Κυριακή 20 Ιούλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΡΑΣΗ: ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 2003
Εξι μήνες αγώνα παρακαταθήκη για τη συνέχεια

1 Από το Γενάρη και με πρώτο σταθμό το Ναύπλιο, η «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003» άρχισε να ξεδιπλώνει την πλούσια δραστηριότητά της
1 Από το Γενάρη και με πρώτο σταθμό το Ναύπλιο, η «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003» άρχισε να ξεδιπλώνει την πλούσια δραστηριότητά της
Απέναντι στην Ευρώπη των μονοπωλίων, στις δυνάμεις του ιμπεριαλισμού, κατά την Ελληνική Προεδρία στην ΕΕ, οι Ελληνες εργαζόμενοι σήκωσαν το ανάστημά τους. Για έξι μήνες, με δεκάδες κινητοποιήσεις αντιπάλεψαν την πολιτική της ευρωπαϊκής ολιγαρχίας. Συσπειρωμένοι γύρω από τη «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003», με τα λάβαρα του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου, δίπλα - δίπλα με τους κομμουνιστές, μέσα στα μπλοκ της ΚΝΕ, ακολουθώντας τα καλέσματα της ΕΕΔΥΕ, της ΟΓΕ, της ΠΑΣΥ και δεκάδων άλλων οργανώσεων και κινήσεων, εργάτες, αγρότες και φοιτητές απάντησαν στις πολυεθνικές.

Από το Ναύπλιο μέχρι τη Θεσσαλονίκη δεν υπήρξε σύνοδος υπουργών, σύνοδος κορυφής ή ευρωπαϊκή συνάντηση που να μην ακούστηκε η φωνή του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος, με το ΠΑΜΕ, της μαχόμενης αγροτιάς, με την ΠΑΣΥ, του φιλειρηνικού κινήματος, με την ΕΕΔΥΕ. Κορυφαίες στιγμές τα μεγαλειώδη αντιπολεμικά συλλαλητήρια που οργάνωσαν αυτές οι οργανώσεις κατά τη διάρκεια του ιμπεριαλιστικού πολέμου σε βάρος του ιρακινού λαού.

Πλήρες πρόγραμμα

Από νωρίς τα στελέχη της «Δράσης» κατέληξαν σε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα αγωνιστικών κινητοποιήσεων. Ετσι κάλυψαν όλο το εξάμηνο της Ελληνικής Προεδρίας. Κατά βάση απάντησαν στις συνόδους των αρχηγών κρατών και των υπουργών της ΕΕ με λαϊκές αντισυνόδους, διαδηλώσεις, πορείες και απεργίες. Συγκεκριμένα:

  • Στις 24 Γενάρη στο Ναύπλιο, η «Δράση» διοργάνωσε διαδήλωση - απάντηση στα αντεργατικά και αντιασφαλιστικά σχέδια που συζητήθηκαν στη σύνοδο των υπουργών Εργασίας της ΕΕ. Διεκδίκησαν 7ωρο, 5νθήμερο, 35ωρο, αύξηση αποδοχών - συντάξεων, δημόσια Κοινωνική Ασφάλιση.
  • Στις 15 Φλεβάρη, μέρα αντιπολεμικής δράσης, μέρα αντίστασης ενάντια στο νέο πόλεμο των ιμπεριαλιστών κατά του ιρακινού λαού, η κίνηση πραγματοποίησε συγκεντρώσεις πορείες και άλλες εκδηλώσεις.
  • Στις 1 -2 Μάρτη διοργάνωσε διαδηλώσεις σε όλες τις πόλεις ενάντια στην Παιδεία της αγοράς. Με αιτήματα για μόρφωση και δουλιά για όλους.
  • Στις 14 - 15 Μάρτη με αφορμή τη σύνοδο των υπουργών του πολέμου («Εθνικής Αμυνας») στην Αθήνα, πραγματοποίησε συγκέντρωση και πορεία στην αμερικανική πρεσβεία, όπως και περικύκλωση του Πενταγώνου. Διαδήλωσε ενάντια στους πολέμους των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ.
  • Στις 28 - 29 Μάρτη οι υπουργοί Δικαιοσύνης και Εσωτερικών της ΕΕ συνήλθαν στη Βέροια με θέμα την «αντιμετώπιση» των μεταναστών. Η Κίνηση διοργάνωσε στην πόλη εκδήλωση - διαδήλωση. Προέταξε την ανάγκη για συγκρότηση μετώπου Ελλήνων και μεταναστών ενάντια στην εκμετάλλευση και το ρατσισμό, την ανάγκη για ίσα δικαιώματα.
  • Στις 16 Απρίλη υπογράφτηκε το πρωτόκολλο διεύρυνσης της ΕΕ στην Αθήνα. Η «Δράση» διαδήλωσε ενάντια στα ευρωενωσιακά δεσμά που ετοιμάζουν οι του Διευθυντηρίου σε βάρος των λαών.
  • Στις 3 Μάη έγινε σύνοδος των υπουργών Περιβάλλοντος. Διοργανώθηκαν κινητοποιήσεις ενάντια στην καταστροφική και περιβαλλοντοκτόνα πολιτική τους.
  • Στις 12 - 13 Μάη συνήλθαν στην Κέρκυρα οι υπουργοί Γεωργίας, για να συναποφασίσουν νέα μέτρα ξεκληρίσματος της μικρομεσαίας αγροτιάς. Η «Δράση» διαδήλωσε στην πρωτεύουσα του νησιού.
  • Στις 24 Μάη συνήλθαν στη Θεσσαλονίκη οι υπουργοί Πολιτισμού. Η Κίνηση διοργάνωσε σε πολλές πόλεις της χώρας πολιτιστικές εκδηλώσεις λαϊκής αφύπνισης κι ανάτασης, κόντρα στην υποκουλτούρα των πολυεθνικών.
  • Το πρόγραμμα κορυφώνεται στις 19 - 22 Ιούνη οπότε και διεξήχθη στη Χαλκιδική η Σύνοδος κορυφής της ΕΕ. Η Κίνηση διοργάνωσε εκδηλώσεις, διαδηλώσεις και απεργίες, σε ένα τετραήμερο αγωνιστικής αντιπαράθεσης με τους Ευρωιμπεριαλιστές. Οι δραστηριότητες κάθε μέρας είχαν και διαφορετικό θεματικό περιεχόμενο.

2 Οργάνωσε συλλαλητήρια ενάντια στο νέο πόλεμο των ιμπεριαλιστών κατά του ιρακινού λαού
2 Οργάνωσε συλλαλητήρια ενάντια στο νέο πόλεμο των ιμπεριαλιστών κατά του ιρακινού λαού
Κύρια εκδήλωση της Πέμπτης 19/6 η διεθνής συνάντηση - εκδήλωση της ΚΝΕ και της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Δημοκρατικών Νεολαιών (ΠΟΔΝ) στη Θεσσαλονίκη, με θέμα τον Ευρω-στρατό. Την Παρασκευή χιλιάδες νεολαίοι με τις σημαίες της «Δράσης», της ΚΝΕ και του ΠΑΜΕ διαδηλώνουν στο Ν. Μαρμαρά Χαλκιδικής. Απέναντι από το γραφικό λιμανάκι, οχυρωμένοι στο «Πόρτο - Καρράς» περιστοιχισμένοι από εκατοντάδες πάνοπλους αστυνομικούς, προστατευμένοι από τον «εχθρό - λαό», συνεδριάζουν οι «25». Την ίδια μέρα στη Θεσσαλονίκη το ΠΑΜΕ διοργανώνει με επιτυχία διεθνή συνάντηση συνδικαλιστικών οργανώσεων. Το Σάββατο ξεχωρίζει η πορεία δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων, από όλη την Ελλάδα, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της «Δράσης» και πλημμύρισαν τους δρόμους της πόλης. Το τετραήμερο ολοκληρώθηκε την Κυριακή με συναυλία αλληλεγγύης στους λαούς της Κούβας, της Παλαιστίνης, της Συρίας, του Ιράκ, της ΛΔ Κορέας.

Σε αυτό το σύντομο χρονικό δεν ήταν εύκολο να καταγράψουμε όλες τις δραστηριότητες της «Δράσης». Μικρό το κακό. Οι χιλιάδες αγωνίστριες και αγωνιστές που συμμετείχαν στις πολύμορφες εκδηλώσεις της, τις γνωρίζουν. Και τις έχουν στο νου, όχι απλά ως μια καλή ανάμνηση, αλλά και ως οδηγό για το μέλλον.


3 Καταδίκασε πολύμορφα την εμπλοκή της χώρας στον πόλεμο. Εναντιώθηκε στην κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ που - σε συμφωνία με τη ΝΔ - παρέδωσε βάσεις και λιμάνια στους ΝΑΤΟικούς φονιάδες
3 Καταδίκασε πολύμορφα την εμπλοκή της χώρας στον πόλεμο. Εναντιώθηκε στην κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ που - σε συμφωνία με τη ΝΔ - παρέδωσε βάσεις και λιμάνια στους ΝΑΤΟικούς φονιάδες

4 Το τέλος του εξαμήνου βρήκε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους να διαδηλώνουν με τις σημαίες της «Δράσης» στη Θεσσαλονίκη και τη Χαλκιδική

ΚΥΡΙΑΚΙΔΗΣ

4 Το τέλος του εξαμήνου βρήκε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους να διαδηλώνουν με τις σημαίες της «Δράσης» στη Θεσσαλονίκη και τη Χαλκιδική

Ρεπορτάζ:
Θανάσης ΜΠΑΛΟΔΗΜΑΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ