Κυριακή 20 Ιούλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Πολιτιστικές «διαδρομές» στη Σύμη

Οι «Active member»
Οι «Active member»
Εβδομήντα εκδηλώσεις, στις οποίες θα συμμετέχουν αφιλοκερδώς δεκάδες Ελληνες και ξένοι καλλιτέχνες του θεάτρου, του κινηματογράφου, της κλασικής, της σύγχρονης και της παραδοσιακής μουσικής, συνθέτουν το πρόγραμμα του φετινού «9ου Φεστιβάλ Σύμης», το οποίο πραγματοποιείται στη Σύμη, στην Αθήνα, στην Ελευσίνα και τη Ρόδο. Μεταξύ άλλων, μέχρι τις αρχές Οκτωβρίου που θα διαρκέσει το Φεστιβάλ, θα πάρουν μέρος οι: Γλυκερία, Δημήτρης Παπαδημητρίου, Νίκος Παπάζογλου, Βασίλης Λέκκας, Γιάννης Σπάθας, Μαριώ, Μανώλης Φάμελλος, Φωτεινή Δάρρα, Τάκης Κωνσταντακόπουλος, Αγγελική Καθαρίου, Κατερίνα Κτώνα, Κατερίνα Παπαδοπούλου κ.ά.

Στο «9ο Φεστιβάλ» θα συμμετέχουν επίσης: Το «Νέο Κουαρτέτο Κυδωνιάτης», το μουσικό σχήμα «Αναίρεση», μέλη της Ομάδας Λένας Γιγάντε, ο Βυζαντινός Χορός της Πολυφωνικής Χορωδίας Πάτρας, η Παιδική Πειραματική Χορωδία Ρόδου, η Χορωδία Βυζαντινής και Εκκλησιαστικής Μουσικής του Φάρου Τυφλών Ελλάδος, η Κοινοτική Χορωδία Πέρα Χωρίου και Νήσου από την Κύπρο, κ.ά.

Σημαντικές φέτος είναι και οι συμμετοχές ξένων καλλιτεχνών, όπως ο διάσημος Κούρδος από το Ιράν u Ali Akbar Moradi που παίζει με τανμπούρ και σιτάρ τα ιερά μακάμια των Ahl-e Haqq, το σύνολο μουσικής δωματίου Laskarina Chamber Players, το κουαρτέτο SEASAND από τη Δανία, οι βραβευμένοι σε διεθνείς διαγωνισμούς πιανίστες Sebastian Voltz και Fedele Antonicelli. Επίσης, το Duo Variete από τη Γερμανία και το χορευτικό συγκρότημα ROMATITLAN από την Ιταλία.

Στις θεατρικές και μουσικοθεατρικές παραστάσεις του 9ου Φεστιβάλ της Σύμης παίρνουν μέρος η Μάνια Παπαδημητρίου, η Θεατρική Εταιρεία ΠΟΛΙΣ, η Θεατρική Ομάδα «Τσιριτσάντσουλες», η Αγάθη Καλτσά και η Λουκία Μιχαλοπούλου, ο Γιώργος Μεντζελόπουλος, αλλά και το Συμιακό Θέατρο που συμπληρώνει φέτος 20 χρόνια πολιτιστικής παρουσίας με έργα στη Συμαϊκή διάλεκτο.

Γλυκερία
Γλυκερία
Στο κινηματογραφικό εικοσαήμερο του Φεστιβάλ της Σύμης θα προβληθούν ελληνικές και ξένες ταινίες, ενώ η σκηνοθέτης Κατερίνα Ευαγγελάκου θα παρουσιάσει την ταινία της «Θα το μετανιώσεις». Στη Σύμη θα ταξιδέψει επίσης το Φεστιβάλ Ολυμπίας, το Φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους της Δράμας, καθώς και το Φεστιβάλ Μαθητικών Ταινιών με βραβευμένες ταινίες τους.

Επίσης, θα πραγματοποιηθούν: Παρουσίαση του βιβλίου «Ερως, θέρος, πόλεμος» της Ευγενίας Φακίνου από την ίδια τη συγγραφέα, συνέδριο με θέμα «Η λογοτεχνία και το θέατρο του Απόδημου Ελληνισμού», έκθεση φωτογραφίας της Wookie Mayer με θέμα «Σύμη - Θάλασσα και Πέτρα» (θα μεταφερθεί τον Σεπτέμβριο στο Μόναχο και το Νοέμβριο στη Στουτγκάρδη), εκθέσεις ζωγραφικής, αγιογραφίας, κατασκευών, λαϊκής τέχνης, πολιτιστικών συμβόλων με Ελληνες και ξένους καλλιτέχνες κ.ά.

Η επίσημη πρεμιέρα του Φεστιβάλ, θα γίνει στις 26 Ιουλίου με συναυλία της Γλυκερίας, αφιερωμένη στη γυναίκα της Σύμης και γενικά της Ελλάδας, όπου θα τιμηθούν γυναικείες προσωπικότητες που διαπρέπουν στα Γράμματα, τις Τέχνες, την πολιτική και κοινωνική ζωή.

Από τις εκδηλώσεις που θα φιλοξενηθούν στη Σύμη τον Ιούλιο σημειώνουμε: 17/7 βραδιά κλασικής μουσικής με τις Κων. Γύφτουλα και Debra Ogden, 18/7 θεατρικό καμπαρέ με τον Γιώργο Μεντζελόπουλο, 19/7 μουσικοθεατρική παράσταση με την Μάνια Παπαδημητρίου, 22/7 «Δύο όργανα για δύο φωνές» με τους Νίτσα Κουρτίδου - Στέργιο Χατζηπαπάκης, 25/7 «Μελωδίες του κόσμου» από τις Ζωή Κοκκαλά - Βούλα Κονδύλη, 26/7 συναυλία της Γλυκερίας, 27/7 «Νύχτες της Μεσογείου» με τους Αγγελική Καθαρίου - Θανάση Αποστολόπουλο, 29/7 συναυλία των Active Member.

Τον Αύγουστο στη Σύμη, μεταξύ άλλων, θα πραγματοποιηθούν: 1/8 συναυλία Γιάννη Βαρδή, 2/8 Γιορτή Κρασιού - Ενωση Γυναικών Σύμης, 3/8 συναυλία μουσικής μπαρόκ - Κ. Κτώνα, Σ. Καμβύση, Ν. Καρακουσόγλου, 4/8 Μικρασιάτικα τραγούδια με τον Μάριο Παπαδέα, 5/8 Συναυλία Στ. Κορκολή, 6/8 Συναυλία Βασίλη Λέκκα - Γιάννη Σπάθα, 9/8 Θεατρική Παράσταση «Τα πανιά που σας ετυλήαν» - 20 Χρόνια Συμιακό Θέατρο, 10/8 Συναυλία με την Ερασιτεχνική Ομάδα Σύμης, 11/8 Μουσική δωματίου με το μουσικό σχήμα «ΑΝΑΙΡΕΣΗ», 13/8 Σκανδιναβική μουσική με το κουαρτέτο SEASAND από τη Δανία, 16/8 Κλασικό και έντεχνο τραγούδι - Z. Καλοσκάμη, Γ. Ιατρόπουλος, Θ. Καβαλιέρου, 17/8 «Δίψα» - Μουσική παράσταση του συνθέτη Δημήτρη Μαραμή, 18/8 «Νέο Κουαρτέτο Κυδωνιάτης» σε έργα Ελλήνων συνθετών, 20/8 Βραδιά κλασικής μουσικής - Πετροπούλου Βρυσηίς - Χ. Τσαντούλης, 29/8 Συναυλία του συγκροτήματος «Μακρινά ξαδέρφια», 31/8 Πιάνο για τέσσερα χέρια - Sebastian Voltz - Fedele Antonicelli (Γερμανία) κ.ά.

Τον Σεπτέμβρη, το πρόγραμμα μεταξύ άλλων περιλαμβάνει: 1/9 Μουσική βραδιά με το Duo Variete από τη Γερμανία, 2/9 Ρεσιτάλ πιάνου του Sebastian Voltz, 3/9 Συναυλία Νίκου Παπάζογλου, 14/9 παράσταση «Ούτος είναι ο Αστήρ μου» με τη Θεατρική Εταιρεία ΠΟΛΙΣ, 13/9 «Πρώτη εκτέλεση» με τον συνθέτη Δημήτρη Παπαδημητρίου. Τραγούδι: Φωτεινή Δάρρα, 24/9 Χορωδία Βυζαντινής και εκκλησιαστικής μουσικής - Φάρος Τυφλών Ελλάδος κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ