Τρίτη 8 Ιούλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Πανηγύρι στα «Θεσμοφόρια»

Η πρώτη από τις δύο φιλολογικές κωμωδίες του Αριστοφάνη, οι «Θεσμοφοριάζουσες», έργο με το οποίο ο ποιητής σατιρίζει τα φιλολογικά, ποιητικά και θεολογικά ήθη της εποχής του Πελοποννησιακού Πολέμου, παρουσιάζεται από τη «Θεατρική Διαδρομή», στην Επίδαυρο, την Παρασκευή και το Σάββατο, 11 και 12 Ιουλίου.

Στις «Θεσμοφοριάζουσες» ο Αριστοφάνης δε χάνει την ευκαιρία να σατιρίσει για άλλη μια φορά τον Ευριπίδη. Μάλιστα, θέλει τις γυναίκες της Αθήνας αγανακτισμένες με τον τραγικό ποιητή, αφού τόσα τους καταμαρτυρεί στις τραγωδίες του, να συντάσσονται στη μεγάλη, μυστική γιορτή των γυναικών, τα Θεσμοφόρια, προκειμένου να δικάσουν τον συκοφάντη τους. Ο Ευριπίδης, μαθαίνοντας τα σχέδιά τους, προσπαθεί να αποτρέψει την καταδικαστική απόφαση. Ετσι, μεταμφιεσμένος σε γυναίκα, μπαίνει στο ναό των Θεσμοφόρων.

Οπως σημειώνει ο σκηνοθέτης της παράστασης, Κώστας Τσιάνος, «η καλπάζουσα φαντασία του Αριστοφάνη επιφυλάσσει απρόσμενες και απίστευτες εκπλήξεις. Θα μας χαρίσει την πιο αλλοπρόσαλλη και ταραχώδη δίκη, που δε θα της λείψουν οι τσακωμοί, το κουτσομπολιό, τα αστεία, τα τραγούδια και οι ζωηροί χοροί. Σωστό πανηγύρι».

Την απόδοση και σκηνοθεσία υπογράφει ο Κώστας Τσιάνος, τα κοστούμια ο Γιάννης Μετζικώφ, τα σκηνικά ο Αντώνης Χαλκιάς, τη μουσική ο Μιχάλης Χριστοδουλίδης, τη χορογραφία ο Φωκάς Ευαγγελινός. Παίζουν: Πέτρος Φιλιππίδης, Γιάννης Βούρος, Γιώργος Γαλλίτης, Γιάννης Σαμσιάρης, Κώστας Φλωκατούλας κ.ά. Κορυφαίες - Χορός: Ελένη Τζώρτζη, Κάτια Νικολαΐδου, Γεωργία Καλλέργη, Μαρία Τσιμά, Ζωή Ναλμπάντη κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ