Σάββατο 21 Ιούνη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ - ΔΕΑΕ - ΗΠΑ
Παρέμβαση Πούτιν υπέρ Τεχεράνης

«Επιλογή» χαρακτήρισε την ανάληψη στρατιωτικής δράσης κατά του Ιράν ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών

ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΜΟΣΧΑ.-

«Το Ιράν δεν προτίθεται να κατασκευάσει πυρηνικά όπλα». Αυτό δήλωνε, χθες, κατηγορηματικά ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, ανακοινώνοντας ότι είχε μακροσκελή τηλεφωνική συνομιλία με τον Ιρανό ομόλογό του. Μάλιστα, σύμφωνα με τις δηλώσεις του Προέδρου Πούτιν, ο Μοχάμαντ Χαταμί τον διαβεβαίωσε ότι το Ιράν είναι έτοιμο να υπογράψει όλα τα απαραίτητα έγγραφα και πρωτόκολλα, τα οποία αφορούν στον έλεγχο της διάδοσης των πυρηνικών όπλων.

Ανάλογες ήταν και οι ενδείξεις, χθες, από την Τεχεράνη, παρά το γεγονός ότι Ιρανοί διπλωμάτες επέμεναν να επαναλαμβάνουν ότι η ιρανική ηγεσία δεν πρόκειται να επιτρέψει τις αιφνιδιαστικές επιθεωρήσεις των πυρηνικών της εγκαταστάσεων, όπως προβλέπονται από το συμπληρωματικό Πρωτόκολλο της Συνθήκης για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών, αν δεν εξασφαλίσει ότι οι ανεπτυγμένες χώρες θα τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους (όπως προκύπτουν από το Πρωτόκολλο) και θα χορηγήσουν στην Τεχεράνη την αναγκαία τεχνολογία. Επίσης, χθες, Ιρανοί διπλωμάτες υποστήριζαν ότι η απόφαση του Συμβουλίου των διοικητών της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας (ΔΕΑΕ), η οποία καλεί το Ιράν να αποδεχτεί άμεσα αυστηρότερες και ενδελεχείς επιθεωρήσεις χωρίς να θέτει προϋποθέσεις, αποτελεί αποτυχία για τις αμερικανικές βλέψεις και πιέσεις, που επιδίωκαν το Ιράν να κατηγορηθεί ότι παραβιάζει τη Συνθήκη.

Την ίδια στιγμή, πάντως, η Ουάσιγκτον επέμενε στις απειλές. Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Αρι Φλάισερ, εξέφρασε την ικανοποίηση της αμερικανικής ηγεσίας για την απόφαση της ΔΕΑΕ και τόνισε ότι «το Ιράν οφείλει άμεσα να συμμορφωθεί για να διαλύσει τις υποψίες που υπάρχουν εναντίον του». Σκληρότερη γλώσσα χρησιμοποίησε ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών, Τζον Μπόλτον, δηλώνοντας ότι «η ανάληψη στρατιωτικής δράσης κατά του Ιράν παραμένει μια από τις επιλογές που έχει η Ουάσιγκτον, έστω και αν δεν είναι η επιλογή που επιθυμεί να κάνει».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ