Τρίτη 21 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ
Κάθε πέρσι και καλύτερα!

Αποκαλυπτικά τα στοιχεία της Eurostat για τις συνέπειες της αντιαγροτικής πολιτικής στη μείωση του εισοδήματος των αγροτών στην Ελλάδα

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (Του ανταποκριτή μας Βησ. ΓΚΙΝΙΑ).-

Το αγροτικό εισόδημα στην Ελλάδα μειώθηκε το 1999 κατά 3%. Αυτή είναι η εκτίμηση που κάνουν οι στατιστικές υπηρεσίες του Διευθυντηρίου των Βρυξελλών (EUROSTAT), σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα. Από τα ίδια στοιχεία προκύπτει πως επειδή μειώθηκε κατά 3% ο αριθμός των απασχολούμενων αγροτών - συνεχίστηκε δηλαδή το 1999 το βίαιο ξεκλήρισμα - ο αγροτικός «πλούτος» παρέμεινε «στάσιμος». Παράλληλα, οι αρμόδιες στατιστικές υπηρεσίες των Βρυξελλών διαψεύδουν τους ισχυρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης περί μείωσης των φορολογικών βαρών και επισημαίνουν ότι οι Ελληνες αγρότες υπέστησαν αυξημένη φορολογική επιβάρυνση κατά 9% και μείωση των επιδοτήσεων κατά 4%.

Πρόκειται για νέα στοιχεία της EUROSTAT για την ευρωπαϊκή αγροτική παραγωγή το 1999, τα οποία διαψεύδουν με τον πιο επίσημο και κατηγορηματικό τρόπο την προεκλογική κυβερνητική προπαγάνδα περί «αγροτικών παροχών». Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) ο γεωργικός «πλούτος» μειώθηκε 3% κατά μέσο όρο, αφού αύξηση σημειώθηκε μόνο στην Πορτογαλία, τη Σουηδία και το δουκάτο του Λουξεμβούργου. Το αγροτικό εισόδημα μειώθηκε στην ΕΕ κατά 6%, ενώ ο αγροτικός πληθυσμός μειώθηκε κατά 3% στην ΕΕ και έτσι ο μέσος αγροτικός «πλούτος» το 1999 μειώθηκε κατά 3%.

Μεγαλύτερη συρρίκνωση διαπιστώθηκε στα σιτηρά, μείωση σ' ένα χρόνο και στο λάδι, με μείωση κατά 12% στην ΕΕ και 16% στην Ελλάδα. Ακόμη και στο κρασί, που η ευρωπαϊκή παραγωγή αυξήθηκε κατά 6%, στην Ελλάδα έχουμε σημαντική συρρίκνωση της παραγωγής κατά 10%, μέσα σ' ένα χρόνο, τη μεγαλύτερη στην ΕΕ. Ιδιαίτερα για την Ελλάδα η μείωση παραγωγής ελαιολάδου κατά 16% είναι εντυπωσιακή, αν συγκριθεί με μια «ανταγωνίστρια» χώρα, όπως η γειτονική Ιταλία, που αύξησε την παραγωγή της κατά 25%. Αλλά οι καταστροφικές συνέπειες για τους Ελληνες παραγωγούς, το 1999, δε σταματούν μόνο στη μείωση των αγροτών, της παραγωγής και του εισοδήματος.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Κομισιόν, οι Ελληνες παραγωγοί είχαν το 1999 τη μεγαλύτερη φορολογική επιβάρυνση στην ΕΕ, μετά τους Πορτογάλους, που αυξήθηκε κατά 9% μέσα σ' ένα μόλις χρόνο. Η φορολογική μεταβολή για το σύνολο της ΕΕ είναι «στάσιμη» κατά μέσο όρο στο 0%, ενώ υπήρχαν αγροτικές φορολογικές ελαφρύνσεις σημαντικές όπως στην Ιρλανδία (μείον 40%) τη Βρετανία (μείον 26%) και τη Δανία (μείον 22%). Επιπλέον οι Ελληνες αγρότες είδαν το 1999 να μειώνονται κατά 4% οι ενισχύσεις και επιδοτήσεις, μέσα σ' ένα μόλις χρόνο, πολύ πάνω από τη μέση ευρωπαϊκή μεταβολή (μείον 2%). Η EUROSTAT διαπιστώνει στην Ελλάδα και μείωση κατά 1% της εγχώριας κατανάλωσης. Η γενική μείωση της φυτικής παραγωγής στην Ελλάδα, που αντιπροσωπεύει το 70% της αγροτικής παραγωγής, ανήλθε το 1999 στο 2%, με καταστροφικές συνέπειες κυρίως για το λάδι (μείον 16%), το κρασί (μείον 10%), ενώ μόνο τα φρούτα είχαν αύξηση παραγωγής κατά 7%.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ