Τρίτη 29 Ιούλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΕΡΙΑ
Λιμός, χάος, βία

ΜΟΝΡΟΒΙΑ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-

Οι συγκρούσεις μαίνονται, ενώ περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι αναζητούν απελπισμένα τροφή και νερό στην πρωτεύουσα της Λιβερίας, Μονρόβια. Ομως, τα άσχημα νέα για τους Λιβεριανούς, που θα πρέπει λίαν συντόμως να αντιμετωπίσουν και την επέμβαση, δε σταματούν εδώ. Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, οι συγκρούσεις έχουν αρχίσει να επεκτείνονται και στη δεύτερη σε μέγεθος πόλη και λιμάνι Μπουκάναν και πιθανώς και σε άλλα σημεία του κράτους που ίδρυσαν οι απελεύθεροι σκλάβοι, με απειλή αμερικανικών όπλων...

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, μία ομάδα των LURD - που υποστηρίζονται από τη Γουινέα, συνεπώς και τις ΗΠΑ - προελαύνει προς το Μπουκάναν τις τελευταίες μέρες, ενώ οι μάχες για την κατάληψη της στρατηγικής σημασίας πόλης Μπάρνγκα, μάλλον ολοκληρώθηκαν προς το παρόν. «Πήραμε την Μπάρνγκα και τώρα είμαστε εδώ», τόνισε ο Σέκου Κόνεχ, ηγέτης των Ενωμένων Λιβεριανών για τη Συμφιλίωση και τη Δημοκρατία (LURD), μιλώντας τηλεφωνικά με το Reuters, ωστόσο μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ανεξάρτητες πληροφορίες για την κατάληψη της πόλης, αν και οι τοπικές κρατικές δυνάμεις ασφαλείας ανέφεραν ότι δέχτηκαν επίθεση από τους αντάρτες του LURD, χωρίς πάντως να δώσουν περισσότερες πληροφορίες.

Την ίδια στιγμή, νέα σφυροκοπήματα δέχτηκε η Μονρόβια, καθώς οι μάχες μεταξύ ανταρτών και κυβερνητικών δυνάμεων μαίνονται. Οι δυνάμεις των LURD «πέρασαν ήδη τη γέφυρα του Στόκτον Κρικ και προχωρούν», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο υπαρχηγός του γενικού επιτελείου του λιβεριανού στρατού, στρατηγός Μπέντζαμιν Γίτεν.

Οσο για την επέμβαση των Αμερικανών που παραμένουν με το δάκτυλο στη σκανδάλη στα ανοιχτά της Λιβερίας, θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες. Και ένας απ' αυτούς είναι η κατάπαυση του πυρός, που ανακοίνωσαν για άλλη μία φορά την Παρασκευή οι δυνάμεις των LURD, αμέσως μετά τη διαταγή Μπους. Ομως, κράτησε ελάχιστες ώρες και χθες ο Κόνεχ διευκρίνισε ότι «δε θα αποσυρθούν οι αντάρτες», όπως έχουν ζητήσει οι ΗΠΑ, και ότι οι αντάρτες είναι έτοιμοι να παραδώσουν κάποιες από τις θέσεις τους, όπως το λιμάνι της πόλης, όμως ...στις δυτικοαφρικανικές ειρηνευτικές δυνάμεις που αναμένονται στη χώρα αυτήν την εβδομάδα.

«Γόρδιος δεσμός»

Περίπου 4.500 Αμερικανοί στρατιώτες περιμένουν στη Μεσόγειο, έτοιμοι να αναπτυχθούν στη δυτική Αφρική. Οπως δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Αμερικανός πρεσβευτής Τζον Μπλέινι, η κυβέρνηση της Λιβερίας έχει ήδη αποδεχτεί την αμερικανική πρόταση να θεωρηθεί ο ποταμός Πο, σε απόσταση 12 χιλιομέτρων από τα περίχωρα της Μονρόβιας, ως νέα διαχωριστική γραμμή και κάλεσε τους LURD να κάνουν το ίδιο.

Πάντως, ο Τσαρλς Τέιλορ ανακοίνωσε το Σάββατο ότι περισσότερα από 1.000 άτομα έχουν πεθάνει στην πρωτεύουσα Μονρόβια, στη διάρκεια των συγκρούσεων, ενώ επιβεβαίωσε ότι σκοπεύει να παραδώσει τα ηνία της χώρας, είτε στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησής του, είτε στον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων. Ωστόσο, δε διευκρίνισε πότε πρόκειται να προχωρήσει στις κινήσεις αυτές.

Τέλος, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, προειδοποίησε τους LURD ότι θα εξαιρεθεί από οποιοδήποτε μελλοντικό ρόλο στη διακυβέρνηση της χώρας, αν συνεχίσει την αδυσώπητη πολιορκία της πρωτεύουσας Μονρόβια. Ο Ανάν έκανε τις δηλώσεις αυτές μια ημέρα, αφότου οι ΗΠΑ ζήτησαν από τους αντάρτες να σταματήσουν το βομβαρδισμό της πόλης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ