Τρίτη 8 Ιούλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Επιστροφή αρχαίων στην Αλβανία

Μεταφέρθηκαν, την περασμένη Παρασκευή, από την Ελλάδα στην Αλβανία, τρεις μαρμάρινες, φυσικού μεγέθους, κεφαλές των ρωμαϊκών χρόνων. Οι κεφαλές είχαν κλαπεί το 1991, κατά τη λεηλασία του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου Βουθρωτού της Αλβανίας, στο οποίο και παραδόθηκαν. Τα αρχαία παρέδωσε επίσημα - παρουσία της υπουργού Πολιτισμού της Αλβανίας, Αρτα Ντάντε - ο προϊστάμενος της ΙΒ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων, Κωνσταντίνος Ζάχος, στον διευθυντή του Αρχαιολογικού Μουσείου Βουθρωτού, Ορόρ Τάρε.

Τα επαναπατρισμένα αρχαία (μια ανδρική και δύο γυναικείες κεφαλές) είχαν κατασχεθεί από τις ελληνικές Αστυνομικές Αρχές και φυλάσσονταν υπό καθεστώς μεσεγγύησης, στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο (Αθήνας) και στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων, όσο χρόνο απαίτησε η δικαστική έκβαση της υπόθεσης.

Οπως ανακοίνωσε χτες το ΥΠΠΟ, η χώρα μας, τηρώντας τις Διεθνείς Συμβάσεις και Κανόνες σχετικά με τη λήψη μέτρων για την πάταξη της παράνομης εισαγωγής και εξαγωγής πολιτιστικών αγαθών και τη διασφάλιση της έννομης διακίνησης και προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς, «ανταποκρίθηκε στο επίσημο αίτημα του υπουργείου Πολιτισμού, Νέας Γενιάς και Αθλητισμού για την επιστροφή των αρχαιοτήτων, που είχαν παράνομα εξαχθεί από την αλβανική επικράτεια».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ