Παρασκευή 20 Ιούνη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Μουσική... χωρίς μουσικούς;

Την παγκόσμια, ίσως, «πρωτοτυπία» να γιορτάζει την αυριανή Παγκόσμια Ημέρα της Μουσικής με εκδηλώσεις στις οποίες δε συμμετέχουν τα Μουσικά του Σύνολα διεκδικεί ο Δήμος Αθηναίων. Μόνη εξαίρεση, ανάμεσα στα διάφορα σχήματα και τους καλλιτέχνες που θα πάρουν μέρος στις γιορταστικές εκδηλώσεις, είναι η Αθηναϊκή Φιλαρμονία, που έχει ...«σωθεί» μέχρι στιγμής από τις ενέργειες «αναβάθμισης» των Μουσικών Συνόλων, μέσω της διάλυσή τους. Ο Δήμος γιορτάζει θέτοντας υπό την αιγίδα του τις διάφορες εκδηλώσεις, την ίδια στιγμή που με απόφαση του ΔΣ του Πολιτισμικού Οργανισμού του έχει ανασταλεί η λειτουργία της Συμφωνικής Ορχήστρας και της Χορωδίας και οι μουσικοί - χορωδοί βρίσκονται... μέχρι νεωτέρας στην ανεργία.

Μουσική δε γίνεται χωρίς τους μουσικούς! Ούτε γιορτές και πανηγύρια προς τιμήν της μουσικής, την ίδια ώρα που οδηγούνται στην απαξίωση μουσικοί που για χρόνια έχουν προσφέρει και στους οποίους μάλιστα χρωστά ο δήμος δεδουλευμένα και ένσημα. Αν μη τι άλλο είναι εμπαιγμός. Οχι μόνο απέναντι στους ανθρώπους που υπηρετούν τη μουσική μέσα από τις ορχήστρες και χορωδίες όλα αυτά τα χρόνια, αλλά και απέναντι στους δημότες της Αθήνας, που πληρώνουν για τη λειτουργία των Μουσικών Συνόλων του δήμου τους.

Ο αυριανός γιορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας της Μουσικής συμπίπτει με τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις και διαδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη. Η πλειοψηφία των μουσικών, που ζει την εκμετάλλευση, την υποαπασχόληση, την ανεργία, ξέρει ότι μια τέτοια μέρα πρέπει να βρίσκεται στο δρόμο. Οχι για να γιορτάσει, αλλά για να διαδηλώσει. Εξάλλου, τα τελευταία χρόνια για τον Πανελλήνιο Μουσικό Σύλλογο η Ημέρα της Μουσικής είχε και έχει το χαρακτήρα της Ημέρας Διαμαρτυρίας.


Ρ. Σ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ