Κυριακή 6 Ιούλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Χρειάζεται σύγκρουση μ' αυτήν την πολιτική

Μιλά στο «Ρ» ο Μπάμπης Βορτελίνος, στέλεχος του ΠΑΜΕ και γραμματέας της ΠΟΕ - ΟΤΑ

Είναι ανάγκη πλέον το συνδικαλιστικό κίνημα και ο λαός να πάρει στα χέρια του την κατάσταση, να συγκρουστεί με την πολιτική ΕΕ - κυβέρνησης και δήμων, τα αποτελέσματα της οποίας τα βλέπουμε με τις εκρηκτικές διαστάσεις που έχουν πάρει οι απολύσεις στους δήμους. Να απαιτήσει μόνιμη, σταθερή εργασία με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Αυτό είναι το συμπέρασμα απ' την κουβέντα που είχαμε με τον Μπάμπη Βορτελίνο, στέλεχος του ΠΑΜΕ και γραμματέα της ΠΟΕ - ΟΤΑ.

Για το πώς φτάσαμε σ' αυτήν την κατάσταση, ο Μπ. Βορτελίνος μας λέει: «Εχουμε μαζικές απολύσεις σε πάνω από 25 δήμους σε όλη τη χώρα, μόνο στα Λιόσια έχουμε 675. Φαίνεται ότι το φαινόμενο αυτό θα συνεχιστεί σε περισσότερους δήμους, όπου χιλιάδες εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι. Φτάσαμε σ' αυτό το σημείο, γιατί η κυβέρνηση έχει οδηγήσει σε μαρασμό την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Μειώνει τους πόρους με διάφορους τρόπους, ενώ, από την άλλη, μεταβιβάζει με διάφορους τρόπους αρμοδιότητες, που είναι δικές της υποχρεώσεις. Απ' τη στιγμή που δε δίνει τους ανάλογους πόρους, οι δήμοι αυξάνουν τα τροφεία και τα ανταποδοτικά τέλη. Σ' αυτά, προσθέτοντας την ανάπτυξη των πελατειακών σχέσεων στους δήμους, μέσω των προσλήψεων στις δημοτικές επιχειρήσεις με συμβάσεις με ημερομηνία λήξης, βλέπουμε πώς φτάνουμε ως εδώ».


Απ' την εικόνα που έχει από την υλοποίηση των διαφόρων κοινωνικών προγραμμάτων (σχολικοί φύλακες, βοήθεια στο σπίτι, Κέντρα εξυπηρέτησης πολιτών) μιλάει για το πώς θα καταφέρουν οι δήμοι να τα συνεχίσουν τώρα, που οι περισσότεροι δήμαρχοι δηλώνουν αδυναμία, ενώ η κυβέρνηση αρνείται πλέον να τα χρηματοδοτήσει: «Η κυβέρνηση, προκειμένου να μην πληρώνει απ' τον κρατικό κορβανά υπηρεσίες κοινωνικού χαρακτήρα, τις μεταφέρει στους δήμους, μέσω των δημοτικών επιχειρήσεων, προσλαμβάνοντας κόσμο με Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης, μοιράζοντας, ουσιαστικά, μία θέση σε τρεις εργαζόμενους. Τα προβλήματα θα είναι ακόμα πιο οξυμένα τώρα που τελειώνουν τα προγράμματα και ο δημότης θα κληθεί να ξαναπληρώσει, αφού έχει ήδη πληρώσει, για τις υπηρεσίες αυτές, διαφορετικά οι εργαζόμενοι θα απολυθούν».

Για την κατάσταση αυτή, είναι τεράστιες οι ευθύνες της πλειοψηφίας των δημάρχων της σημερινής Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της ΚΕΔΚΕ, προσθέτει. «Το μοντέλο αυτοδιοίκησης κυβέρνησης - ΕΕ θέλει δημάρχους - φορομπήχτες. Δεν είναι ζήτημα διαχείρισης, το ζήτημα είναι τι πολιτική εφαρμόζεις και σε όφελος ποιου, του λαού ή του κεφαλαίου. Για να είναι η πολιτική φιλολαϊκή, χρειάζεται να βρεθείς σε κόντρα με την πολιτική της κυβέρνησης, να συγκρουστείς και να διεκδικήσεις πόρους».

Για την πολιτική που πρέπει να ακολουθήσουν οι δήμοι, ώστε να μη μετατρέπονται σε μοχλούς αποδιάρθρωσης των εργασιακών σχέσεων και για το τι πρέπει να διεκδικηθεί από το συνδικαλιστικό κίνημα, ο συνδικαλιστής τονίζει: «Είναι απαραίτητο να γίνονται προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Μόνο αν υπάρχουν πραγματικά εποχιακές ανάγκες, μπορούμε να έχουμε εποχιακούς εργαζόμενους. Δεν είναι εποχιακοί οι εργαζόμενοι που εργάζονται με συνεχόμενες 8μηνες και 12μηνες συμβάσεις. Το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα πρέπει να βρίσκεται μπροστά και να μην αφήσει κανένας εργαζόμενος να απολυθεί και να διεκδικήσει τη μονιμοποίησή τους».

Τέλος, ο Μπ. Βορτελίνος, όσον αφορά τη μερική απασχόληση, απαντάει: «Ο,τι ισχύει ήδη στους ΟΤΑ με τα Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης. Το νέο νομοσχέδιο έρχεται σαν κερασάκι στην τούρτα. Θα μοιράζει μία θέση σε δύο εργαζόμενους, αφού το όριο απασχόλησης είναι 20 ώρες».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ