Τρίτη 29 Ιούλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Ισραηλινοί ελιγμοί πριν τη συνάντηση Μπους - Σαρόν

ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΡΑΜΑΛΑ.--

Σήμερα αναμένεται να συναντηθεί με τον Αμερικανό Πρόεδρο ο Ισραηλινός πρωθυπουργός που έφθασε στην Ουάσιγκτον για την τρίτη επίσκεψή του στο Λευκό Οίκο, από τότε από ανέλαβε τα καθήκοντά του το Μάρτη του 2001. Ο Αριέλ Σαρόν, εκτιμάται από πολλούς αναλυτές, θα παρουσιάσει τις ισραηλινές αντιρρήσεις για τον «οδικό χάρτη» στον Τζορτζ Μπους, ενώ παράλληλα έχει φροντίσει να γίνουν ορισμένες «κινήσεις καλής θέλησης» για τα μάτια του κόσμου στα αυτόνομα εδάφη, έτσι ώστε να προλειάνει το έδαφος για μια «εποικοδομητική συζήτηση».

Χτες, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός είχε σύντομη συνάντηση με τη σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας του Μπους, Κοντολίζα Ράις, όπως και με αντιπροσωπεία της επιτροπής Εξωτερικών υποθέσεων του Κογκρέσου. Σήμερα, εκτός από τον Τζορτζ Μπους, αναμένεται να συναντήσει και τον αντιπρόεδρο Ντικ Τσένεϊ. Αξιωματούχος που συνοδεύει τον Σαρόν, υποστήριζε χτες, τηρώντας την ανωνυμία του, ότι, κατά πλειοψηφία, το ισραηλινό Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε την απελευθέρωση άλλων 540 Παλαιστινίων κρατουμένων, συμπεριλαμβανομένων και τουλάχιστον 120 μελών ισλαμιστικών οργανώσεων.

Η ανακοίνωση αυτή έγινε δεκτή με ιδιαίτερη δυσπιστία από την παλαιστινιακή πλευρά, καθώς τόσο ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Μαχμούντ Αμπάς, αλλά κυρίως οι παλαιστινιακές οργανώσεις που έχουν συναινέσει στην εκεχειρία, επιμένουν ότι θα πρέπει να απελευθερωθούν και οι, τουλάχιστον, 6.000 Παλαιστίνιοι κρατούμενοι. Επιπλέον, οι ανακοινωθείσες απελευθερώσεις, επί της ουσίας, μικρή σημασία έχουν καθώς οι καθημερινές συλλήψεις δεκάδων Παλαιστινίων συνεχίζονται ανελλιπώς από τον ισραηλινό στρατό.

Την είδηση της απελευθέρωσης, πάντως, καλωσόρισε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Σκοτ ΜακΛέλαν, ο οποίος έσπευσε να συμπληρώσει ότι «δεν περιμένει ούτως ή άλλως κανείς να αφεθούν ελεύθεροι άνθρωποι που έχουν βάψει με αίμα τα χέρια τους», υιοθετώντας αυτολεξεί τον σχετικό ισραηλινό ισχυρισμό. Αντίθετα, στη Λωρίδα της Γάζας, πραγματοποιήθηκε, χτες, διαδήλωση με τη συμμετοχή χιλιάδων Παλαιστινίων υπέρ της απελευθέρωσης του συνόλου των κρατουμένων. Εκπρόσωποι των ισλαμιστικών οργανώσεων προειδοποιούσαν ότι η εκεχειρία θα καταρρεύσει αν το Ισραήλ δεν προχωρήσει σε αυτήν την κατεύθυνση.

Από την πλευρά του, ο Σαρόν έδωσε εντολή, αναχωρώντας για Ουάσιγκτον, να αρθούν ορισμένα οδοφράγματα, κυρίως γύρω από τη Ραμάλα, προκειμένου να διευκολυνθεί η διέλευση των Παλαιστινίων. Επίσης, ανακοινώθηκε, χωρίς να δοθεί κάποια εξήγηση, ότι ματαιώνεται η επίσημη τελετή παράδοσης του πρώτου τμήματος του διαχωριστικού τείχους, ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Δυτική Οχθη, που είχε προγραμματιστεί για την Πέμπτη. Ανεπισήμως, φέρεται η ισραηλινή κυβέρνηση να εκτίμησε ότι δεν υπάρχει λόγος να «προκαλέσει» την Ουάσιγκτον, τη στιγμή που και ο Σαρόν βρίσκεται εκεί, καθώς ο Πρόεδρος Μπους, την περασμένη βδομάδα κατά τη συνάντησή του με τον Παλαιστίνιο πρωθυπουργό, είχε εκφραστεί αρνητικά για το τείχος, όπως και για τα οδοφράγματα.

Χτες, πάντως, σοβαρά επεισόδια σημειώθηκαν κοντά στο χωριό Ανίν της Δυτικής Οχθης, όταν Ισραηλινοί, Παλαιστίνιοι και ξένοι φιλειρηνιστές συγκρούστηκαν με ισραηλινούς στρατιώτες, πραγματοποιώντας διαμαρτυρία κατά του τείχους. Πέντε διαδηλωτές, ανάμεσά τους και ένας Αμερικανός, τραυματίστηκαν από τις λαστιχένιες σφαίρες που χρησιμοποίησαν οι Ισραηλινοί στρατιώτες. Τέλος, εντοπίστηκε, χτες, νεκρός μέσα σε ελαιώνα, ανάμεσα σε δύο αραβικά χωριά του βορείου Ισραήλ, 20χρονος Ισραηλινός στρατιώτες που αγνοούνταν από την περασμένη βδομάδα. Οι ισραηλινές αρχές αποδίδουν τη δολοφονία του σε Παλαιστινίους μαχητές, χωρίς, βέβαια, να προσκομίσουν το παραμικρό στοιχείο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ