Πέμπτη 24 Ιούλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΕΡΙΑ
Εν αναμονή της επέμβασης των ΗΠΑ

Από τις μάχες στη γέφυρα Στόκτον

Associated Press

Από τις μάχες στη γέφυρα Στόκτον
ΜΟΝΡΟΒΙΑ - ΑΚΡΑ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Οι μάχες μαίνονται στην πρωτεύουσα της Λιβερίας, Μονρόβια, που ήδη έχει πλημμυρίσει από τους πρόσφυγες, παρά την ανακοίνωση κατάπαυσης του πυρός εκ μέρους του ηγέτη των ανταρτών LURD, που θεωρείται από τις «ξένες δυνάμεις» - Ευρωπαίους και Αμερικανούς - απαραίτητος όρος για την ανάπτυξη «ειρηνευτικών στρατευμάτων».

Οι μάχες είχαν επικεντρωθεί στη γέφυρα Στόκτον, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Αμυνας Ντάνιελ Τσία προς το Reuters, που πρόσθεσε ότι σε περίπτωση που οι αντάρτες αποκτήσουν τον έλεγχο της γέφυρας θα έχουν εξασφαλίσει τον έλεγχο του βόρειου τμήματος της πρωτεύουσας και του αεροδρομίου. Ανταποκριτής του BBC στη Μονρόβια λέει πως είναι σαφές ότι εκατοντάδες άμαχοι σκοτώθηκαν και χιλιάδες τραυματίστηκαν στις μάχες.

Την ίδια στιγμή, στην πρωτεύουσα της Γκάνας, συνεχίζονται οι συνομιλίες, μεταξύ της κυβέρνησης της Λιβερίας και των ανταρτικών οργανώσεων, σχετικά με το προτεινόμενο ειρηνευτικό σχέδιο. Ωρες πριν επαναληφθούν οι διαπραγματεύσεις, η κυβέρνηση είπε ότι δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι τηρείται η εκεχειρία που υποσχέθηκαν οι αντάρτες στις συνομιλίες.

Στο μεταξύ, τα τρία πολεμικά πλοία των ΗΠΑ, που μεταφέρουν 4.500 Αμερικανούς στρατιώτες, ήδη κατέφθασαν στη Μεσόγειο και αναμένουν την εντολή Μπους για επέμβαση. Εντούτοις, όρος που έχει τεθεί κατά τον Μπους για την ανάπτυξη αμερικανικών στρατευμάτων, είναι η αναχώρηση του Προέδρου Τζέιμς Τέιλορ. Ο ίδιος έχει υποσχεθεί να παραδώσει την εξουσία και να φύγει από τη χώρα, όμως μετά την ανάπτυξη των «ειρηνευτικών στρατευμάτων», ενώ χθες οι New York Times δημοσίευσαν συνέντευξη του Τέιλορ, όπου αναφέρει ότι θα αποχωρήσει «σε διάστημα δέκα ημερών» και θα παραδώσει τη σκυτάλη της εξουσίας στον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Γουντουέχ Μονορκόμνα, ενώ προσθέτει ότι θα κάνει την επίσημη ανακοίνωση το ερχόμενο Σάββατο.

Τέλος, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Κόλιν Πάουελ, αναφερόμενος στη Λιβερία, κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στους Washington Times, τάχθηκε υπέρ μιας αμερικανικής στρατιωτικής ανάμειξης για την αποκατάσταση της ειρήνης στη Λιβερία, αφού εκτιμά ότι: «Εχουμε ιστορικό δεσμό με τη Λιβερία, και έχουμε μερικές υποχρεώσεις ως η πιο σημαντική και η πιο ισχυρή χώρα της Γης, να μην αποστρέφουμε το βλέμμα μας, όταν εμφανίζεται ένα πρόβλημα σαν και αυτό»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ