Κυριακή 20 Ιούλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Εικαστική «δροσιά» στη Σύρο

Εργο του Γ. Κόττη
Εργο του Γ. Κόττη
Σημαντικούς εικαστικούς καλλιτέχνες φιλοξενούν, για δέκατη συνεχή χρονιά, τα «Ερμουπόλεια» στη Σύρο. Ενας αξιόλογος εκθεσιακός θεσμός, με «ψυχή» τον συλλέκτη, εικαστικό σύμβουλο του δήμου και διευθυντή της Πινακοθήκης Κυκλάδων, Κώστα Ιωαννίδη, στον οποίο οφείλεται και η μεγάλη εκθεσιακή άνθηση του νησιού τα τελευταία καλοκαίρια. Οπως χαρακτηριστικά μας λέει, «ο βασικός στόχος των "Ερμουπολείων" όλα αυτά τα χρόνια ήταν και εξακολουθεί να είναι η αποκέντρωση της τέχνης. Πιστεύω ακράδαντα πως η τέχνη δεν ανήκει μόνο στην Αθήνα, αλλά στο κοινό όλης της Ελλάδας». Ετσι, στα δέκα αυτά χρόνια λειτουργίας του θεσμού, έχουν παρουσιάσει το έργο τους σημαντικοί μας δημιουργοί, όπως οι: Π. Τέτσης, Κ. Τσόκλης, Χ. Καράς, Β. Σπεράντζας, Σ. Καραβούζης, Μ. Μακρουλάκης, Ο. Ζούνη κ.ά.

Στην προσπάθεια αυτή, η συμβολή της πολιτείας είναι, δυστυχώς, ανύπαρκτη. Το ΥΠΠΟ, παρά τις επανειλημμένες κρούσεις, δεν έχει δεχτεί να δώσει καμία επιχορήγηση. «Γενικότερα θα έλεγα», τονίζει ο Κ. Ιωαννίδης, «ότι ο ρόλος της πολιτείας στην αποκέντρωση της τέχνης είναι μηδαμινός, σχεδόν ανύπαρκτος. Κάθε κριτική είναι περιττή. Καμία ευαισθησία για τη δύστυχη περιφέρεια που πραγματικά διψά για πολιτιστικές εκδηλώσεις. Τα εκατομμύρια μοιράζονται επιλεκτικά σε ορισμένους, για να εξυπηρετηθούν πελατειακοί λόγοι και σκοπιμότητες».

Αρχή των φετινών «Ερμουπολείων» από την Πινακοθήκη Κυκλάδων, όπου φιλοξενήθηκε η εικαστική δημιουργία του Κώστα Πανιάρα. «Τα ονειρικά τοπία του, που είναι εμπνευσμένα από την ελληνική φύση», σημειώνει ο Κ. Ιωαννίδης, «τα έντονα χρώματα, συνειρμικά μας παραπέμπουν στο εκτυφλωτικό χρώμα του καυτού καλοκαιρινού ήλιου, καθώς ο θεατής ατενίζει ένα υπέροχο ηλιοβασίλεμα. Η πλούσια γκάμα του μπλε ανακαλεί τη θάλασσα και τον ουρανό, ενώ οριζόντιες χρωματικές επιφάνειες, που διευθετούν το ζωγραφικό χώρο, θυμίζουν κύματα ή ορίζοντες».

Δημιουργία του Στ. Κοτσιρέα
Δημιουργία του Στ. Κοτσιρέα
Σε έναν άλλο εκθεσιακό χώρο, στην αίθουσα τέχνης «Ερμούπολη», παρουσιάζεται (έως 28/7) έκθεση ζωγραφικής του Γιάννη Μιγάδη, «ενός βετεράνου της παραστατικής ζωγραφικής, αθόρυβου, ευαίσθητου και ρομαντικού, ποιητή του χρόνου που πέρασε». «Η ποιότητα του περιβάλλοντος της Σύρου», σημειώνει ο δημιουργός, «όπου συνδυάζεται αρμονικά το παραδοσιακό με το σύγχρονο στοιχείο, ήταν για μένα ένας ακόμα λόγος που θέλησα να παρουσιάσω τα έργα μου στην Ερμούπολη. Ενα μέρος των έργων της έκθεσης προέρχονται από την εποχή που με ενδιέφεραν επίμονα οι μορφές των "απόντων" από οικογενειακές φωτογραφίες. Η απουσία γνωστών ή αγνώστων, αιτία συγκίνησης και υποσυνείδητου φόβου, για το "επερχόμενο" αύριο. Τ' άλλα έργα της έκθεσης είναι εμπνευσμένα από αυτά που μας περιβάλλουν και συνυπάρχουμε μαζί τους, έμψυχα και μη, σημαντικά και ασήμαντα, όμως αναπόφευκτα. Τέλος, και με αυτήν την έκθεση επιδιώκω την αυθεντικότητα των προσωπικών μου προθέσεων, κλειδί για την αλήθεια και επιβίωση κάθε καλλιτεχνικού έργου».

Στον ίδιο χώρο (4 έως 31 Αυγούστου), θα παρουσιαστεί η ζωγραφική δημιουργία ενός Ελληνα που ζει και εργάζεται στο Λονδίνο, του Σταύρου Κοτσιρέα. «Τα τοπία του», σημειώνει ο Κ. Ιωαννίδης, «είναι σώματα ρυθμών της παρατήρησης και της ανάμνησης, της ανασκαφής του υποσυνείδητου και της αναπόλησης. Σε τόνους τροπικούς μεταφέρει τη λύπη και τη λαμπρότητα της αίσθησης». Η αυλαία των «Ερμουπολείων» πέφτει με την έκθεση του Γιάννη Κόττη στην Πινακοθήκη Κυκλάδων (9 έως 28 Αυγούστου). «Στα έργα του σημαντικού Ελληνα καλλιτέχνη η φύση έχει στήσει ένα διονυσιακό πανηγύρι. Τα δέντρα, λεμονιές, ροδιές, σε πρώτο πλάνο. Τα ποδήλατα λες και είναι έτοιμα να πάνε περίπατο, βαπόρια με πανιά παλιάς εποχής, ενώ ένας ναύτης ξαπλώνει στο βυθό. Αδυσώπητο ελληνικό φως, μοναχικά φορτηγά με καρπούζια, καταπράσινοι λαχανόκηποι, μποστάνια με καρπούζια και πεπόνια που ευδοκιμούν και σκαρφαλώνουν στους τοίχους. Πού και πού καμιά ανθρώπινη φιγούρα, πάντα σε δεύτερο πλάνο. Είναι ένας κόσμος οικείος, παρηγορητικός, αλλά πάντα σε απόσταση χαδιού. Ενα χάδι του βλέμματος».


Εργο του Γ. Μιγάδη
Εργο του Γ. Μιγάδη

Η. ΜΟΡΤΟΓΛΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ