Σάββατο 21 Ιούνη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Καθημερινές οι επιθέσεις κατά Αμερικανών

Υπό διαρκή επιτήρηση ο λαός του Ιράκ

Associated Press

Υπό διαρκή επιτήρηση ο λαός του Ιράκ
ΒΑΓΔΑΤΗ - ΦΑΛΟΥΤΖΑ.--

Στόχος νέας επίθεσης έγιναν, χτες τα ξημερώματα, αμερικανικά στρατεύματα στην πόλη Φαλούτζα για πολλοστή φορά. Αγνωστοι εκτόξευσαν χειροβομβίδα εναντίον Αμερικανών στρατιωτών, που φρουρούσαν τον έναν από τους δύο μετασχηματιστές ρεύματος που τροφοδοτούν την πόλη, με αποτέλεσμα 2 στρατιώτες να τραυματιστούν, ενώ ο μετασχηματιστής φλεγόταν για ώρα βυθίζοντας μεγάλο μέρος της πόλης στο σκοτάδι. Επίσης, για δεύτερη συνεχόμενη μέρα, αμερικανική περίπολος στην πόλη Σαμάρα, 128 χλμ βορείως της Βαγδάτης, έπεσε σε ενέδρα και αντάλλαξε σφοδρά πυρά με αγνώστους.

Η αμερικανική κατοχική διοίκηση επιμένει ότι οι επιθέσεις προέρχονται από απομεινάρια του καθεστώτος και είναι ασυντόνιστες. Εντούτοις, η διαμορφωθείσα εντύπωση, ιδιαίτερα με την κλιμάκωση των επιθέσεων και των εκκαθαριστικών επιχειρήσεων την τελευταία βδομάδα, είναι ότι ολοένα και μεγαλύτερος αριθμός Ιρακινών είναι εξαγριωμένοι από τη συμπεριφορά των κατοχικών στρατευμάτων καταγγέλλοντας αθρόες συλλήψεις πολιτών και κληρικών, έρευνες μέσα στα σπίτια, κακομεταχείριση κρατουμένων και τεράστιες αδυναμίες στην αποκατάσταση των βασικών υποδομών της χώρας. Ενδεικτικό είναι ότι μέχρι σήμερα δεν έχει καταστεί δυνατή η πλήρης αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης στην ιρακινή πρωτεύουσα.

Στο μεταξύ, τα Ηνωμένα Εθνη ετοιμάζονται να απευθύνουν νέα έκκληση προς τις δωρήτριες χώρες να προχωρήσουν στη συγκέντρωση συμπληρωματικής χρηματικής βοήθειας για το Ιράκ, ύψους 250 εκατομμυρίων δολαρίων, καθώς οι ανάγκες του ιρακινού λαού είναι αδύνατο να καλυφθούν από τα προγράμματα και τις υπάρχουσες υπηρεσίες του Οργανισμού. Ενδεικτικά, χτες, το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Τροφίμων υποστήριζε ότι η κατάσταση στη χώρα επιδεινώνεται καθημερινά με ραγδαίους ρυθμούς, με αποτέλεσμα το 1/5 των Ιρακινών -που υπέφερε, ήδη, από το 1991 εξαιτίας της χρόνιας φτώχειας- να μην μπορεί πλέον να επιβιώσει.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ