Πέμπτη 19 Ιούνη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Κατοχικά πυρά κατά διαδηλωτών

Συνεχίζονται οι εκκαθαριστικές επιχειρήσεις, οξύνεται η λαϊκή οργή

Μια από τις διαδηλώσεις ενάντια στις κατοχικές δυνάμεις

Associated Press

Μια από τις διαδηλώσεις ενάντια στις κατοχικές δυνάμεις
ΒΑΓΔΑΤΗ - ΝΑΤΖΑΦ - ΤΙΚΡΙΤ.--

Δύο Ιρακινοί πρώην στρατιώτες έπεσαν νεκροί και άλλοι δύο τραυματίστηκαν, όταν Αμερικανοί στρατιώτες άνοιξαν πυρ εναντίον πλήθους διαδηλωτών που διαμαρτύρονταν μπροστά στην κεντρική διοίκηση των κατοχικών δυνάμεων για τη μη καταβολή των μισθών τους. Οι αμερικανικές δυνάμεις υποστήριξαν ότι οι διαδηλωτές πετούσαν πέτρες και ήταν επιθετικοί γι' αυτό και επενέβη η στρατονομία. Την εκδοχή διέψευδαν οι εκατοντάδες συγκεντρωμένοι Ιρακινοί που διαμαρτύρονται για την υποχρεωτική ανεργία και εξαθλίωση που τους έχουν υποχρεώσει τα σχέδια «απομπααθοποίησης» του κρατικού μηχανισμού τα οποία εφαρμόζει η κατοχική διοίκηση.

Παράλληλα, τα αμερικανικά στρατεύματα συνέχιζαν τις εκκαθαριστικές επιχειρήσεις, τόσο βόρεια όσο και εντός της Βαγδάτης. Κατά τη διάρκεια της νύχτας, αποκλείστηκαν όλοι οι δρόμοι της συνοικίας Καράντα, στην ιρακινή πρωτεύουσα, και υποχρεώθηκαν όλοι οι κάτοικοι να βγουν από τα σπίτια τους προκειμένου να υποστούν σωματικό έλεγχο και να πραγματοποιηθούν έρευνες από σπίτι σε σπίτι. Οι αλλεπάλληλες αμερικανικές επιδρομές έχουν οξύνει την ιρακινή λαϊκή αγανάκτηση σε όλες σχεδόν τις γωνιές του Ιράκ. Χτες, το πρωί, άλλος ένας Αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε και ένας δεύτερος τραυματίστηκε όταν δέχτηκαν καταιγισμό πυρών από αγνώστους ενώ φρουρούσαν βενζινάδικο στη νότια Βαγδάτη. Η κατάσταση στο Ιράκ παραμένει, πρακτικά, εξαιρετικά χαώδης και επισφαλής, γεγονός που επιβεβαιώνεται από την αναβολή για λόγους ασφαλείας της επίσκεψης στη χώρα της Βρετανίδας νέας υπουργού Διεθνούς Συνεργασίας.

Εικόνες κατοχής

Associated Press

Εικόνες κατοχής
Αναταραχή επικρατεί και στην ιερή πόλη των σιιτών Νατζάφ, νότια της Βαγδάτης, καθώς μετά από ένα μήνα προεκλογικής εκστρατείας, οι ντόπιοι πολιτικοί και θρησκευτικοί ηγέτες πληροφορήθηκαν ότι αναβάλλονται επ' αόριστον οι τοπικές εκλογές που είχαν προγραμματιστεί για την 21η Ιουνίου. Την απόφαση έλαβε ο κατοχικός διοικητής, Πολ Μπρέμερ, υποστηρίζοντας ότι «είναι πρόωρο να διεξαχθούν εκλογές, αφού δεν έχει γίνει απογραφή, δεν υπάρχουν εκλογικοί κατάλογοι, δεν υπάρχουν εκλογικά τμήματα, δεν υπάρχει τίποτε».

Χτες, η διοίκηση των αμερικανικών δυνάμεων στο Κατάρ ανακοίνωσε ότι συνέλαβε τον προσωπικό γραμματέα και σωματοφύλακα του Σαντάμ Χουσεΐν. Ο στρατηγός Αμπντέλ Χαμίντ Μαχμούντ αλ Τικρίτι ήταν ο 3ος σε ιεραρχία στο προηγούμενο ιρακινό καθεστώς και ο 4ος, κατά σειρά, από τους 55 πλέον καταζητούμενους Ιρακινούς αξιωματούχους. Δε δόθηκαν περισσότερες λεπτομέρειες, αλλά αφέθηκε να εννοηθεί ότι ο Μαχμούντ συνελήφθη στο πλαίσιο των εκκαθαριστικών επιχειρήσεων υπό την επωνυμία «Επιχείρηση Σκορπιός της Ερήμου» σε αγροτικές περιοχές γύρω από το Τικρίτ. Από το αμερικανικό Πεντάγωνο, επίσης, διέρρευσε ότι στις ίδιες επιχειρήσεις, κατασχέθηκαν περισσότερα από 8,5 εκατομμύρια δολάρια, εκατομμύρια σε στερλίνες και ευρώ, 400 εκατομμύρια δηνάρια και πανάκριβα κοσμήματα.

Πάντως, οι Αμερικανοί αξιωματούχοι φέρονται να απέρριψαν κατηγορηματικά τη βρετανική πρόταση να δοθούν ανταλλάγματα στους συλληφθέντες Ιρακινούς αξιωματούχους προκειμένου να τους αποσπάσουν πληροφορίες για τον Σαντάμ Χουσεΐν και άλλους στενούς συνεργάτες του. Αντίθετα, οι κατοχικές δυνάμεις ανακοίνωναν ότι προχωρούν στην ανέγερση νέων φυλακών, αν και υποστήριζαν ότι πλέον κρατούν μόνο 2.000 Ιρακινούς αιχμαλώτους εκτός των προσφάτως συλληφθέντων στις εκκαθαριστικές επιχειρήσεις, και ότι έχουν απελευθερώσει 11.000.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ