Πέμπτη 19 Ιούνη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Στη «γραμμή» Ράμσφελντ οι... οργανώσεις αρωγής

ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Η «έκκληση» προς τον ΟΗΕ να επεκτείνει τη στρατιωτική κατοχή μεγαλύτερου μέρους του Αφγανιστάν (!) από κάπου 80 οργανώσεις αρωγής, οι οποίες δρουν στη χώρα προβαλλόταν χτες ως άλλη μια «απόδειξη» ότι η «αναρχία» στη χώρα αυτή, δύο χρόνια μετά την αμερικανική επίθεση και την ανατροπή των Ταλιμπάν, αποτελεί τροχοπέδη για την αναδόμησή της κατά τις δυτικές επιθυμίες.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της διαδικτυακής έκδοσης του BBC, στελέχη των οργανώσεων αυτών, αλλά και του ΟΗΕ «πιστεύουν ότι δεν μπορούν ακόμη να διεξαχθούν εκλογές λόγω της κατάστασης ασφαλείας», λόγω της χαοτικής κατάστασης εκτός Καμπούλ, όπου κυριαρχούν δυνάμεις πιστές σε διάφορους πολεμάρχους.

Οι κάπου 12.000 Αμερικανοί στρατιωτικοί δεν πρόκειται να αναλάβουν «ειρηνευτικές» αποστολές, έγραφε προχθές η «Wall Street Journal», διότι «δεν είναι αυτή η δουλιά τους». Κυνηγούν στελέχη των Ταλιμπάν και του δικτύου «Αλ Κάιντα», έγραψε η εφημερίδα. Ετσι, την αποστολή της «παροχής ασφάλειας» σε μια ζώνη 62x42 τετραγωνικά χιλιόμετρα, την Καμπούλ και τα περίχωρά της, έχουν επιφορτιστεί 4.600 άνδρες, κυρίως από ευρωπαϊκές χώρες, που συγκροτούν την ISAF. Τον Αύγουστο, αναμένεται τον ΟΗΕ να διαδεχτεί ανάλογη δύναμη του ΝΑΤΟ.

Την ίδια ώρα που η «ασφάλεια» μοιάζει να αποτελεί την κύρια ανησυχία των Δυτικών -- χθες ανακαλύφθηκε βόμβα μεγάλης ισχύος έξω από την κατοικία του υπουργού Αμυνας, Μοχάμαν Κασίμ Φαχίμ -- το πρόβλημα των ναρκωτικών προσλαμβάνει τεράστιες διαστάσεις. Χτες στον ΟΗΕ παρουσιάστηκε έκθεση που τονίζει ότι το Αφγανιστάν θα σημειώσει τη φετινή χρονιά «νέα παραγωγή -ρεκόρ σε όπιο». Το «παραδέχτηκε» και ο μόνιμος αντιπρόσωπος των ΗΠΑ, πρέσβης Τζον Νεγκρεπόντε...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ