Κυριακή 6 Ιούλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΠΑΣΟΚ
Απαρέγκλιτα στον αντιλαϊκό μονόδρομο

Τελικά όλη αυτή η ιστορία, με τις βίλες, με τα δεκάδες δισ. στο Χρηματιστήριο, με τον πρωθυπουργό να καταγγέλλει «συνωμοσίες» και με τους συνεργάτες του να προαναγγέλλουν «μεγαλειώδεις κινήσεις», έγινε για να φύγει ο Λαλιώτης και να έρθει ο Χρυσοχοΐδης; Εγινε για να φύγει ο Πασχαλίδης από υπουργός Μακεδονίας - Θράκης και να γίνει υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας;..

Βέβαια, θα πει κανείς ότι το να καθαιρείται ο γραμματέας ενός κόμματος, και μάλιστα κυβερνητικού, και μάλιστα με ό,τι συμβολίζει για το ΠΑΣΟΚ ο Λαλιώτης, δεν είναι «αμελητέα ποσότητα». Και σωστά. Ομως - και για να βάζουμε τα πράγματα στις πραγματικές τους διαστάσεις - τώρα που έφυγε ο Λαλιώτης και ήρθε ο Χρυσοχοΐδης, οι απολυμένες της «Πάλκο» θα βρουν δουλιά; ΄Η μήπως οι συνταξιούχοι θα πάρουν αύξηση στις συντάξεις;..

***

Με άλλα λόγια στα διογκωμένα κοινωνικά προβλήματα που παράγει και προκαλεί η κυβερνητική πολιτική, το ΠΑΣΟΚ «απαντά» με τον συνήθη «αυτισμό» του. Περιστρέφεται γύρω από τον εαυτό του, κινείται στον κόσμο του και επιδιώκει να πείσει (μέσα από τα «παπαγαλάκια» της κυρίαρχης προπαγάνδας) ότι αυτή του η περιδίνηση μπορεί να αφορά και κάποιους άλλους πέρα και έξω από τον εσωκομματικό τους μικρόκοσμο.

Στην πραγματικότητα δεν αφορά κανέναν, παρά μόνο σε επίπεδο σημειολογίας. Και το γεγονός ότι η υποκρισία και η «ειρηνο-καπηλεία» του Λαλιώτη δίνει τη θέση της στο εκπεφρασμένο φιλοαμερικανισμό της «εξαιρετικής - κατά τη CIA - φυσιογνωμίας» του κ. Χρυσοχοΐδη, συνιστά, πράγματι, ισχυρό συμβολισμό...

***

Από εκεί και πέρα, έγινε (;) και ο ανασχηματισμός. Για την ακρίβεια «ώδινεν όρος και έτεκεν... Μπίστη και Κοντογιαννόπουλο»! Που σημαίνει ότι «η μεγαλειώδης πρωτοβουλία» του κ. Σημίτη δεν ήταν παρά να φέρει τα «τσικό» των «κεντρο-αριστερο-δέξιων» σεναρίων επί σκηνής! Βέβαια, υπάρχει και η απώλεια της κυρίας Κούρκουλα, αλλά, κατόπιν της έλευσης του ογκόλιθου που λέγεται Κουλούρης στην κυβέρνηση, ο λαός μπορεί να αναφωνήσει ότι «υπάρχει ελπίς»!

Ανασχηματισμός, λοιπόν. Με τον Τσοχατζόπουλο να παίρνει τη θέση του... Τσοχατζόπουλου, τον Χριστοδουλάκη να τοποθετείται στη θέση του... Χριστοδουλάκη, τον Ρέππα στη θέση του... Ρέππα, τον Παπαντωνίου στη θέση του... Παπαντωνίου, τον Παπανδρέου στη θέση του... Παπανδρέου κ.ο.κ.!

Που σημαίνει ότι αυτός ο ανασχηματισμός διεκδικεί το πρώτο βραβείο... ασημαντότητας ακόμα και από εκείνον που έκανε παλιότερα ο Ανδρέας Παπανδρέου, για να «δώσει φτερά» στην κυβέρνηση και έμεινε γνωστός σαν ο «ανασχηματισμός με τα φτερά»...

***

Είναι προφανές, λοιπόν, ότι αυτή τη φορά ο «Μανωλιός» δεν μπήκε στον κόπο να αλλάξει καν τα «ρούχα» του... Αλλά οι εργαζόμενοι πρέπει να δώσουν σημασία όχι στα παρασκηνιακά που φημολογούνται για την «αδυναμία» ή μη του πρωθυπουργού να προχωρήσει σε «ρήξεις» στην κυβέρνηση, αλλά στην ομολογία του ίδιου του κ. Σημίτη:

Η κυβέρνηση, κατά δήλωση του Χρ. Πρωτόπαππα, δεν ήθελε να χάσει καιρό με αλλαγές σε πρόσωπα, γιατί, αντίθετα, με αυτά τα ίδια πρόσωπα (που προφανώς είναι πια «έμπειρα» και «ζυμωμένα» στον αγώνα για «κοινωνικό δίκαιο» και «σοσιαλισμό»...), θέλει να συνεχίσει και να επιταχύνει την εφαρμογή της πολιτικής της. Της ίδιας, της αντιλαϊκής, δηλαδή, πολιτικής!

***

Δε σημαίνει, βέβαια, πως ακόμα κι αν τελικά άλλαζαν τα πρόσωπα, το αποτέλεσμα θα ήταν διαφορετικό. Αλλά, όσο να 'ναι, αυτό το... «ανεμογκάστρι», που βαφτίστηκε ανασχηματισμός, αν υποδηλώνει κάτι είναι ότι η κυβέρνηση και ο επικεφαλής της έχουν την κοινωνία γραμμένη στο... Εκτελεστικό τους. Πέραν τούτου, της καντρίλιας, της ίντριγκας και των εξελίξεων που είχαμε στο ΕΓ, ουδέν...

Ομως, και αυτό είναι το βασικό, η κρίση που έχει ξεσπάσει στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ - όπως κάθε κομματική κρίση - δεν μπορεί παρά να είναι αντανάκλαση της κρίσης της πολιτικής που ακολουθεί αυτό το κόμμα. ΄Η μήπως εάν ο λαός ήταν ικανοποιημένος από την κυβερνητική πολιτική, θα υπήρχε έδαφος για εσωκομματική κρίση;

Εντούτοις, αν και η κρίση είναι δεδομένη, πώς απαντά στο πρόβλημα - γέννημα της αντιλαϊκής πολιτικής - ο κ. Σημίτης; Δηλώνοντας ότι τα ίδια πρόσωπα θα εφαρμόσουν την ίδια πολιτική και τοποθετώντας τον φίλο του κ. Μίλερ, τον κ. Χρυσοχοΐδη, γραμματέα του ΠΑΣΟΚ!

***

Στο σημείο αυτό, ας συγκρατήσουμε ένα ακόμα στοιχείο που προέκυψε από την ανασύνθεση του ΕΓ του ΠΑΣΟΚ. Η σύνθεση του νέου ΕΓ - κάποιοι το «στόλισαν» ήδη με χαρακτηρισμούς όπως ...«όργανο ασημαντοτήτων» - αποτυπώνει καθαρά ότι όλα τα φληναφήματα τα περί «ιδεολογικών και πολιτικών διαφορών» μεταξύ των «ομάδων» μέσα στο ΠΑΣΟΚ στην ουσία... πάνε περίπατο, μπροστά στον κίνδυνο της απώλειας της «κουτάλας».

Το γεγονός και μόνον ότι στο ΕΓ που ψηφίστηκε - με τις ευλογίες Σημίτη - για να «διεξάγει τις εκλογές», βρέθηκε χώρος για να συμμετάσχουν από ακραιφνείς «σημιτικοί», μέχρι «παραδοσιακοί τσοχατζοπουλικοί», αλλά και «ηγήτορες» της ...«αριστερής αντιπολίτευσης», δηλώνει περίτρανα το είδος των «πολιτικών διαφορών», που υποτίθεται ότι υπάρχει μεταξύ εκείνων που - από κοινού πια - θα εργαστούν για την εφαρμογή και προβολή της γνωστής αντιλαϊκής κυβερνητικής πολιτικής...

***

Κοντολογίς το μήνυμα του ΠΑΣΟΚ προς την κοινωνία είναι σαφές. Οι άνθρωποι έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να παρεκκλίνουν βήμα από τον αντιλαϊκό «μονόδρομο». Αυτό έχουν ως «ένα το κρατούμενο» και τα όποια εσωκομματικά τους παιχνίδια εκδηλώνονται από εκεί πέρα. Παιχνίδια, που έχουν να κάνουν από σενάρια πρόωρων εκλογών μέχρι σενάρια... πρόωρης διαδοχής.

Συνεπώς, τα λαϊκά στρώματα απαιτείται να εξάγουν συμπεράσματα. Οι συνθήκες είναι πια υπερώριμες. Οι αγωνιστές, οι άνθρωποι καλής θέλησης, οι πάλαι ποτέ «μη προνομιούχοι», που τόσα χρόνια παγιδεύτηκαν σε αυτό το κόμμα, δεν έχουν κανένα λόγο να αυταπατώνται και να παρακολουθούν το ΠΑΣΟΚ να «τσακώνεται» με τη ΝΔ για το ποιος είναι «περισσότερο με τους Αμερικάνους» και το ποιος είναι «περισσότερο με τους βιομηχάνους»...


Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ