Πέμπτη 19 Ιούνη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ - ΗΠΑ
Νέα παρέμβαση Μπους, απάντηση Χαταμί

ΤΕΧΕΡΑΝΗ-ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ-ΠΑΡΙΣΙ.--

Στο «πλευρό των θαρραλέων διαδηλωτών της ελευθερίας» δήλωσε ότι βρίσκεται ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζ. Μπους, προειδοποιώντας την Τεχεράνη ότι δε «θα ανεχτεί την απόκτηση πυρηνικών όπλων». Οι ΗΠΑ πιέζουν τη Διεθνή Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΔΕΑΕ) να καταλήξει σε απόφαση ότι το Ιράν παραβιάζει τη Συνθήκη για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών Οπλων για να έρθει το θέμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Ο Ιρανός Πρόεδρος ανταπάντησε στις αμερικανικές αιτιάσεις, ενώ δεκάδες Ιρανοί «μεταρρυθμιστές» βουλευτές, που υποστηρίζουν τους διαδηλωτές, υπέγραψαν ανοιχτή επιστολή προς τις ΗΠΑ καλώντας τες «να αφήσουν τους Ιρανούς ήσυχους να αλλάξουν ό,τι και όπως θέλουν στη χώρα τους».

«Δεν μπορούμε να υπογράψουμε το συμπληρωματικό πρωτόκολλο της Συμφωνίας για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών, αν δεν υπάρξει δέσμευση ότι θα ισχύσουν όσα προβλέπονται για τους υπογράφοντες, δηλαδή η χορήγηση δυτικής τεχνογνωσίας για την ανάπτυξη ειρηνικού πυρηνικού προγράμματος». Αυτό δήλωνε ο Ιρανός Πρόεδρος υπενθυμίζοντας ότι η χώρα του, αν και συμμετέχει στη Συνθήκη, δεν έχει λάβει καμία τέτοια βοήθεια. «Ζητούμε αυτό που μας οφείλεται με βάση τη Συνθήκη», κατέληξε ο Χαταμί, λίγες μέρες πριν τη συνεδρίαση του συμβουλίου της ΔΕΑΕ, που θα εξετάσει την έκθεση του επικεφαλής, Μοχάμαντ αλ Μπαραντάι, η οποία εκτιμά ότι η Τεχεράνη «έχει κενά στην ενημέρωση που έχει προσφέρει για πτυχές του προγράμματός της». Αξιωματούχοι της ΕΕ κάλεσαν, εκ νέου, χτες, την ιρανική ηγεσία να υπογράψει χωρίς όρους το συμπληρωματικό πρωτόκολλο.

Ο Ιρανός Πρόεδρος αναφέρθηκε και στις καθημερινές αντικαθεστωτικές διαδηλώσεις που γίνονται στο Ιράν, την τελευταία βδομάδα. Ο Χαταμί χαρακτήρισε «την πραγματοποίηση διαδηλώσεων δικαίωμα της δημοκρατικής έκφρασης» και αρκέστηκε να καταδικάσει τη βία «από όπου και αν προέρχεται», αφήνοντας σαφή αρνητικά υπονοούμενα για την επεμβατική δράση παραστρατιωτικών ομάδων που πρόσκεινται στον θρησκευτικό ηγέτη της χώρας.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας Τρίτης προς Τετάρτη, διαδηλώσεις έγιναν σε αρκετές ιρανικές πόλεις, όπως το Κερμάν, το Ταμπρίζ, το Γιάζντ και η Μασχάντ, όπου, όπως μετέδωσε το επίσημο ιρανικό πρακτορείο, σημειώθηκαν «περιορισμένης έκτασης συγκρούσεις με ορισμένους ταραξίες οι οποίοι και συνελήφθησαν». Μικρότερες συγκρούσεις σημειώθηκαν στην πόλη Ισπαχάν και στο Σιράζ, ενώ χωρίς προβλήματα ολοκληρώθηκε η πολλοστή διαδήλωση στην Τεχεράνη, όπου, όπως μετέδιδαν τα πρακτορεία, η συμμετοχή ήταν σαφώς μικρότερη από προηγούμενες μέρες.

Πολλοί αναλυτές, αλλά και Ιρανοί «μεταρρυθμιστές», εκτιμούσαν ότι το παρόν κύμα διαδηλώσεων δεν είναι αμελητέο αλλά δεν είναι και τόσο σημαντικό όσο τα αμερικανικά ΜΜΕ επιθυμούν να παρουσιάσουν. Επίσης, «μεταρρυθμιστές» βουλευτές, που είχαν εκφράσει και την υποστήριξή τους σε διαδηλώσεις, υπέγραψαν κείμενο που ζητά από την Ουάσιγκτον να «πάψει να αναφέρεται στο Ιράν γιατί δυσκολεύει την επίτευξη αλλαγών. Οι Ιρανοί θα αλλάξουν μόνοι τους τη χώρα τους, αν θέλουν».

Αυτοπυρπολήσεις και προειδοποιήσεις

Προειδοποίηση προς τις αρχές ασφαλείας των ευρωπαϊκών χωρών απηύθυνε ο επικεφαλής της γαλλικής αντικατασκοπίας, τονίζοντας ότι οι «Μουτζαχεντίν του Λαού», ένοπλο τμήμα της ιρανικής αντικαθεστωτικής οργάνωσης Εθνικό Συμβούλιο Αντίστασης στο Ιράν, σχεδιάζουν επιθέσεις κατά ιρανικών αποστολών. Στη Γαλλία, χτες, 2 Ιρανές υποστηρίκτριες της οργάνωσης αυτοπυρπολήθηκαν, και η μία υπέκυψε αργότερα, διαμαρτυρόμενες για τη σύλληψη 165 μελών των Μουτζαχεντίν από τις γαλλικές αρχές με την κατηγορία της «συμμετοχής σε τρομοκρατική οργάνωση, όπως ορίζεται από την ΕΕ». Απόπειρα να αυτοπυρποληθεί έκανε και ένας Ιρανός στη Βρέμη για τον ίδιο λόγο. Η Τεχεράνη ζήτησε, χτες, την έκδοση των συλληφθέντων και κάλεσε όλες τις χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, να εφαρμόσουν αυτό που έχουν αποφασίσει: Την εξάρθρωση τρομοκρατικών οργανώσεων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ