Παρασκευή 18 Ιούλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΛΑΡΙΣΑ
Λαϊκή αντίδραση στην αστυνομοκρατία

Η επίδειξη «πνεύματος τσαμπουκά» και οι αυθαίρετες ενέργειες αστυνομικών της Ομάδας Πρόληψης - Καταστολής Εγκληματικότητας της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λάρισας, σε βάρος αλλοδαπών εργατών και συγχωριανών τους, προκάλεσε τη μαζική αντίδραση δεκάδων κατοίκων στο χωριό Δαμάσι

Ως η πρώτη, μαζική και δυναμική, λαϊκή αντίδραση στο κλίμα αστυνομοκρατίας, που διαμορφώνεται καθ' άπασαν την επικράτειαν, μπορούν να χαρακτηριστούν τα σοβαρά επεισόδια, που έγιναν, προχτές το απόγευμα, ανάμεσα σε αστυνομικούς και σε δεκάδες κατοίκους του χωριού Δαμάσι της Λάρισας.

Πρωταγωνιστές των επεισοδίων ήταν αστυνομικοί της Ομάδας Πρόληψης - Καταστολής Εγκληματικότητας της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λάρισας, την οποία συγκρότησε, αμέσως μετά το διορισμό του, ο νέος αστυνομικός διευθυντής, Χρ. Ιορδανίδης, αφού πρώτα διέλυσε την παλιά Ομάδα, που λειτουργούσε στην περιοχή. Να επισημάνουμε, ακόμα, ότι την ώρα των επεισοδίων, στη Λάρισα έφτανε ο νέος γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, Μ. Χρυσοχοΐδης, ο οποίος, ως υπουργός Δημόσιας Τάξης, αγωνίστηκε, με ζήλο και συνέπεια, για την εμπέδωση του κλίματος αστυνομοκρατίας στη χώρα μας.

Την αφορμή για τα προχτεσινά επεισόδια στο Δαμάσι έδωσαν η επίδειξη «πνεύματος τσαμπουκά» εκ μέρους των αστυνομικών και οι αυθαίρετες αστυνομικές ενέργειες σε βάρος αλλοδαπών που εργάζονται στο χωριό, αλλά κι εναντίον ημεδαπών, που αντέδρασαν στην αστυνομική πρόκληση. Η μαζικότητα της αντίδρασης δείχνει ότι μέσα στο λαό αρχίζει να διαμορφώνεται ένα «πνεύμα αντίστασης» στην αστυνομική αυθαιρεσία, την οποία προωθεί η κυβέρνηση.

Τα επεισόδια

Σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων της περιοχής, τα γεγονότα εξελίχτηκαν ως εξής:

Στις 5.30, προχτές το απόγευμα, εμφανίστηκαν στο χωριό 7 αστυνομικοί της Ομάδας Πρόληψης - Καταστολής Εγκληματικότητας της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λάρισας, με στόχο να κάνει ελέγχους σε αλλοδαπούς και να εντοπίσει λαθρομετανάστες. Οι αστυνομικοί κάθισαν σε καφενείο της πλατείας κι έλεγχαν τα χαρτιά όποιων αλλοδαπών έβλεπαν μπροστά τους. Οπως υποστηρίζουν αυτόπτες μάρτυρες, η συμπεριφορά κάποιων από τους αστυνομικούς προς τους αλλοδαπούς ήταν απαράδεκτη - τους μιλούσαν πολύ άσχημα και τους έσπρωχναν βάναυσα - κι αυτό προκάλεσε τις αντιδράσεις των παρευρισκομένων.

Παρά τις αντιδράσεις, οι αστυνομικοί συνέχισαν να προκαλούν και στη συνέχεια ζήτησαν να ελέγξουν τα στοιχεία κι ενός κατοίκου του χωριού, - του 39χρονου Β. Λέτσιου - ο οποίος περνούσε με το αυτοκίνητό του. Στην αντίδραση του ελεγχόμενου, ένας εκ των αστυνομικών τον άρπαξε από το λαιμό, τον έριξε κάτω και τον συνέλαβε. Η προσπάθεια ενός άλλου Δαμασιώτη - του 30χρονου Μ. Καλαμπούκα - να τραβήξει τον συγχωριανό του από τα χέρια των αστυνομικών, οδήγησε και στη δική του σύλληψη.

Αμέσως μετά, πάνω από 30 κάτοικοι του χωριού συγκεντρώθηκαν, πλησίασαν προς τα αστυνομικά αυτοκίνητα και προσπάθησαν να ελευθερώσουν τους δυο συγχωριανούς τους, χωρίς, όμως, να τα καταφέρουν. Οι δυο συλληφθέντες οδηγήθηκαν, χτες το μεσημέρι, στον εισαγγελέα της Λάρισας. Οπως λένε στο Δαμάσι, τα επεισόδια θα ήταν χειρότερα, αν γίνονταν λίγο αργότερα, όταν στα μαγαζιά μαζεύεται πολύς κόσμος.

Το αστυνομικό δελτίο...

Κάπως διαφορετικά τα λέει το επίσημο δελτίο Τύπου της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λάρισας, καθώς δεν αναφέρεται σε προκλήσεις των αστυνομικών και ρίχνει όλα τα βάρη στους δυο συλληφθέντες και στους άλλους κατοίκους του χωριού. Για μεν τον πρώτο εκ των συλληφθέντων, η Αστυνομική Διεύθυνση αναφέρει ότι πιάστηκε, επειδή έκανε επικίνδυνους ελιγμούς με το αυτοκίνητό του και κατά τον έλεγχο που του έγινε εξύβρισε και απείλησε τους αστυνομικούς - σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, ο συλληφθείς είπε σε αστυνομικό «δε θα ξεχάσω ποτέ τη φάτσα σου» - ενώ για τον δεύτερο, επειδή προσπάθησε να απελευθερώσει τον συγχωριανό του...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ