Πέμπτη 26 Ιούνη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΥΒΟΙΑ
Εγκαταλειμμένοι στην τύχη τους οι σεισμόπληκτοι

Την περιοχή των Ψαχνών επισκέφτηκε χτες κλιμάκιο του ΚΚΕ

Ενώ χτες συμπληρώθηκε η πρώτη βδομάδα μετά το σεισμό των 4,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ (κατ' άλλους 5,2 R ή και περισσότερο) που έπληξε το πρωί (8.30 π.μ.) της προηγούμενης Τετάρτης το Δήμο Μεσσαπίων Εύβοιας και ιδιαίτερα την περιοχή των Ψαχνών και τα Δημοτικά Διαμερίσματα Καστέλλας, Καμαρίτσας, Κυπαρισσίου και Πολιτικών, οι κάτοικοι δεν έχουν δει ακόμα καμία ουσιαστική βοήθεια. Εκτός από... τις επισκέψεις του πρωθυπουργικού συμβούλου Α. Αγγελίδη, αρχικά και στη συνέχεια του υφυπουργού ΥΠΕΧΩΔΕ Γ. Τσακλίδη που εξάγγειλε τα συνήθη μέτρα, παραμένοντας ακόμα «ξεκρέμαστοι» και πολλοί στις αυλές των σπιτιών τους.

Το άγχος που έχει δημιουργηθεί στους κατοίκους από μια τέτοια κατάσταση που βιώνουν, ο φόβος από το ενδεχόμενο ενός νέου σεισμού (η γη συνεχίζει να τρέμει ακόμα) και η βοήθεια που ακούνε αλλά δε βλέπουν ακόμα, τους έχουν εξοργίσει.

Οργή και αγανάκτηση προς την κυβέρνηση που εκφράστηκε με τον πιο εύγλωττο τρόπο στο κλιμάκιο της Νομαρχιακής Επιτροπής Εύβοιας του ΚΚΕ και της Κομματικής Οργάνωσης Ψαχνών που, μαζί με τη νομαρχιακή σύμβουλο της ΝΑΣ, Σοφία Ντούρου, επισκέφτηκαν την περιοχή, είδαν τις εκτεταμένες - και μεγαλύτερες απ' ό,τι αρχικά είχαν υπολογιστεί - ζημιές, συζήτησαν με τους κατοίκους σπίτι - σπίτι, άκουσαν τον «πόνο» τους, την αγωνία τους για το αύριο, για το «τι μέλλει γενέσθαι».

Ο πρωτοβάθμιος έλεγχος των κτιρίων που έχουν υποστεί ζημιές δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα, ενώ καθημερινά υποβάλλονται και νέες αιτήσεις που έφτασαν πλέον στις 1.200. Μέχρι στιγμής έχουν χαρακτηριστεί 70 κτίρια «κόκκινα» (κατεδαφιστέα), 360 «κίτρινα» (επισκευάσιμα), 25 «κιτρινοπράσινα (μερικώς επισκευάσιμα) και τα υπόλοιπα «πράσινα». Επίσης, από χτες πέντε συνεργεία του ΥΠΕΧΩΔΕ πραγματοποιούν το δευτεροβάθμιο έλεγχο, ξεκινώντας από τα χαρακτηρισμένα «κίτρινα», εκ των οποίων, το 95% όσων ελέγχθηκαν, επαναχαρακτηρίστηκαν ως «κίτρινα». Παρ' όλα αυτά, μια βδομάδα μετά, η περιοχή δεν είχε ακόμα χαρακτηριστεί σεισμόπληκτη.

Επιβεβαιώνονται έτσι οι κάτοικοι, όπως προέκυψε και από την περιοδεία του κλιμακίου της ΝΕ Ευβοίας του ΚΚΕ στην περιοχή, ότι «δεν μπορούμε να ελπίζουμε στην κρατική αρωγή, παρά μόνο στα λόγια». Γι' αυτό, όπως τόνισε, συζητώντας με τους σεισμόπληκτους η Σοφία Ντούρου, χρειάζεται οι ίδιοι να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους. Με πρωτοβουλίες, να συγκροτήσουν επιτροπές αγώνα, να οργανώσουν την πάλη τους, να διεκδικήσουν και να επιβάλλουν τις λύσεις που έχει ανάγκη ο τόπος. Και, βέβαια, πρέπει τις επερχόμενες εκλογές να θυμηθούν την αδιαφορία και την εγκληματική αμέλεια των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, που ενώ γνώριζαν το πρόβλημα δεν είχαν κάνει τίποτα για την αντισεισμική θωράκιση της περιοχής ή τον προσεισμικό έλεγχο και να τους καταδικάσουν με την ψήφο τους, ενισχύοντας τη μόνη δύναμη, το ΚΚΕ, που παλεύει για τον άνθρωπο και τις σύγχρονες ανάγκες του, για μια φιλολαϊκή πολιτική, πολιτική λαϊκής κατοικίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ