Κυριακή 20 Ιούλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΤΕ ΚΑΙ ΤΩΡΑ
ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΑ ΠΥΡΙΝΑ

(Η Αθήνα που ζούμε)

ΕΒΔΟΜΗΝΤΑ κοντά χρόνια παρουσίας και ζωής στην πρωτεύουσα και θα λέγαμε πως ο καύσωνας και τα λιοπύρια δεν ήταν άγνωστα στα προπολεμικά χρόνια. Υπάρχουν πολλές θύμησες και καταγραφές για εκείνα τα καλοκαίρια, τα πύρινα.

ΕΙΧΑΜΕ και τότε καλοκαίρια που συχνά έλιωνε η άσφαλτος και πολλές φορές οι ράγες του Ηλεκτρικού είχαν προβλήματα με διακοπές στα δρομολόγια. Είναι μια αλλιώτικη Αθήνα, που δοκιμάζεται βέβαια από το λιοπύρι, ενώ τα γνώριμα εκείνα θερμόμετρα, δίπλα στην είσοδο των μεγάλων φαρμακείων, έδειχναν τον υδράργυρο να σκαρφαλώνει τους 40 βαθμούς και πάνω.

Η ΑΘΗΝΑ πάλευε και τότε τη ζέστη. Κι αγωνιζόταν να βρει μια ανάσα δροσιάς, να 'χει ένα ποτήρι κρύο νερό, για να διατηρήσει τα φαγητά, τα τρόφιμα. Είναι τα χρόνια, που «βασιλιάς» είναι ο πάγος, λιγοστά τα ηλεκτρικά ψυγεία, ανύπαρκτος ο κλιματισμός, κάτι ανεμιστήρες. Δυο - τρία εργοστάσια παγοποιίας, με διανομή του πάγου στις γειτονιές της Αθήνας.

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ολόκληρη τα στέκια του παγοπώλη κι εκεί συχνά πολύωρη αναμονή κι υπομονή, προκειμένου να εξασφαλίσεις το κομμάτι του πάγου για το ψυγείο, αλλά και το κρύο νερό. Αλλά και με το νερό υπήρχε δοκιμασία κυρίως στις μακρινές γειτονιές, που έπρεπε τα νοικοκυριά να το κουβαλούν από τις βρύσες κι εκεί συχνά με ολονύχτια αναμονή, αλλά και καυγάδες, που προκαλούσε η ταλαιπωρία. Το μαρτύριο του Ταντάλου...

Η ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ, παρόλο που την ταλάνιζαν τα λιοπύρια, είχε τη δική της ανάσα, είχε δροσιά. Το τσιμέντο δεν είχε πνίξει την Αθήνα, ανοιχτοί όλοι οι «δίαυλοι» του αέρα έφερναν πρωί - βράδυ το φύσημα του Σαρωνικού και της Πάρνηθας.

ΚΟΝΤΙΝΕΣ κι ελεύθερες όλες οι ακρογιαλιές και σχετικά ανοιχτές κι εύκολες που μπορούσε να κάνει το μπάνιο του ο κάτοικος του Λεκανοπεδίου. Η πνοή του Μπάτη δούλευε τα πρωινά κι ανηφόριζε φτάνοντας στην καρδιά της Αθήνας.

ΕΙΧΕ εκείνη η Αθήνα ολόγυρα την πράσινη μπορντούρα, τα μεγάλα περιβόλια, δεντρόκηπους, αλλά και πάνω απ' όλα ακουμπούσε στην Πάρνηθα, την Πεντέλη και τα Μεσόγεια, που τροφοδοτούσαν την πρωτεύουσα με όλα τα καλά.

ΕΙΝΑΙ μακρινές αυτές οι εικόνες, από μια άλλη Αθήνα, που έσβησε και που εφιαλτική σήμερα, είναι σ' όλα απροετοίμαστη είτε βρέχει, είτε χιονίζει είτε σαν τούτο το καλοκαίρι μας πυρπολεί. Μια πολιτεία, που έχει γίνει θάλαμος αερίων.

ΜΕΓΑΛΑ και θεμελιακά τα προβλήματα, που αντιμετωπίζει η πρωτεύουσα κι η περιοχή της με τα 4 και πάνω εκατομμύρια κατοίκους της στο λεκανοπέδιο της Αττικής. Προβλήματα τα οποία δε λύνονται με όσα λένε και πράττουν χρόνια και χρόνια οι θεομπαίχτες που ανεβοκατεβαίνουν στο θρονί της εξουσίας. Μόνο ο παλλαϊκός συνεγερμός, η κινητοποίηση του λαού και η αποφασιστική ρήξη και σύγκρουση με τα μεγάλα συμφέροντα ανοίγουν το δρόμο για να 'χει ανάσα, για να 'χει ζωή και αύριο η πολιτεία που ζούμε.


Του
Νίκου ΚΑΡΑΝΤΗΝΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ