Τρίτη 29 Ιούλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Πολύνεκρες επιθέσεις και επιδρομές

Σύλληψη φοιτητή στη Βαγδάτη επειδή «φώναζε αντιαμερικανικά συνθήματα»

Associated Press

Σύλληψη φοιτητή στη Βαγδάτη επειδή «φώναζε αντιαμερικανικά συνθήματα»
ΒΑΓΔΑΤΗ-ΒΑΣΟΡΑ-ΤΙΚΡΙΤ-ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

«Θέμα χρόνου είναι ο εντοπισμός του Σαντάμ Χουσεΐν», επέμενε, χτες, ο αρχηγός του αμερικανικού ΓΕΣ, Ρίτσαρντ Μάγιερς. Παρ' όλα αυτά, τα τελευταία 24ωρα αποδείχτηκαν ιδιαιτέρως αιματηρά για τις κατοχικές δυνάμεις, που δέχονται αλλεπάλληλες επιθέσεις και πραγματοποιούν αδιάκοπα, αποτυχημένες μέχρι στιγμής, επιδρομές σε Βαγδάτη και Τικρίτ αφήνοντας πίσω τους νεκρούς Ιρακινούς πολίτες.

Πέντε Ιρακινοί, οι οποίοι επέβαιναν σε αυτοκίνητο που ατυχώς περνούσε το δρόμο που σφυροκοπούσαν με βαρέα όπλα οι αμερικανικές δυνάμεις, σκοτώθηκαν το απόγευμα της Κυριακής, κατά τη διάρκεια άλλης μιας επιδρομής. Σύμφωνα με τα ελάχιστα στοιχεία που έδωσαν στη δημοσιότητα οι αμερικανικές δυνάμεις, είχαν πληροφορίες ότι στο σπίτι του Σεΐκ Αμίρ Ραμπίρα Μοχάμεντ αλ Σάμαρ, στη συνοικία Μανσούρ, κρυβόταν ο Σαντάμ Χουσεΐν.

Ταυτόχρονα, απελευθερώνονταν, όπως ανακοινώθηκε τουλάχιστον, οι 25 συλληφθέντες από τις ανάλογες, αποτυχημένες, επιδρομές που πραγματοποιήθηκαν το Σαββατοκύριακο σε αγροκτήματα πέριξ της γενέτειρας του Σαντάμ, Τικρίτ. Οι επιχειρήσεις στο Τικρίτ συνεχίστηκαν και χτες, και όπως ανακοίνωσαν οι κατοχικές δυνάμεις ανακαλύφθηκαν σε κρύπτες «σημαντικές ποσότητες αντιαρματικών ναρκών και μπαρουτιού».

Παρ' όλα αυτά, ο στρατηγός Ρίτσαρντ Μάγιερς υποστήριζε ότι «μετά την επιβεβαίωση του θανάτου των δύο γιων του Σαντάμ Χουσεΐν, έχει αυξηθεί ο αριθμός των πληροφοριών που λαμβάνουν τα αμερικανικά στρατεύματα» και ότι είναι «θέμα χρόνου ο εντοπισμός του ίδιου». Εκτίμησε ότι ο Σαντάμ Χουσεΐν «δεν είναι σε θέση πλέον να καθοδηγήσει τις επιθέσεις κατά των αμερικανικών στρατευμάτων γιατί είναι κυνηγημένος». Κατά τον Μάγιερς, οι επιθέσεις πραγματοποιούνται από μισθοφόρους, πιθανώς ξένους, και δεν εκφράζουν, σε καμία περίπτωση, τον ιρακινό λαό. Ανάλογη άποψη περί «δράσης ξένων τρομοκρατικών στοιχείων στο Ιράκ» εξέφρασε και ο διοικητής των αμερικανικών χερσαίων δυνάμεων, Ρικάρντο Σάντσες.

Προς το παρόν, πάντως, μια τέτοια εξέλιξη δεν είναι ορατή. Αντίθετα, το Σαββατοκύριακο αποδείχτηκε ιδιαίτερα αιματηρό για τις κατοχικές αμερικανικές δυνάμεις, που μέσα σε ένα 24ωρο καταμέτρησαν, σε διάφορες επιθέσεις, 5 νεκρούς και τουλάχιστον δέκα τραυματίες. Χτες, άγνωστοι εκτόξευσαν χειροβομβίδες σε αμερικανική περίπολο στο κέντρο της Βαγδάτης με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δύο στρατιώτες. Λίγο αργότερα, στη συνοικία Αλ Ρασίντ, της πρωτεύουσας, χειροβομβίδες εκτοξεύτηκαν εναντίον Αμερικανών στρατιωτών από γέφυρα με αποτέλεσμα να τραυματιστούν 3.

Ταυτόχρονα, εκρηκτικός μηχανισμός κατέστρεψε πολιτική γέφυρα στον παραπόταμο του Τίγρη, Ντιάλα, βορείως της Βαγδάτης. Η γέφυρα αποτελούσε μέρος του κύριου οδικού άξονα ανάμεσα στη Βαγδάτη και στις πόλεις Τικρίτ και Μακούμπα, και εκτιμάται ότι στόχος της καταστροφής της ήταν η αποκοπή των αμερικανικών δυνάμεων από την πρόσβαση στις περιοχές.

Τέλος, στη Βασόρα, άγνωστοι εκτόξευσαν ρουκέτες κατά καταστήματος οινοπνευματωδών ποτών με αποτέλεσμα να τραυματιστούν 5 Ιρακινοί, ενώ εκρηκτική ηρεμία επικρατούσε στην ιερή πόλη των σιιτών Καρμπάλα μετά τις αιματηρές συγκρούσεις του Σαββατοκύριακου ανάμεσα σε αμερικανικές δυνάμεις και εξαγριωμένους διαδηλωτές, που στοίχισαν τη ζωή σε 2 Ιρακινούς. Αιτία της ιρακινής οργής ήταν ο θάνατος, πριν από λίγες μέρες, άλλου ενός διαδηλωτή από αμερικανικά πυρά σε διαμαρτυρία που πραγματοποιήθηκε ενάντια στην πραγματοποίηση περιπολιών γύρω από το ιερό τέμενος του Ιμάμη Αλή.

Κατά πάντων ο Γούλφοβιτς, ελιγμοί της Τουρκίας

«Απολύτως δικαιολογημένη και απαραίτητη» χαρακτήρισε ο Αμερικανός υφυπουργός Αμυνας την αξιοποίηση μη διασταυρωμένων και αβάσιμων πληροφοριών, απαντώντας στις αυξανόμενες επικρίσεις τις οποίες δέχεται η αμερικανική ηγεσία για την επιχειρηματολογία που χρησιμοποίησε σε βάρος του Ιράκ. Ο Γούλφοβιτς εκτίμησε ότι είναι καλύτερο να πράττει κανείς «πριν δεχτεί επίθεση, κάτι που έγινε την 11η Σεπτεμβρίου». Επίσης, δεν παρέλειψε να κατηγορήσει, εκ νέου, τα αραβικά δίκτυα «Αλ Τζαζίρα» και «Αλ Αραμπίγια» για «διασπορά ψευδών ειδήσεων και για πρόκληση βίας κατά των αμερικανικών στρατευμάτων», προειδοποιώντας με νόημα τις χώρες στις οποίες εδρεύουν ότι «πράττουν επικίνδυνα».

Την ίδια στιγμή, ολοκλήρωνε την επίσκεψή του στις ΗΠΑ διαπιστώνοντας βελτίωση των διμερών σχέσεων, ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Αμπντουλάχ Γκιούλ, ο οποίος εκτίμησε ότι θα «χρειαστεί πολύς καιρός μέχρις ότου η Αγκυρα αποφασίσει οριστικά αν θα απαντήσει θετικά στο αμερικανικό αίτημα για ανάπτυξη τουρκικών στρατευμάτων στο Ιράκ». Οι αισιόδοξες εκτιμήσεις Γκιούλ συνέπεσαν με την άφιξη, σήμερα, στην Τουρκία του Σύρου πρωθυπουργού, Μουσταφά Μίρο, την οποία το τουρκικό ΥΠΕΞ χαρακτήρισε «εξαιρετικά σημαντική» αν και η Ουάσιγκτον δεν έκρυψε τη δυσαρέσκειά της. Ο Μίρο, που είναι ο πρώτος Σύρος πρωθυπουργός που μεταβαίνει στην Αγκυρα από το 1986, σε συνέντευξη που παραχώρησε σε τουρκική εφημερίδα, τονίζει ότι είναι «κομβικής σημασίας ο συντονισμός Τουρκίας-Ιράν-Συρίας και άλλων χωρών, ενάντια στην αμερικανική επιβολή της "νέας τάξης" στην περιοχή, ειδάλλως θα μεταβληθούν όλες οι χώρες σε νέα Ιράκ».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αδιέξοδα σχέδια για την «ασφάλεια» της Βαγδάτης (2006-07-26 00:00:00.0)
Εκκαθαρίσεις, επιθέσεις και ένταση (2005-06-14 00:00:00.0)
Συνεχής η δράση της ιρακινής αντίστασης (2004-01-10 00:00:00.0)
Ολονύκτιες επιδρομές και νέο μήνυμα Σαντάμ (2003-07-30 00:00:00.0)
Κατοχικά πυρά κατά διαδηλωτών (2003-06-19 00:00:00.0)
Τελικές προετοιμασίες για την «καταιγίδα» (2003-03-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ