Κυριακή 22 Ιούνη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ
Μισθοφορικός στρατός...

Οι ρίζες της δημιουργίας μισθοφορικού στρατού στην Ελλάδα βρίσκονται στις αρχές της δεκαετίας του 1980. Οι μνήμες της στρατοκρατικής δικτατορίας του 1967 - '74 ήταν ακόμη νωπές κι ευνοούσαν κάθε συζήτηση που αφορούσε την πολιτική και οργανωτική δομή των ενόπλων δυνάμεων της χώρας.

Ιδιαίτερα, το κίνημα ειρήνης υποχρεώθηκε να αντιμετωπίσει το ζήτημα με υπεύθυνο, είναι αλήθεια, τρόπο. Η πιο προωθημένη άποψη αντίρρησης στη στρατιωτική θητεία προερχόταν από σχετική απόφαση του Συμβουλίου της Ευρώπης που πρόβλεπε το δικαίωμα στους λεγόμενους «αντιρρησίες συνείδησης» ακόμη και να απαλλαγούν τελείως από στρατιωτικές υποχρεώσεις που πρόβλεπε το ελληνικό Σύνταγμα με την «υποχρεωτική στρατιωτική θητεία όλων των Ελλήνων».

Οι μόλις δειλά εμφανιζόμενοι Ελληνες «αντιρρησίες συνείδησης» πρόβαλαν μια πιο ήπια θέση που την ονόμασαν «εναλλακτική θητεία» και πρόβλεπε την απαλλαγή τους από την ένοπλη εκπαίδευση και την ένταξή τους σε κοινωνικές εργασίες όπως π.χ. Δήμοι, Κοινωφελή Ιδρύματα κλπ. Σημειωτέον ότι μέχρι τότε οι μόνοι που εμφανίζονταν ανοιχτά κατά της στρατιωτικής θητείας ήταν οι λεγόμενοι «μάρτυρες του Ιεχωβά», με μια θρησκευτικοφανή λογική.

Το πρόβλημα εμφανιζόταν ιδιαίτερα σύνθετο με βάση τις αμυντικές ανάγκες της χώρας, τις συμβατικές της υποχρεώσεις έναντι του Συμβουλίου της Ευρώπης και ενός αρνητικού κλίματος της κοινής γνώμης έναντι των ενόπλων δυνάμεων. Σ' αυτό το αντιφατικό σταυροδρόμι υποχρεώθηκε το κίνημα ειρήνης να λάβει υπόψη του δύο βασικές παραμέτρους: Πρώτον, η γεωπολιτική στρατηγική θέση της Ελλάδας ήταν εντελώς διαφορετική από αυτή των κρατών της Δυτικής Ευρώπης στο πλαίσιο της δυτικής συμμαχίας. Ζούσε έντονα την απειλή του τουρκικού πολιτικο-στρατιωτικού επεκτατισμού που την υποχρέωνε να διατηρεί ισχυρές ένοπλες δυνάμεις. Δεύτερον, η μείωση του ήδη ισχνού, έναντι του τουρκικού όγκου, στρατιωτικού της δυναμικού θα την υποχρέωνε να δικαιολογήσει και να ενδώσει στη δημιουργία μισθοφορικού στρατού που ήδη υποστηριζόταν από μικρό τότε πολιτικο-στρατιωτικό κύκλο.

Με βάση τις δυο αυτές παραμέτρους, το κίνημα ειρήνης αρνήθηκε να υποστηρίξει τα λεγόμενα «εναλλακτικά» και κατηγορήθηκε γι' αυτό από περίεργα πρωτοεμφανιζόμενα, επίσης, «εναλλακτικά» πρόσωπα αγνώστου προελεύσεως. Από τότε πέρασαν είκοσι, περίπου, χρόνια μεστά σε γεγονότα που άλλαξαν τον πλανήτη με κορύφωμα την ανατροπή της ΕΣΣΔ και των Λαϊκών Δημοκρατιών.

Η Ελλάδα οδηγήθηκε από τις σοσιαλδημοκρατικές, κυρίως, κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ στην καθολική ιμπεριαλιστική ενεργό ενσωμάτωση. Η ελληνική αστική τάξη προβάλλει τα δικαιώματά της που απορρέουν από το ρόλο της έστω και του ιμπεριαλιστικού κολαούζου, προσδοκώντας μεγάλα οφέλη σε βάρος των γειτονικών της κρατών που κυβερνώνται από κάστες πειναλέων αχθοφόρων της δυτικής συμμαχίας.

Είναι το δόγμα της «διείσδυσης» της αστικής τάξης. Κορύφωση της χαμαιλεόντιας πολιτικής των ελληνικών κυβερνήσεων και κομμάτων είναι η συνεχώς επεκτεινόμενη δημιουργία και στήριξη μισθοφορικού στρατού που εξυπηρετεί τις εγκεφαλικές επιδιώξεις της αστικής τάξης. Το χειρότερο είναι ότι βάζει υποθήκη το βάθεμα της περιφρόνησης των Ελλήνων στις ένοπλες δυνάμεις του που μεγάλο μέρος τους υποχρεώνεται να εγκαταλείψει την πανάρχαια πατριωτική αντίληψη του «αμύνεσθαι περί Πάτρις». Το μετατρέπει σε κατάπτυστο σώμα αθλίων μισθοφόρων που έχουν ως μίσθωμα την επιτήρηση της δολοφονικής ιμπεριαλιστικής επιβολής.

Η Ελλάδα χώθηκε από τους ταγούς της στο γύρισμα της ιμπεριαλιστικής σβούρας του διεθνούς καπιταλισμού, χωρίς δρόμο επιστροφής. Το κίνημα ειρήνης της δεκαετίας του 1980, παρά την ορθολογική του στάση και τη μαχητική του παρουσία στις δοσμένες τότε συνθήκες, δεν μπόρεσε να προβλέψει τα τραγικά μελλούμενα για τη διεθνή ειρήνη. Αποδείχτηκε ένας ονειρικός ισορροπιστής μιας φαινομενικά αισιόδοξης πορείας. Σήμερα, υποχρεώνεται να αντιμετωπίσει τα χειρότερα αναμοχλεύοντας την ιστορική εμπειρία σε νέες συνθήκες. Η αθλιότητα του μισθοφορικού στρατού των Ελλήνων είναι απότοκος αυτής της ατυχούς πορείας. Το τίμημα της νίκης του θα είναι ανάλογο με το μέγεθος των προσπαθειών του.


Αντώνης ΔΑΜΙΓΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ