Πέμπτη 19 Ιούνη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΚΟΥΒΑ
Γιατί κατάπιαν τη γλώσσα τους;

Προχτές, έκανε το γύρο του κόσμου από τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, μια πολύ σοβαρή -από κάθε άποψη- είδηση, καθώς είχε να κάνει άμεσα με το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των δημοκρατικών κατακτήσεων και ελευθεριών. Την ίδια είδηση, τη μετέδωσε και το Αθηναϊκό Πρακτορείο με αριθμό τηλεγραφήματος «150», με τον τίτλο «ΗΠΑ - τρομοκρατία - ασφάλεια - δικαιοσύνη». Η ουσία της είδησης βρίσκεται στο ότι οι αμερικάνικες αρχές, εξοπλισμένες και με πρόσφατη απόφαση δικαστηρίου, θα μπορούν να συνεχίσουν τις συλλήψεις και το τσουβάλιασμα στις φυλακές οποιουδήποτε πολίτη θεωρούν «ενοχλητικό», χωρίς να δίνουν σε κανέναν λόγο. Αρκεί, μόνο οι μυστικές υπηρεσίες και άλλες κατασταλτικές αρχές των ΗΠΑ να κολλήσουν στο υποψήφιο θύμα τη ρετσέτα... «τρομοκράτης»!

Το πλήρες κείμενο της είδησης, όπως τη μετέδωσε το ΑΠΕ, είναι το ακόλουθο: «Αμερικανικό δευτεροβάθμιο δικαστήριο επέτρεψε, σήμερα, στο ομοσπονδιακό υπουργείο της Δικαιοσύνης να διατηρηθεί το απόρρητο γύρω από τα στοιχεία των ανακρινομένων και κρατουμένων σχετικά με τα τρομοκρατικά πλήγματα στο έδαφος των ΗΠΑ την 11η Σεπτέμβρη του 2000. Το εφετείο της δικαστικής περιφέρειας της Κολούμπια κλήθηκε να αποφασίσει ύστερα από προσφυγή ενώπιόν του περίπου 20 σωματείων και οργανώσεων για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Οι οργανώσεις και τα σωματεία αυτά κρίνουν αντισυνταγματικές τις μυστικές συλλήψεις που γίνονται από τις αμερικανικές καταδιωκτικές αρχές σε σχέση με τα πλήγματα της 11ης Σεπτέμβρη του 2000, επικαλούνται δε τις διατάξεις περί ελευθερίας της πληροφόρησης, που υποχρεώνουν την αμερικανική κυβέρνηση να δημοσιεύει μεγάλο αριθμό κυβερνητικών εγγράφων».

Με απλά λόγια, το ΑΠΕ και τα άλλα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, μας πληροφορούν πως οι αμερικανικές αρχές, θα συνεχίσουν να συλλαμβάνουν και να ανακρίνουν (χωρίς να δίνουν λογαριασμό ούτε στους δικηγόρους των συλληφθέντων για τους λόγους που γίνονται οι συλλήψεις και οι ανακρίσεις) Αμερικανούς -και όχι μόνο- πολίτες, με πρόσχημα την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Οπως αναφέρεται στο σχετικό τηλεγράφημα του ΑΠΕ, «στο πλαίσιο της ανάκρισης για τα φονικά πλήγματα της 11ης Σεπτέμβρη του 2000, εκατοντάδες άνθρωποι ανακρίθηκαν ή συνελήφθησαν μυστικά, στη συνέχεια δε πολλοί από αυτούς απελάθηκαν αμέσως από τις ΗΠΑ».

Και εύλογα ο καθένας, θα αναρωτηθεί: Γιατί σιωπούν όλοι εκείνοι (πολιτικοί, δημοσιογράφοι, καλλιτέχνες, διανοούμενοι και άλλοι ομοϊδεάτες τους) που αρέσκονται να κυκλοφορούν με το μανδύα του «υπερασπιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» και «έθαψαν» την παραπάνω είδηση; Πού εξαφανίστηκαν, οι Ελληνες πολιτικοί και δημοσιογράφοι που ένωσαν πρόσφατα τη φωνή τους για να καταδικάσουν το «δικτάτορα» Φ. Κάστρο σαν παραβάτη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, επειδή δεν ανέστειλε την εφαρμογή των κυρώσεων που είχαν επιβληθεί από τα δικαστήρια σε ορισμένους Κουβανούς αντεπαναστάτες, ενώ κατάπιαν τη γλώσσα τους με την προχτεσινή απόφαση των αμερικανικών αρχών να συλλαμβάνουν και να ανακρίνουν πολίτες με το «έτσι θέλω»; Γιατί σιωπούν οι ηγέτες της ΕΕ (και ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης), που -σαν καλά «αμερικανάκια»- έστειλαν τελεσίγραφο στον Φ. Κάστρο ότι αν δεν αναστείλει τις αποφάσεις των δικαστηρίων της Κούβας (με τις οποίες είχαν επιβληθεί οι κυρώσεις στους παραβάτες του νόμου), οι κυβερνήσεις της ΕΕ θα προχωρήσουν στην επιβολή οικονομικών κυρώσεων κατά της Κούβας;

Τα «γιατί» που θα μπορούσαν να διατυπωθούν είναι πολλά. Το σίγουρο όμως είναι ένα. Η υποκρισία και ο φαρισαϊσμός των παραπάνω «κυρίων» και «κυριών», δεν έχει όρια. Οσο και να θέλουν όμως, δεν μπορούν να αποκρύψουν την αλήθεια. Οσο επιμένουν να βλέπουν την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κούβα ή άλλες χώρες που αντιστέκονται στους Αμερικανούς ιμπεριαλιστές και παράλληλα να καθαγιάζουν ή να ανέχονται την κατάφωρη παραβίαση των διεθνών κανόνων δικαίου και τα μεγάλα εγκλήματα που διαπράττει ο πλανητάρχης και η παρέα του (στις ΗΠΑ, στο Ιράκ, στο Αφγανιστάν κλπ), τόσο περισσότερο ανοίγουν την όρεξη των κάθε είδους γκάνγκστερ να διαπράξουν μεγαλύτερα εγκλήματα εναντίον της ανθρωπότητας.


Λάμπρος ΤΟΚΑΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ