Κυριακή 22 Ιούνη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Περί... εκδημοκρατισμού

Η Ευρωπαϊκή Ενωση, στην οποία η Τουρκία επιχειρεί να ενταχθεί, εκτιμά ότι ο εκδημοκρατισμός της χώρας «προχωρά» βάσει των «κριτηρίων της Κοπεγχάγης». Επιτέλους, οι αστυνομικοί μπορούν να βασανίζουν παιδιά... δημοκρατικά.

ΣΤΟΙΧΕΙΟ ΠΡΩΤΟ: Δύο έφηβοι Κούρδοι μαθητές, ο 15χρονος Μπ. Ντ. και ο 14χρονος Μ. Ο. συλλαμβάνονται την 23η Απρίλη από την τουρκική Αστυνομία στη συνοικία Χάνι της πόλης Ντιγιαρμπακίρ. Τους οδηγούν στο κρατητήριο οι αστυνομικοί Χασάν Σεζγκίν και Εργκούν Σαχίν, βάσει της κατηγορίας ότι «παρενόχλησαν σεξουαλικά τη δασκάλα Γκ. Κ.». Ωστόσο η πραγματική αιτία εκτιμάται ότι ήταν πως τόλμησαν να μιλούν τη μητρική τους γλώσσα στο σχολείο.

ΣΤΟΙΧΕΙΟ ΔΕΥΤΕΡΟ: Τα δύο παιδιά οδηγούνται στο υπόγειο του αστυνομικού τμήματος. Ο Μπ. Ντ. διηγείται τι τους συνέβη: «Μας έκλεισαν στο υπόγειο του τμήματος. Περιμέναμε για ώρες και οι αστυνομικοί ήρθαν να μας ανακρίνουν. Μας ρώτησαν αν είχαμε παρενοχλήσει τη δασκάλα και αρνηθήκαμε. Τότε άρχισαν να μας χτυπούν. Ο φίλος μου Μ. Ο. λιποθύμησε από το φόβο του. Την επόμενη μέρα, συνέχισαν να μας χτυπούν και ήθελαν να αλείψουμε με περιττώματα τα πρόσωπά μας. Αρνηθήκαμε. Το έκαναν μόνοι τους. Μετά μας ανάγκασαν να περπατήσουμε στην πόλη. Μετά μας άφησαν ελεύθερους». Παρ' όλ' αυτά, στις 4 Ιούνη το Ποινικό Δικαστήριο της συνοικίας Χάνι άσκησε δίωξη εναντίον των δύο εφήβων μαθητών.

ΣΤΟΙΧΕΙΟ ΤΡΙΤΟ: Ο δικηγόρος των δύο εφήβων, Ζουλφού Ντουντάρ, αναφέρει στην ακροαματική διαδικασία ότι δεν του επιτράπηκε να έχει καμία επαφή με τους δύο μαθητές κατηγορούμενους πριν τη δίκη. Δηλώνει επίσης ότι κατά τις πληροφορίες που διαθέτει οι δύο νεαροί βασανίστηκαν στη διάρκεια της κράτησής τους, παρέμειναν σε ένα ανήλιαγο υπόγειο και ότι τους έβαλαν περιττώματα στα πρόσωπα. Η δασκάλα Γκ. Κ. δηλώνει στο δικαστήριο ότι έχει ήδη αποσύρει τη μηνυτήρια αναφορά της σε βάρος των δύο νεαρών Κούρδων.

ΣΤΟΙΧΕΙΟ ΤΕΤΑΡΤΟ: Η διαδικασία σε βάρος των δύο αστυνομικών που κατηγορήθηκαν ότι βασάνισαν τους δύο εφήβους, μετά τη δημοσιοποίηση του γεγονότος στον τουρκικό Τύπο, αποφασίζεται να διακοπεί, αφού ο δημόσιος κατήγορος εκτιμά ότι «δεν υπάρχει καμία απόδειξη». Ο Ντουντάρ δηλώνει: «η προανακριτική διαδικασία ολοκληρώθηκε μέσα σε δύο μέρες. Η κατάσταση αυτή είναι ασυνήθιστη. Πιστεύουμε ότι η έρευνα σκόνταψε σε τετελεσμένα γεγονότα. Τουλάχιστον, θα έπρεπε να ζητήσουν τη γνώμη μας ως δικηγόρων. Κατ' εμένα η έρευνα δεν έγινε με τον πρέποντα τρόπο. Δεν τη βρίσκω νόμιμη». Υπό την πίεση των αρχών, ο πατέρας του Μπ. Ντ., υποβάλει στο δημόσιο κατήγορο αίτημα απαλλαγής του δικηγόρου Ντουντάρ από την υπόθεση την 5η Ιούνη διότι «επιδιώκει την προσωπική του προβολή». Το γραφείο του εισαγγελέα διαβιβάζει το «αίτημα» στο Δικηγορικό Σύλλογο του Ντιγιαρμπακίρ. Ο Σύλλογος απαντά: «ο συνάδελφός μας έδρασε εντός του πλαισίου του τουρκικού και του διεθνούς νόμου, έκανε μια επίσημη καταγγελία περί βασανισμού και κακομεταχείρισης ανηλίκων κρατουμένων, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Ο διορισμένος δικηγόρος δεν έδρασε με εσφαλμένο τρόπο, έκανε τη δουλιά του [...] Ο δικηγόρος Ζουλφού Ντουντάρ θα συνεχίσει να ασχολείται με την υπόθεση».

ΣΤΟΙΧΕΙΟ ΠΕΜΠΤΟ: Ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς, πρόεδρος του παραρτήματος Ντιγιαρμπακίρ της Ενωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Τουρκίας, δημοσιοποιεί την 11η Ιούνη αναφορά για το βασανισμό των δύο Κούρδων εφήβων. Τονίζει ότι οι μάρτυρες του περιστατικού πιέστηκαν και απειλήθηκαν από τον αστυνομικό Τουράν Ερντέν. Προσθέτει ότι 20 αυτόπτες επιβεβαίωσαν στον ίδιο και σε ομάδα της Ενωσης που ερεύνησε το περιστατικό ότι τα παιδιά διαπομπεύτηκαν «περπατώντας με περιττώματα στα πρόσωπά τους». Υπογραμμίζει πως οι αστυνομικοί που εμπλέκονται στην υπόθεση «βρίσκονταν εν υπηρεσία». Αξιώνει να επιτραπεί η κατάθεση των αυτοπτών μαρτύρων από τον εισαγγελέα και οι δύο έφηβοι, οι συγγενείς τους και οι μάρτυρες να τύχουν προστασίας. Την 17η Ιούνη, η Επιτροπή για τα Δικαιώματα των Παιδιών του Δικηγορικού Συλλόγου του Ντιγιαρμπακίρ δίνει στη δημοσιότητα τη δική της έκθεση, με την οποία καταγγέλλει το βασανισμό και τη διαπόμπευση των νεαρών μαθητών και ζητεί περαιτέρω έρευνα για την υπόθεση και να τεθούν σε διαθεσιμότητα με το ερώτημα της απόταξης οι αστυνομικοί που ενέχονται σ' αυτήν.

«Δεν πρόκειται για εξαίρεση»

Στελέχη του περιοδικού «Info-Turk», το οποίο εδώ και δεκαετίες ακτινογραφεί την κατάσταση όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Τουρκία και μας μετέφεραν τα στοιχεία της ανατριχιαστικής αυτής ιστορίας, τόνισαν σε σχετική ερώτηση του «Ρ» ότι το περιστατικό, κάθε άλλο παρά ασυνήθιστο είναι: «τέτοια περιστατικά συμβαίνουν συνέχεια στην Τουρκία», σχολίασαν, κάνοντας λόγο για μια πρακτική «κρατικής τρομοκρατίας» σε βάρος της Κουρδικής μειονότητας αλλά, βεβαίως, όχι μόνον αυτής.

Ετσι μάλλον περιγράφεται με ακριβή τρόπο ο «εκδημοκρατισμός» του τουρκικού κράτους που, όπως εξάλλου αναμένεται να επανεπιβεβαιώσει και η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ, «προχωρά» ανυπερθέτως...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέες μαζικές συλλήψεις με αφορμή το Κουρδικό (2009-04-15 00:00:00.0)
«Σκούπα» στο Γκαζίαντεπ (2008-01-25 00:00:00.0)
Καταστρώνει σχέδια επέμβασης στο Β. Ιράκ (2007-10-11 00:00:00.0)
Οι θύτες ελεύθεροι, τα θύματα στη φυλακή... (1999-06-16 00:00:00.0)
Αεροπειρατεία σε πολιτικό αεροσκάφος (1998-02-25 00:00:00.0)
Παραβιάζονται ανθρώπινα δικαιώματα, αδιαφορούν διεθνείς οργανισμοί (1996-10-01 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ