταθμός του Αραφάτ ήταν η Μαδρίτη.

Εκτός από την Τύνιδα, μαζικές διαδηλώσεις συμπαράστασης στους Παλαιστινίους πραγματοποιήθηκαν στο Αμμάν της Ιορδανίας και στη Δαμασκό. Και στις δύο περιπτώσεις, ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν δακρυγόνα και γκλομπ, ενώ έκαναν και συλλήψεις, για να αποτρέψουν τους διαδηλωτές να πλησιάσουν τις αμερικανικές πρεσβείες, αντίστοιχα. Την εγρήγορση στην οποία βρίσκεται ο αραβικός κόσμος επιβεβαίωσε, λίγη ώρα αργότερα, η ανακοίνωση του Αιγυπτίου Προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ ότι Εκτακτη Αραβική Σύνοδος Κορυφής θα πραγματοποιηθεί στις 20 - 21 Οκτωβρίου, στο Κάιρο.

Αποστάσεις «ασφαλείας» από μία πιθανή γενικότερη έκρηξη μοιάζουν να παίρνουν, από την άλλη πλευρά, οι ΗΠΑ. Ο Μπιλ Κλίντον επανέλαβε «την προσήλωση της Ουάσιγκτον στην επανάληψη των διαπραγματεύσεων». Η Μαντλίν Ολμπράιτ τόνισε ότι οι Μπάρακ και Αραφάτ συμφώνησαν να μεταβούν για συνομιλίες στις ΗΠΑ, «όταν καταλαγιάσει πλήρως το κύμα βίας». Κλίντον και Ολμπράιτ, όμως, απέφυγαν να μιλήσουν για το οποιοδήποτε μέτρο, προκειμένου να επιτευχθεί ηρεμία και, φυσικά, απέφυγαν να αποδώσουν ευθύνες για το αιματοκύλισμα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ