Παρασκευή 18 Ιούλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΣ ΚΑΣΣΑΝΔΡΑΣ
«Τρύπα» 7,5 δισ. στο ταμείο του δήμου!

«Τρύπα» ύψους 7,5 δισ. δρχ. ανακάλυψε η νέα δημοτική αρχή στα ταμεία του Δήμου Κασσάνδρας. Σύμφωνα με το δήμαρχο Γιάννη Αντώνη, η «κληρονομιά» είναι αποτέλεσμα της κακοδιαχείρισης από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή. Ο δήμαρχος και το συμβούλιο, που ανέλαβε τα ηνία του δήμου από τον περασμένο Γενάρη, έχουν επιδοθεί σ' έναν αγώνα δρόμου για την οικονομική του ανάκαμψη. Στην προσπάθειά τους, ωστόσο, έχουν να αντιμετωπίσουν εκτός από το τεράστιο χρέος και τη ληστρική κυβερνητική πολιτική που έχει οδηγήσει δεκάδες δήμους της χώρας στα όρια της χρεοκοπίας, την ίδια στιγμή που πάνω από 3 τρισ. δρχ. παρακρατούνται παράνομα από την κεντρική διοίκηση και δεν αποδίδονται στην Αυτοδιοίκηση.

Στις αρχές του περασμένου Απρίλη, το δημοτικό συμβούλιο έδωσε στη δημοσιότητα την αναλυτική εικόνα για τα οικονομικά του Δήμου Κασσάνδρας. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, η προηγούμενη δημοτική αρχή, αξιοποιώντας σαν άλλοθι τις χρονοβόρες διαδικασίες που προβλέπονται για την έγκριση πιστώσεων στους Καποδιστριακούς δήμους, προχωρούσε σε απ' ευθείας αναθέσεις έργων ή μετέθετε τη μελέτη ή και τη διενέργεια διαγωνισμού μετά την ολοκλήρωση του έργου. Αποτέλεσμα ήταν τα έργα να γίνονται χωρίς τις απαραίτητες πιστώσεις, ενώ η νέα δημοτική αρχή ισχυρίζεται ότι πολλά από αυτά είναι εικονικά ή και υπερκοστολογημένα. Είναι χαρακτηριστικό ότι πάνω από το 50% των χρεών του δήμου οφείλονται σε έργα που έγιναν ή παραμένουν ημιτελή, χωρίς να έχουν προηγουμένως εξασφαλιστεί οι πιστώσεις για την πραγματοποίησή τους.

Μόνο τις τελευταίες μέρες του 2002 και ενώ προετοιμαζόταν η μετάβαση του δήμου στη νέα δημοτική αρχή, εγκρίθηκαν από το δημοτικό συμβούλιο 99 έργα, χωρίς να υπάρχουν οι ανάλογες πιστώσεις. Θύματα της κακοδιαχείρισης έπεσαν και οι εργαζόμενοι στις δημοτικές επιχειρήσεις, αφού παρέμειναν απλήρωτοι για πάνω από ένα χρόνο. Συνολικά, τα χρέη για μισθούς προς τους εργαζόμενους ανέρχονται σε 700.000 ευρώ, ενώ 400.000 ευρώ είναι οι οφειλές του δήμου προς το ΙΚΑ.

Οπως καταγγέλλει η νέα δημοτική αρχή, η μόνη εύρωστη επιχείρηση την προηγούμενη 4ετία ήταν η ποδοσφαιρική ομάδα που διατηρούσε ο πρώην δήμαρχός, μεγάλο κομμάτι από τα έξοδα της οποίας αντλούνταν από τα ταμεία του δήμου. Την ίδια στιγμή, συσσωρεύονταν και τα χρέη των μεγαλοξενοδόχων προς το δήμο, αφού οι επιχειρηματίες της περιοχής με την ανοχή της δημοτικής αρχής δεν ήταν συνεπείς στις οικονομικές τους υποχρεώσεις.

Από την πλευρά της, η νέα δημοτική αρχή, παρά το σκόπελο της υποχρηματοδότησης των δήμων από τον κρατικό προϋπολογισμό και τις τεράστιες οφειλές από την πλευρά της πολιτείας, δηλώνει αποφασισμένη να βγάλει το δήμο από το οικονομικό αδιέξοδο, θέτοντας ως προτεραιότητα την πληρωμή των εργαζομένων.

Ερώτηση ΚΚΕ

Το σοβαρό οικονομικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο δήμος έφεραν με Ερώτησή τους στη Βουλή, προς τους υπουργούς Εσωτερικών και Οικονομίας, οι βουλευτές του ΚΚΕ, Αγγ. Τζέκης και Γ. Χουρμουζιάδης. Οι βουλευτές ρωτούν τους υπουργούς αν η κυβέρνηση θα πάρει άμεσα μέτρα ώστε ο δήμος να μπορέσει να ανταποκριθεί στις αυξημένες υποχρεώσεις του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ