Πέμπτη 26 Ιούνη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Κ. ΝΙΚΗΦΟΡΑΚΗΣ
«Βαρβαρότητα η ανάκριση του Ξηρού στον Ευαγγελισμό»

Για κατάργηση την ιατρικής δεοντολογίας, της βιοηθικής, των δικαιωμάτων του ασθενούς, του ιατρικού απορρήτου κλπ. μίλησε ο γιατρός Κ. Νικηφοράκης, που κατέθεσε χτες στο δικαστήριο

Βαρβαρότητα χαρακτήρισε την ανάκριση του Σάββα Ξηρού στο διάστημα της νοσηλείας του στον «Ευαγγελισμό» ο αναπληρωτής διευθυντής της Α' Παθολογικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Χανίων Κωνσταντίνος Νικηφοράκης, ο οποίος κατέθεσε χτες στη δίκη της «17Ν». «Δεν μπορεί - είπε - ένας άρρωστος ο οποίος αποσωληνώνεται τη μια μέρα, με πνεύμονες που δε λειτουργούν, με βαριά ενδοεγκεφαλική βλάβη, υπό την επήρεια φαρμάκων νάρκωσης, τα οποία από ό,τι λένε οι συνάδελφοί μου αναισθησιολόγοι μέχρι να μεταβολιστούν στο ανθρώπινο σώμα περνούν μερικές μέρες, που έχουν το χαρακτηριστικό της αμνησίας, να ανακρίνεται μετά από μία μέρα. Αυτό το θεωρώ ως μια βαρβαρότητα που ο ιατρικός κόσμος δεν έπρεπε να την έχει επιτρέψει. Το κύρος των γιατρών δε διασφαλίζεται με τη συνεργασία με μια οποιαδήποτε εξουσία ή μια οποιαδήποτε πολιτική επιλογή, ή με οποιονδήποτε εκβιασμό». Πρόσθεσε δε ότι ένας άρρωστος περνάει στις αστυνομικές και ανακριτικές αρχές «όταν παίρνει εξιτήριο από το νοσοκομείο, όταν δηλαδή είναι αποθεραπευμένος τελείως 100% από τις σωματικές βλάβες και από τις τυχόν τραυματικές, ψυχολογικές βλάβες, ή από τις τυχόν παρενέργειες φαρμάκων που πήρε με διάφορους τρόπους».

Ο Κ. Νικηφοράκης εξήγησε πως προσήλθε να καταθέσει για τον Σ. Ξηρό - παρότι δεν τον γνωρίζει- γιατί πέρσι το καλοκαίρι είδε ότι «θιγόταν το κύρος και η αξιοπρέπεια των γιατρών, το κύρος και η αξιοπρέπεια των αρρώστων. Καταργούνταν η ιατρική δεοντολογία, η ιατρική έμπαινε σε μια λογική μη βιο-ηθικής». Εξηγώντας περισσότερο τη σημασία των λόγων του συμπλήρωσε πως στην περίπτωση του κατηγορούμενου καταπατήθηκαν οι αρχές της βιοηθικής, οι αρχές της ιατρικής ηθικής, τα δικαιώματα του ασθενούς όπως αυτά ορίζονται από διεθνείς συνθήκες τις οποίες η Ελλάδα έχει αποδεχτεί. «Θεματοφύλακας της διατήρησης αυτών των συνθηκών - συμπλήρωσε ο Κ. Νικηφοράκης - ήταν το υπουργείο Υγείας, το οποίο εκώφευσε. Για τη δεοντολογία εκώφευσε και ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος. Δυστυχώς, εκώφευσε και το κομμάτι εκείνο το συνδικαλιστικό το οποίο είναι ενεργό μέλος. Προς τιμήν της η ΕΙΝΑΠ στην Αθήνα έβγαλε μια ανακοίνωση για τις συνθήκες κράτησης».

Ο μάρτυρας τόνισε με έμφαση ότι «το ιατρικό απόρρητο για τον κ. Σάββα Ξηρό καταρρίφθηκε. Η έννοια της λειτουργίας της μονάδας για τον κ. Σάββα Ξηρό καταργήθηκε». Ετσι, αντί, όπως ορίζουν οι κανονισμοί, να τον επισκέπτονται στη μονάδα εντατικής θεραπείας μόνο οι συγγενείς Α΄ βαθμού ανά δύο άτομα για δύο λεπτά την ημέρα, απαγορεύτηκε σ΄ αυτούς η επίσκεψη και επιτράπηκε στις ανακριτικές και αστυνομικές αρχές για απροσδιόριστο χρόνο. Ολα αυτά τα χαρακτήρισε «μια επικίνδυνη νοοτροπία, που αν επικρατήσει στο χώρο της Υγείας, θα έχουμε σοβαρά προβλήματα στο μέλλον. Μια που το μέλλον διαγράφεται ακόμη πιο σοβαρό από ό,τι είναι σήμερα».

Μετά την Κατάθεση του Κ. Νικηφοράκη το λόγο πήρε ο Σ. Ξηρός, ο οποίος ανακοίνωσε πως για όσα συνέβησαν στον «Ευαγγελισμό» θα προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για να μη βιώσει - όπως είπε - κανένας άλλος όσα βίωσε αυτός. Ακόμη κατήγγειλε τον εισαγγελέα Ιωάννη Διώτη ως επίορκο εισαγγελέα και πρόσθεσε πως για τις συνθήκες ανάκρισής του «προκύπτουν ισχυρές ενδείξεις για χρήση ψυχοφαρμάκων και ψυχοτρόπων και ατράνταχτες αποδείξεις για ακραίες μεθόδους εκσυγχρονισμένων βασανιστηρίων τύπου Γκουαντανάμο».

Μάρτυρες υπεράσπισης
του Θ. Ψαραδέλη

Στη συνέχεια, προσήλθαν και κατέθεσαν μάρτυρες υπεράσπισης του Θ. Ψαραδέλη. Ο Γάλλος συγγραφέας Ζιλ Περόν, γνωστός και από το πρόσφατο άρθρο στην «Monde Diplomatique» με τον τίτλο «Η εκδίκηση των Ελλήνων δικαστών στη δίκη της 17 Νοέμβρη», υπερασπίστηκε κάθε γραμμή αυτού του κειμένου, πλην του τίτλου, που τον χαρακτήρισε ηλίθιο και όπως είπε τον έβαλαν οι αρχισυντάκτες της εφημερίδας. Οσο για τον Θ. Ψαραδέλη τόνισε πως αποκλείεται ένας τροτσκιστής να συμμετείχε στη «17Ν» ή σε ανάλογη οργάνωση.

Ακολούθησαν οι παρακάτω μάρτυρες υπεράσπισης του κατηγορούμενου: Ο γαμπρός του Χαράλαμπος Καράς, ο συνταξιούχος δικηγόρος Εμμανουήλ Δρίβας, ο φωτογράφος Ιωάννης Καλογρίδης, ο Ζωγράφος Παναγιώτης Τζαβέλας, ο δημοσιογράφος Αντώνης Νταβανέλος, ο σύμβουλος εκδόσεων Περικλής Γρίβας, ο δημοσιογράφος Αντώνης Σωτηράκος, ο οποίος εξετάστηκε από το δικαστήριο, ο πρώην δήμαρχος Χαλανδρίου Κώστας Παττακός, ο διευθυντής σύνταξης των ΝΕΩΝ Ηλίας Μάτσικας, ο ακτινολόγος Σαμπετάι Μάτσας, ο δικηγόρος Κωνσταντίνος Βαμβακούλας, ο χημικός Γιώργος Πλεμένος και ο φυσικός Ευθύμιος Νικολαΐδης. Αύριο θα συνεχιστεί η κατάθεση μαρτύρων υπεράσπισης του Θ. Ψαραδέλη, ενώ έχουν κληθεί να καταθέσουν και οι μάρτυρες υπεράσπισης του Πάτροκλου Τσελέντη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ