Παρασκευή 27 Ιούνη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΑΒΑΝΗΣ - ΡΕΝΤΗΣ
Ο δημιουργός, ο αγωνιστής, ο άνθρωπος...

Μια συγκινητική εκδήλωση πραγματοποιήθηκε προχτές, στα πλαίσια του γιορτασμού των 60χρονων της ΕΠΟΝ, στη μνήμη του αξέχαστου κομμουνιστή λογοτέχνη και δημοσιογράφου, του οποίου τα τραγούδια και τα έργα είναι «κειμήλια» του λαού μας

Μια συγκινητική εκδήλωση, για τον κομμουνιστή ποιητή, πεζογράφο, δραματουργό, μεταφραστή, δημοσιογράφο Δημήτρη Ραβάνη - Ρεντή, πραγματοποιήθηκε προχτές Τετάρτη, στην αίθουσα της ΕΣΗΕΑ, από τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Δημοσιογράφων Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης (1941 - '44) και την Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών και Φίλων της ΕΠΟΝ (ΠΕΑΦΕ). Η εκδήλωση τιμής και μνήμης του ΕΠΟΝίτη Δ. Ραβάνη - Ρεντή πραγματοποιήθηκε με την ευκαιρία των 60 χρόνων από την ίδρυση της ΕΠΟΝ.

Την εκδήλωση «άνοιξε» ο Νίκος Καραντηνός, δημοσιογράφος και πρόεδρος των προαναφερόμενων φορέων. «Είναι σίγουρα τύχη αγαθή να είσαι όρθιος και να μπορείς να πολεμάς, να ζεις για τα μεγάλα, τα πανανθρώπινα ιδανικά που ζήσαμε στις γραμμές της ΕΠΟΝ», υπογράμμισε ο Νίκος Καραντηνός, για να αναπολήσει στη συνέχεια στιγμές που έζησε μαζί με τον Δ. Ρεντή, στα χρόνια της Κατοχής, μέσα από τις γραμμές της ΕΠΟΝ.

Ο πρώτος ομιλητής, ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Μιχάλης Μερακλής, αναφέρθηκε εκτενώς στο ήθος και στις αρετές του συγγραφικού έργου του Δ. Ραβάνη, διαβάζοντας και αποσπάσματα κριτικών της λογοτεχνίας και ποίημα από το «Ρεπορτάζ για ένα ζεστό Νοέμβρη» του Δ. Ραβάνη. Η δημοσιογράφος του «Ρ», Αριστούλα Ελληνούδη, μεταξύ άλλων μίλησε για τη μεγάλη και μακρόχρονη προσφορά του τιμώμενου ως συνεργάτη της εφημερίδας, εστιάζοντας στη μέγιστη αρετή του, τη σεμνότητά του, σε βαθμό τέτοιο που να χαρακτηρίζει «λίγα και όχι σπουδαία» τα πολλά, πολύτιμα και θαυμαστά που πρόσφερε.


Ο Χρήστος Τσιντζιλώνης, πρόεδρος του Κέντρου Μελέτης Ιστορίας της Εθνικής Αντίστασης, έζησε τον Δ. Ραβάνη στη Ρουμανία. Οπως είπε, ήταν «το αγαπημένο παιδί της πολιτικής προσφυγιάς». Τον λογοτέχνη που «ανέπτυξε το πολύπλευρο ταλέντο του γράφοντας πολλά βιβλία και ποιήματα». Τον άνθρωπο, που καθάριζε τα ψάρια που ο ίδιος έπιανε. Τον ομιλητή, που μάγευε με την απλότητα του λόγου του. Τον επαναστάτη, που έμεινε μέχρι το τέλος της ζωής του αταλάντευτος στα ιδανικά της επανάστασης.

«Ολοι όσοι δούλεψαν μαζί του, όσοι συνεργάστηκαν μαζί του, είχαν την τύχη να γνωρίσουν τον ιδανικό συνεργάτη και να ζήσουν μια ξεχωριστή σχέση. Αυτή, του να δίνεις και να παίρνεις και μαζί να χτίζεις, να δημιουργείς». Τα λόγια αυτά του Δημήτρη Παπαλεωνίδα, διευθυντή των εκδόσεων «Σύγχρονη Εποχή», σκιαγραφούν την ουσία του χαρακτήρα του Δ. Ρεντή.

Η Ρούλα Ζαρκάδα, από την Πολιτιστική Επιτροπή του ΚΣ της ΚΝΕ, αφού σημείωσε ότι τα λόγια του Ραβάνη εμπνέουν και σήμερα τους αγώνες της νεολαίας, κατέληξε: «Πρότυπο ήθους και σεμνότητας, εργάτης του πνεύματος, ο Δημήτρης Ραβάνης ποτίζει τη συλλογική κουλτούρα, εμπνέει, μπαίνει μπροστά στους δρόμους που ανοίγονται μπροστά μας».

Τέλος, ο λόγος δόθηκε στην σύντροφο της ζωής του Δ. Ρεντή, την Αλεξάνδρα Κρέμου, η οποία κατά κύριο λόγο στάθηκε στις σχέσεις του με τη νεολαία: «Αγαπούσε τα νέα παιδιά σαν να ήταν δικά του», είπε χαρακτηριστικά.

Την εκδήλωση συντόνισε ο Δημήτρης Σέρβος, δημοσιογράφος, ενώ ποιήματα του Δημήτρη Ραβάνη - Ρεντή διάβασαν οι ηθοποιοί Γιάννος Περλέγκας και Μιχαέλα Κοκκινογένη. Στο τέλος της εκδήλωσης ο Στέφανος Ψαραδάκος τραγούδησε, μαζί με το πολυπληθές ακροατήριο, μελοποιημένα ποιήματά του. Τραγούδια που χαράχτηκαν στη μνήμη και την καρδιά του ελληνικού λαού, όπως το «Παιδιά σηκωθείτε» ή «Ο Μπελογιάννης Ζει».

Τέλος, στην εκδήλωση, ανάμεσα σε άλλους, παραβρέθηκαν: Πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Δ. Γόντικα (μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ), ο Αλ. Χαλβατζής (μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ), ο Φ. Τσέκερης (γγ της ΠΕΑΕΑ), ο Γ. Μωραΐτης (πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αντιστασιακών Οργανώσεων), ο Δημ. Αγκαβανάκης (μέλος της διοίκησης της ΑΔΕΔΥ), αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ, αντιπροσωπεία της ΟΓΕ και πολλές αντιπροσωπείες αντιστασιακών οργανώσεων και άνθρωποι των Γραμμάτων και Τεχνών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ