Τρίτη 15 Ιούλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΑ ΤΡΟΦΙΜΑ
Λίγο πριν το πιάτο μας

Προπαγανδιστική διημερίδα για τα «οφέλη» των μεταλλαγμένων τροφίμων, υπό την αιγίδα του ΕΘΙΑΓΕ και με τις «ευλογίες» του υπουργείου Γεωργίας

«Μελέτες από διεθνείς οργανισμούς... δείχνουν ότι μέχρι το 2050 ο πληθυσμός στον πλανήτη θα έχει αυξηθεί από 6 σε 10 δισ. περίπου και το 90% αυτού θα βρίσκεται στις χώρες του νότου.... Χωρίς την εφαρμογή και την αξιοποίησή της (της Βιοτεχνολογίας) ο κόσμος θα πεινάσει, καθώς προβλέπεται ότι τα παραγόμενα γεωργικά προϊόντα δε θα επαρκούν να θρέψουν τα 7,1 δισ. της Γης σε 10 χρόνια».

Τα παραπάνω δεν ανήκουν σε προπαγανδιστικό φυλλάδιο κάποιας αμερικανικής πολυεθνικής ανάπτυξης και εμπορίας Γενετικά Τροποποιημένων Οργανισμών (ΓΤΟ), αλλά σε φυλλάδιο του Εθνικού Ιδρύματος Αγροτικής Ερευνας (ΕΘΙΑΓΕ), που μοιραζόταν χτες κατά την έναρξη της διημερίδας, την οποία διοργάνωσε το Ιδρυμα, με θέμα: «Συνύπαρξη συμβατικών και βιολογικών καλλιεργειών, με καλλιέργειες γενετικά τροποποιημένων ποικιλιών».

Τις εργασίες της διημερίδας, άνοιξε ο ίδιος ο υπουργός Γεωργίας Γ. Δρυς, ο οποίος, αν και κάλεσε τους επιστήμονες που συμμετείχαν να δώσουν όλα τα στοιχεία που θα μπορούν να οδηγήσουν σε μια απόφαση για «τυχόν συνύπαρξη», ο διευθυντής του υπουργείου του, Μ. Γαβράς, στη δική του εισήγηση έδειξε ότι πρόκειται για μία απόφαση, η οποία έχει ήδη ληφθεί: «Από τον περασμένο Δεκέμβριο, το θέμα έθεσε στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας ο Ιταλός υπουργός Γεωργίας και ζήτησε από την Επιτροπή να θεσπίσει μέτρα συνύπαρξης των υπόψη καλλιεργειών πριν τη νόμιμη κυκλοφορία των γενετικά τροποποιημένων σπόρων». Ο Μ. Γαβράς πρόσθεσε ακόμη ότι η νομοθεσία σχετικά με τους ΓΤΟ βρίσκεται σε εξέλιξη και αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του τρέχοντος έτους ή το πολύ το επόμενο έτος, ενώ συγχρόνως θα προχωρήσει η εγγραφή των 18 γενετικά τροποποιημένων ποικιλιών της σόγιας, του καλαμποκιού και της ελαιοκράμβης, στον Κοινοτικό Κατάλογο Ποικιλιών και Φυτών. Αυτό σημαίνει ότι το πολλαπλασιαστικό υλικό των παραπάνω μεταλλαγμένων φυτών θα μπορεί να εμπορεύεται ελεύθερα στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Σήμερα, αναμένεται να τοποθετηθούν επί του ζητήματος εκπρόσωποι οργανισμών και κοινωνικών φορέων, μεταξύ αυτών και της «Greenpeace», η οποία μέχρι σήμερα συγκαταλεγόταν στους «ορκισμένους εχθρούς» των μεταλλαγμένων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ